Taitaa olla toivoa kevään tulosta

0

Talvi on mielestäni vuodenaika, minkä voisi ja saisi jättää ihan suosiolla välistä. Kylmää, välillä lumista, välillä taas märkää, mutta kaiken aikaa pimeää. Onhan noita talvia tullut nähtyä ja lapsena oli kiva myllätä lumessa, mutta vanhemmiten pidän talvesta yhä vähemmän.

Talvella tosin on hyvää aikaa lukea tavallista enemmän, kun ihan pikkuasioiden takia en viitsi ulos lähteä. Lämpimään vuodenaikaa tilanne on aivan toinen, silloin lähden ulos mielelläni, vaikka ei mitään asiaa olisikaan, taitavat kutsua tuota ulkoiluksi.

Lukemisen suhteen taisin tehdä väärän aihevalinnan. Olen lukenut kirjoja, joiden aiheena on ollut Välimeren alueen historia, ajasta noin 50 000 vuotta sitten jonnekin ajanlaskumme alun tienoille. Aina pahemmin alkoi talvi harmittamaan ja teki mieli lähteä jonnekin etelään päin, mutta lähde siinä sitten matkalle, kun pitää olla mennen tullen pari viikkoa karanteenissa. Ehkä joskus ensi vuonna, toivottavasti.

Onneksi talvi alkaa helpottaa, sen kuulee päivittäin ikkunasta. Talitiaiset ovat laulaneet jo viime kuun alusta lähtien ja uskollisesti jatkavatkin laulaa, huolimatta satunnaisista lumisateista. Peippo liittyi tuohon pienimuotoiseen konserttiin pari viikkoa myöhemmin ja viime viikolla alkoi myös fasaani laulella sointuvalla (?) äänellään.

Kun aurinkokin taas paistaa enemmän, alkaa vähitellen usko palautua, että kai se kevät sieltä tapojensa mukaan taas kerran tulee. Pimeinä kuukausina sen odottaminen vain tuntuu niin loputtoman pitkältä.

Kunhan vielä nuo yöpakkaset loppuvat, niin seinänvierustoilta alkaa puskea esiin raikkaanvihreää keväistä ruohoa ja ensimmäisiä kevätkukkia. Silloin sopii perinteeni mukaisesti ottaa kamera mukaan, lähteä ulos ja napsia ne samanlaiset kuvat kuin joka kevät ennenkin. Jonkinlainen kevään alkamisen rituaali.

* * *

Tähän kohtaan sopii varmaan pieni mainoskatko, kun ei ole puhe kaupallisesta toiminnasta. Piti viime huhtikuussa pitää valokuvanäyttely kirjastossa, mutta se sitten jäi poikkeusolojen takia tekemättä. Näyttely kuitenkin laitettiin kirjaston nettisivuille ja siellä tuo näyttää olevan vieläkin. On siellä parissa kuvassa hiukan jäätäkin, mutta ne saa ohittaa vähin äänin ja nopeasti.

Luonto on lähellä -näyttely löytyy kaupungin sivuilta kohdasta Kirjastopalvelut ja sieltä edelleen Näyttelyt kirjastossa.

Arto Kanerva

Kirjoittaja ei viihdy talvessa, vaan kaipaa lämpimiä ilmoja ja virheää luontoa.