Tavanomaista kylmempi helmikuu päättyi lauhana

0
Helmikuu oli tavallista kylmempi, mutta päättyi lauhana. Kuva: Hanna Hyttinen

Helmikuu oli tavanomaista kylmempi, mutta aivan kuukauden lopussa mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä, kertoo Ilmatieteen laitos. Laitilassa säätilastoja pitävän Eero Setälän mittaukset kertovat, että paikkakunnan keskilämpötila oli -7,1, kun viimeisen 30 vuoden Turun lämpötiloista laskettu kertoo helmikuun keskilämpötilan olevan yleensä -5,2.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko talvi eli joulu–helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista leudompi. Joulukuu oli talvikuukausista leudoin.

Helmikuun lämpötila pysytteli enimmäkseen pakkasen puolella koko helmikuun. Kuukauden puolen välin tienoilla lämpötila käväisi plussan puolella muutaman päivän ajan, mutta vasta 20. päivä helmikuuta alkaen sää lauhtui.

Helmikuun viimeisenä päivänä lounaissaaristossa mitattiin uusia asemakohtaisia lämpöennätyksiä. Laitilassa helmikuun ylin lämpötila oli -9 astetta, kun alimmillaan mittari kävi -25 asteessa.

Lounaassa sademäärät olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan yleisesti tavanomaista vähäisempiä. Laitilassa sadepäiviä oli 9 kappaletta, mutta kokonaissademäärä jäi vain 20 millimetriin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta oli kuukauden päättyessä etelä- ja lounaisrannikolla 5–20 senttimetriä, maan keski- ja pohjoisosassa yleisesti 40–80 senttimetriä. Maan keskiosassa oli lunta tavanomaista enemmän, etelässä puolestaan tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän. Pohjois-Lapissa lunta oli jopa harvinaisen vähän.