Terveyskodin toimitusjohtaja Marianne Rapala: ”Sote-uudistuksessa on toimittava niin, ettei toimiva yritys ja kaikki panostukset siihen valu hukkaan”

0
Vuonna 2018 toimitusjohtaja Marianne Rapala kuvattiin Terveyskodin ruokasalissa, jossa vietettiin lauluhetkeä. Nyt Rapalaa mietityttää Terveyskodin ja muiden monialaisten ja moniomisteisten sote-yhtiöiden asema sote-uudistuksessa.

Laitilan Terveyskodin toimitusjohtaja Marianne Rapalan mukaanTerveyskodissa on hyvin tiedossa Matias Marttisen esiin nostama huoli Laitilan Terveyskodin toiminnan jatkumisesta sote-uudistuksessa. Marttinen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Krista Kiurulle.

– Onpa positiivinen asia, että kysymys on nostettu esiin, Rapala kommentoi hänelle yllätyksenä tullutta kirjallista kysymystä.

Terveyskodin asema tulevassa soteuudistuksessa on herättänyt paljon ajatuksia ja kysymyksiä jo pitkään Laitilan Terveyskoti Oy:ssä.

– Olen tyytyväinen, että asia on nostettu oikea-aikaisesti esiin eli lainsäädännön vaiheessa. Toivottavasti lakiesitykseen voidaan vielä vaikuttaa, koska Laitilan Terveyskoti ei varmaan ole Suomessa ainoa yritys, joka on tässä tilanteessa.

Marianne Rapalan mukaan tulevassa sote-uudistuksessa on toimittava niin, ettei toimiva yritys ja kaikki panostukset siihen valu hukkaan.

– Laitilan Terveyskoti on paikallisesti, seudullisesti ja valtakunnallisesti palveleva monialayritys, jossa on panostettu hyvinvointiteknologiaan.

Rapalan muistuttaa, että tällä hetkellä Laitilan Terveyskodin omistavat laitilalaiset, kun omistus on 65 prosenttisesti kaupungilla ja 35 prosenttisesti Laitilan Vanhaintuki ry:llä.

– Omistus ei saa valua käsistämme. Ei ainakaan ilman varmempaa tietoa toiminnan jatkuvuudesta. Kysymyksiä herättää myös, mitä tapahtuu kiinteistölle.

Toimitusjohtajan mukaan Laitilan kaupungin kannalta on tärkeää turvata kaupunkilaisille monipuoliset lähipalvelut tulevaisuudessakin.

– Laitilan Terveyskoti on merkittävä työllistäjä. Työpaikat on turvattava.

Rapalan mukaan on arvokasta, että juuri Laitilaan on syntynyt Terveyskodin kaltainen monialayritys, joka on toiminut jo 36 vuotta ja kehittynyt monipuoliseksi hoito- ja kuntoutuslaitokseksi.

– Vähemmistöosakas Laitilan Vanhaintuki on puolestaan tehnyt arvokasta ja ihmisläheistä palvelutyötä jo vuosikymmenten ajan. Vanhaintuki on viime vuosien ajan kouluttanut vapaaehtoisia ja toiminut aktiivisesti eri yhdistysten yhteistoiminnan parantamiseksi laitilalaisten ikäihmisten parhaaksi. Lähipalvelua parhaimmillaan.

Rapala nostaa esiin Laitilan Terveyskodin vahvan arvopohjan, joka on syntynyt sotainvalidien ja veteraanien hoidosta ja kuntoutuksesta.

– Kunniakansalaisten arvokas perintö velvoittaa. Sille perustalle on ollut hyvä rakentaa toimiva monipuolinen ja innovatiivinen sote-alan yritys kaikille.

Terveyskodille toimintojen pilkkominen ei ole vaihtoehto

Laitilan Terveyskodin tulevaisuutta on pohdittu paljon yrityksen sisällä.

– Olemme ennakoivasti aloittaneet pohdinnat ja selvitykset siitä, mitä Terveyskodin eri toiminnoille käy, jos tämä lakiesitys menee tällaisenaan läpi, toimitusjohtaja Marianne Rapala kertoo.

Lakiluonnos on hänen mukaansa haastava.

– Yrityksen pilkkominen on huono asia. Ei ole järkeä pilkkoa toimivaa kokonaisuutta.

Terveyskoti tarjoaa hoito- ja kuntoutusosaamisen lisäksi työterveys-, hyvinvointi- ja ravintolapalveluita.

Hänen mukaan olisi epätodennäköistä, että pilkkomisen jälkeen yrityksen eri osilla olisi yksinään toimintaedellytyksiä. Jos sote-palvelut lähtisivät hyvinvointialueen hoidettavaksi, jäisivät työterveys, hyvinvointi- ja ravintolapalvelut siitä pois.

Rapala muistuttaa, että Terveyskoti on menestyvä hoito- ja kuntoutuslaitos, joka on enemmän kuin osiensa summa.

– Onnistuneen hoidon ja kuntoutuksen mahdollistaa se, että toiminnan kannalta ehdottoman tärkeät tukipalvelut toimivat ydintoimintojen kanssa saumattomasti.