Toimitustyössä maailma näyttäytyy kokonaisena – Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien uuden päätoimittajan mukaan paikallislehti luo turvallisuuden tunnetta

0
Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien uusi päätoimittaja Teija Uitto on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Vakka-Suomen Sanomien ja Turkulaisen päätoimittajana.

6-vuotias eskarilaiseni ei edes nosta katsettaan paperista vastatessaan, mitä hän kysyisi Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien uudelta päätoimittajalta:

– Onko kivaa olla päätoimittaja, nuori mies sanoo varmasti ja jatkaa väritystyötään.

Ei hullumpi kysymys, siispä…

– On se. Tässä työssä näkee maailman monista eri näkökulmista ja pääsee paikkoihin, joihin kaikissa ammateissa ei pääsisi. Työn kautta myös kuulee asioita ja elämäntarinoita, jotka yllättävät aina uudelleen ja uudelleen, ja tapaa ihmisiä, joita ei muuten tapaisi, lehtien uusi päätoimittaja Teija Uitto vastaa.

Uitto kertoo, että päätoimittajan työssä kivaa on myös se, että siinä katsotaan koko ajan tulevaisuuteen.

– En osaisi kuvitella itseäni historian laitokselle. Jos minun pitäisi vaihtaa alaa, uusi ala olisi tulevaisuudentutkimus.

Uitto kuvailee media-alan olevan siinä mielessä kiitollinen työmaa, että se tarjoaa kurkistuspaikan kaikille toimialoille.

– Pitää ja saa olla koko ajan ajassa mukana. Lisäksi näkee myös muiden toimialojen kehittymisen.

Toimitustyössä ei sukella syvälle mihinkään toimialaan vaan seurataan kaikkea.

– Silloin näkee maailmankin kokonaisempana.​

Ennen Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien päätoimittajan tehtävää Uitto on työskennellyt Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajana ja sitä ennen Turkulaisen päätoimittajana. Turkulaisessa hän ehti työskennellä kaikkiaan noin 20 vuotta eri tehtävissä.

Kahdenkymmenen vuoden aikana kaupunkilehden omistaja ehti vaihtua ja lehden kokoakin muutettiin useampaan kertaan. Kuitenkin suurimman mullistuksen toi digiaika.

– Aikanaan lähdin kaksipäiväiseen kaupunkilehteen töihin ja lopulta työskentelin ympärivuorokauden toimivassa digimaailmassa. Tahti ja lähestymistapa olivat toisenlaisia kuin alussa.

Toimittajan työ on pysynyt sittenkin hyvin samanlaisena siitä asti kuin sitä on tehty.

Uitto on myös huomannut, että vaikka uutisia luetaan nykyään yhä useammin muun muassa kännnyköistä, sisältö on se, joka lopulta ratkaisee.

– Eli mikään ei siinä mielessä ole muuttunut. Toimittajan työ on pysynyt sittenkin hyvin samanlaisena siitä asti kuin sitä on tehty.

Hän pitää myös siitä kehityksestä, jossa tarinankerronta on vahvistunut.

– Jossain vaiheessa arvostettiin paljon uutisia. Nyt tarinoille on yhä vahvempi tarve ja niitä osataan arvostaa. Tarinat kertovat mielestäni ihmisyydestä kaikista eniten.

Paikallislehdellä on Uiton mukaan mahdollisuus helpottaa ihmisten juurettomuuden tunnetta.

– Mitä lähempää uutinen on, sitä tärkeämpi se on ihmiselle. Globaali maailma tekee ihmisestä helposti levottoman. Paikalliset ja läheiset asiat tuovat turvallisuutta,​ ja ellei olisi paikallislehdistöä, ihmisillä olisi turvaton olo. Paikallislehdet ovat myös rakentamassa yhteisöllisyyttä, joka on tässä ajassa tärkeää.

Uitto on asunut Uudessakaupungissa neljä vuotta. Myös Vakka-Suomen Sanomien toimitus sijaitsee Uudessakaupungissa, joten kaupunki on tullut hänelle myös työn kautta tutuksi.

– Uudessakaupungissa on paljon mahdollisuuksia, ehkä enemmänkin kuin on tajuttu, Turusta Vakka-Suomeen muuttanut Uitto arvioi.

Laitila on jäänyt vieraammaksi.

– Täällä on äärettömän hyvä ja sitoutunut toimittajakunta, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Ehkä voin tuoda ulkopuolisen näkökulmaa asioihin.

Helposti me aikuiset unohdamme, että myös lasten äänen täytyy kuulua yhteiskunnassa.

Uiton mukaan väistyvän päätoimittajan Eija Eskola-Burin hieno kädenjälki näkyy Laitilan Sanomissa.

– Lehti on elämänmyönteinen ja mieltä nostattava.

Uitto on myös pistänyt merkille, että lapset ovat Laitilan Sanomissa hyvin esillä.

– Helposti me aikuiset unohdamme, että myös lasten äänen täytyy kuulua yhteiskunnassa.

Hän toivoo tuovansa lehteen lisää vuorovaikutteisuutta.

– Lehti on hyvä foorumi, joka voi tarjota alustan rakentavalle keskustelulle.

Uiton mukaan Laitilalla on hyvä brändi.

– Monissa asioissa, kuten yrittäjyydessä eri toimialoilla, Laitila on kukonaskeleen edellä.

Uitto asuu Uudessakaupungissa puolisonsa kanssa. Heillä on kaksi aikuista lasta ja yksi pojanpoika. Vastikään perheeseen on liittynyt myös kolmen kuukauden ikäinen mäyränkoiranpentu.

Turussa asuessaan Uitolla oli kaipuu pienemmälle paikkakunnalle eikä hän usko, että on unelmiensa kanssa yksin. Hän näkee, että Vakka-Suomen seutu voisi houkutella etenkin lapsiperheitä. Kasitien tehtyjen ja tulossa olevien parannustöiden ansiosta seutu tarjoaa hyvät työssäkäyntimahdollisuudet moneen suuntaan. Lisäksi monilla aloilla etätyö on viime vuoden aikana yleistynyt.

Asumiseen liittyvissä unelmissa Uitto kehottaa ihmisiä etsimään oman näköisiä ratkaisuja.

– Kannattaa unelmoida ja toteuttaa niitä sekä tehdä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Elämää on suurten kaupunkien ulkopuolellakin.

Tätä et tiennyt…

  • Uitto on haastatellut kaikki elossa olevat Suomen presidentit.
  • Uitto päätyi media-alalle mentyään yhdeksännellä luokalla TET-harjoittelijaksi seitsemänpäiväiseen Turun Päivälehteen, johon hän myöhemmin meni myös töihin.