Tasan vuosi sitten Laitilassa todettiin ensimmäiset koronavirustartunnat

0
Laitilan ensimmäiset korontartunnat varmistuivat vuosi sitten 12. maaliskuuta. Arkistokuva: Anni Turtiainen

Torstai 12.3.2020 oli hyvin pilvinen. Lämpötila kävi korkeimmillaan plus kuudessa asteessa.

Sadetta oli ilmassa, mutta maahan satoi vettä vain yhden millin, kertovat Laitilan Sanomissa julkaistut Eero Setälän säätilastot.

Synkkiä pilviä kuvaannollisestikin kasaantui Laitilan ylle, sillä tuolloin kaupunkiin tuli tieto ensimmäisistä koronavirustartunnoista.

Jo aiempina päivinä kaupungissa liikkui huhuja koronatartunnoista, mutta vielä torstaipäivällä Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri kertoi Laitilan Sanomille, että heille tieto tartunnoista tulee ensimmäisenä, eikä sellaista tietoa ollut terveyskeskukseen tullut.

Illalla kaikki oli toisin. Laitilan terveyskeskus sai Tyksistä kello 16.40 tiedon kahdestä ensimmäisestä tartunnasta. Kello 17.20 tuli tieto vielä kolmannesta sairastuneesta.

Laitilan terveyskeskusosasto, Koivukoto ja Kaukolankoti asetettiin välittömästi vierailukieltoon. Seuraavana päivänä Laitilan Sanomien verkkosivuilla kerrottiin, että tapahtumia ja tilaisuuksia perutaan liukuhihnalla.

Pian terveyskeskuksen kiireettömiä aikoja peruttiin ja ylioppilaskokeita aikaistettiin. Harrastustoiminta määrättiin tauolle ja koululaiset sekä opiskelijat siirtyivät etäopetukseen. Myöhemmin monet saivat työpaikalta lomautuslapun kouraansa – tai oikeammin sähköpostiinsa, olivathan kaikki etätyöhön pystyvät siirtyneet pikapikaa kotiin kyhätyille etäpisteille.

Vaikka viruksen aikaansaamasta alkushokista on selvitty ja moni asia on palannut takaisin kohti normaalia, ei maailma enää ole ollut entisensä. Toisaalta myös toivoa on. Kukapa olisi uskonut, että vain vuosi ensimmäisestä tartunnasta, ja yli tuhat laitilalaista on saanut kertaalleen koronarokotteen.