Töitä tehdään kaikkien hyväksi – Pyhärannan Myrsky on tehnyt latuja kuntalaisille sekä meren jäälle että mantereen puolelle

0
Pyhärannan Myrskyn puheenjohtaja Mika Jussila valittiin vuoden 2020 seuratyöntekijäksi. Kuva: Hanna Hyttinen

Pyhärannan Myrskyn puheenjohtaja Mika Jussila palkittiin paikkakunnan Vuoden seuratyöntekijänä Varsinais-Suomen Urheilugaalassa helmikuun alussa.

Jussila on toiminut 300-jäsenisen seuran puheenjohtajana kolme vuotta. Johtokunnassa on hän on ollut viitisen vuotta. Jussila on kotoisin Kalannista, ja hän on asunut Pyhärannassa 13 vuotta.

– Tulin mukaan toimintaan, kun omat lapseni alkoivat harrastaa Myrskyssä, Jussila kertoo.

Perheen lapset ovat nyt 8- ja 10-vuotiaita.

Pyhärannan Myrskyssä harrastetaan yleisurheilua kesäisin ja maastojuoksua keväisin ja syksyisin. Talvella seura järjestää liikkari-liikuntakerhoa pienimmille lapsille sekä uusimpana toimintana koululaisten liikuntakerhoa, joka aloitti tällä lukukaudella.

Jussilan mukaan on harmi, että koronaepidemia osui yhteen koululaisten liikuntakerhon aloituksen kanssa.

– Juuri kun pääsimme alkuun, piti lopettaa. Mutta onneksi ladut ja kaukalot ovat nyt kunnossa ja ulkona voi harrastaa. Jos korona olisi ollut viime talvena niin oltaisiin oltu ihmeissään, koska lapsille ei olisi ollut mitään tekemistä, Jussila sanoi haastatteluhetkellä.

Nyt lumet ja ulkojäät ovat jo pitkälti sulaneet.

Kaukaloiden ja latujen hyvästä kunnosta oli itseasiassa kiittäminen muun muassa Pyhärannan Myrskyä itseään. Seura ajoi latuja niin maalle kuin meren jäällekin. Lisäksi se huolehti Rohdaisten kentän jäädyttämisestä ja auraamisesta. Kesäisin seura huolehtii yleisurheilukentän kunnossapidosta.

Asiasta on sovittu Pyhärannan kunnan kanssa. Myrsky ei ole ainoa yhdistys, joka on sopinut asiasta kunnan kanssa.

– Kunta ja yhdistykset tekevät yhteistyötä liikuntaharrastusten järjestämiseksi.

Sekä liikkarit että ulkoliikunta-alueiden kunnossapito vaativat vapaaehtoisten talkoopanosta. Esimerkiksi latujen auki pitäminen vaatii runsaasti työtunteja. Meren jäällä latujen auki pitäminen oli haastavaa, koska tuuli pöllytti lumen laduille.

– Pyrimme siihen, että ladut ajettiin kerran viikolla ja avattiin kunnolla viikonlopuksi.

Jussila näkee, että paikkakunnalle on ensiarvoisen tärkeää, että siellä toimii urheiluseura.

– Jos seuran toiminta yllättäen loppuisi, sitä olisi hyvin hankala käynnistää uudelleen.

Urheiluseura yhdistää kuntalaisia ja vaikka Myrskyn ydinporukka koostuu lapsiperheistä, sen toiminnassa on mukana kaiken ikäisiä.

– Järjestämme erilaisia tapahtumia, jotka ovat nyt tosin koronan vuoksi olleet pannassa.

Vaikka varsinaisia tapahtumia ei olekaan voitu järjestää, Myrsky järjesti Kyläyhdistys Pleissin ja Puhdas Mannervesi -yhdistyksen kanssa yhteistyössä ystävänpäivänä lyhtykujan Pyhärannan kirkon edustalle jäälle. Lyhtykuja houkutteli paikalle runsaasti myös ulkopaikkakuntalaisia ja sai laajalti kiitosta.

Myrsky on tuonut paikkakunnalle uusia harrastusmahdollisuuksia. Viime keväänä avattiin 9-väyläinen frisbeegolfrata Rohdaisiin.

Rata oli Pyhärannan Myrskyn hanke, johon yhdistys sai Ravakalta tukea.

– Frisbeegolfradan rakentamisessa oli mukana todella hyvin talkoolaisia. Ihmisille tuntui olevan kunnia-asia olla mukana rakentamassa, kunhan joku laittaa hankkeen alulle.

Jo keväällä keskusteltiin ensimmäistä kertaa siitä, että rataa laajennettaisiin täysimittaiseksi. Nyt laajennushanke on nytkähtänyt eteenpäin.

– Olemme saaneet Ravakalta puoltavan päätöksen ja asia on mennyt eteenpäin.

Laajennuksen rakentaminen on jo aloitettu kaatamalla puita väyliltä.

– Nyt on loistava ilma puiden kaatoon. Viime keväänä oli hieman liian märkää.

Yhdeksänväyläinen rata on ollut kovassa käytössä viime kevään, kesän ja syksyn.

– Radalla käyvät sellaisetkin, jotka eivät muuten urheile. Radan perusajatus olikin, että tuodaan kylälle aktiviteetti, jolla saadaan lapset ja nuoret liikkumaan.

Radan oheen tulee myös alppiruusupuisto, jonka toivotaan houkuttelevan myös niitä, jotka eivät pelaa frisbeegolfia.

Vauhtia urheiluseuroihin ja viihtyvyyttä asuinseutuihin -hankkeen aloitusseminaarissa hankkeen koordinaattori Jaakko Haltia nosti esiin seurojen yhteiskuntavastuun. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että seura pyrkii toiminnallaan tuomaan hyvinvointia omalle seudulleen.

Pyhärannan Myrskyn osalta yhteiskuntavastuu on solahtanut hyvin keskeiseksi osaksi seuran toimintaa. Tämä ei ole Jussilan mukaan ollut tietoinen päätös vaan ajatus on muotoutunut toimintaa suunniteltaessa.

– Ei tätä itselle tehdä vaan kaikkien hyväksi.

Lisää:

Seurat luomassa asuinseutujen mainetta – Vauhtia urheiluseuroihin, viihtyvyyttä asuinseutuihin -hanke korostaa urheiluseurojen merkitystä asuinseutujen veto- ja pitovoimalle