Uusia tuulia yhteishaun mukana – Nuoret laitilalaiset kertovat suunnitelmistaan ysiluokan jälkeen

0
Ia Silvast on yksi tämän vuoden yhdeksäsluokkalaisista, joka miettii kysymystä: mikä minusta tulee isona?

Tinja Jalonen

Yhdeksäsluokkalaisten haku toiselle asteelle alkoi viime viikolla ja jatkuu 7. huhtikuuta saakka. Monessa kodissa käydään parhaillaan läpi erilaisia vaihtoehtoja nuorelle, eivätkä valinnat ole aina helppoja. Asiaa pitää puntaroida monelta eri kantilta ja muistaa tehdä päätös omaksi parhaaksi.

Itsekin olen nyt hakemassa uuteen kouluun. Mahdollisuuksia on tullut mietittyä jo useita kuukausia.

Erityisesti minua ovat kiehtoneet erityispainotteiset lukiot. Olenkin pohtinut, että haluanko vaikkapa Tampereelle viestintälinjalle, Ruovedelle eläinlääketiedelinjalle vaiko Turkuun luonnontiedelinjalle. Lopulta kuitenkin päädyin luonnontiedelinjaan, sillä sen aiheet ovat kiinnostaneet minua pienestä pitäen.

Kuinka paljon merkitystä lukion tai ammattikoulun valinnalla sitten oikeastaan on? Mielestäni asia riippuu monesta tekijästä.

Joillekin on tärkeää kouluttautua mahdollisimman pitkälle, ja lukio on silloin useimmiten luonnollisin vaihtoehto. Joku taas tietää itselleen sopivan ammatin, johon voi opiskella jo ammattikoulussa. Itse kuulun tuohon lukiokastiin, joten opintoni tulevat jatkumaan teoriapainotteisina.

Varppeen koulun opinto-ohjaajalle Merja Rautarinnalle yhteishaussa opastaminen on tuttua jo monen vuoden ajalta. Oppilaat tarvitsevat usein eniten apua tiedonsaamisesta erilaisista jatko-opintovaihtoehdoista, pääsymahdollisuuksista sekä päätöksentekotaidoissa.

Merja kertoo, että yleensä noin puolet yhdeksäsluokkalaisista hakee Laitilan lukioon. Tänä vuonna määrä on kuitenkin pienempi.

Muita yleisiä hakukohteita ovat ammatillisten perustutkintojen osalta sosiaali- ja terveysala, sähkö- ja automaatioala sekä hius- ja kauneudenhoitoala, mutta hakukohteet jakautuvat kuitenkin melkoisen tasaisesti eri aloille.

– Yhteishaun tekijälle haluaisin sanoa, että pohdi omia kiinnostuksen kohteitasi ja vahvuuksiasi ja muista ettei ensimmäinen koulutusvalinta ole koko loppuelämän päätös. Luota itseesi, Merja tiivistää.

Haastattelin myös muutamaa yhteishaussa osallistuvaa yhdeksäsluokkalaista.

1. Tiedätkö jo mihin aiot hakea, mihin?
2. Miksi haluat hakea juuri sinne?
3. Kuinka kauan olet tiennyt haluavasi hakea sinne?
4. Jännitätkö yhteishakua, miksi?
5. Onko hakukohteeseesi tulossa kavereitasi?
6. Mitä mieltä vanhempasi ovat hakukohteestasi?

Ia Silvast

1. En ole vielä aivan varma mutta aion hakea joko Laitilan tai Uudenkaupungin lukioon.
2. Tulevaisuudensuunnitelmani ovat vielä auki enkä halua lähteä mihinkään kauas opiskelemaan.
3. Pienempänä halusin eläinlääkäriksi, enää en ole niin varma mutta lukio on hyvä paikka miettiä.
4. Vähän, sillä pelkään että teenkin väärän valinnan.
5. Ei oikeastaan, paitsi jo ylä- ja ala-asteelta tuttuja.
6. Tietysti vanhempani kannustavat minua menemään lukioon, mutta olisivat tyytyväisiä vaikka haluaisinkin jonnekin muualle.

Eric Hiiemäe

1. Laitilan lukioon.
2. Olen hyvä koulussa, niin lukio sopii minulle.
3. Jo jonkin aikaa, olen myös miettinyt meneväni Turkuun tai Raumalle lukioon.
4. En oikeastaan, sillä olen aika varma että pääsen haluamaani opiskelupaikkaan.
5. Tunnen varmaan jo kaikki tästä koulusta, joten joo.
6. Ovat totta kai tyytyväisiä.

Janette Rantanen

1. Joo, haen hius- ja kauneudenhoitoalalle Winnovaan.
2. Olen halunnut jo pienestä pitäen sille alalle ja se kiinnostaa minua.
3. Muutamia muitakin hakukohteita olen miettinyt, mutta tämä ala on ollut aina päällimmäisenä mielessä.
4. En jännitä, sillä olen varma hakuvalinnastani.
5. Joo, muutama kaverini on myös hakemassa samalle alalle.
6. Vanhempani ovat antaneet minun itse päättää mihin haluan hakea ja heidän mielestään tämä on hyvä ja sopiva ala minulle.

Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin pidennetään 7.4. asti

Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin jatketaan koronavirustilanteesta johtuen. Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä haut perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin ja vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen päättyvät 7.4.2021 kello 15.

– Juuri nyt käynnissä oleva yhteishaku on historiallinen. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä yhteishaku koskee ensimmäistä kertaa aivan jokaista peruskoulun päättävää nuorta, kun kaikki ysiluokkalaiset jatkavat peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai esimerkiksi kymppiluokalle, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

– Me haluamme varmistaa, että jokainen nuori saa tähän historialliseen yhteishakuun kaiken tarvitsemansa tuen ja ohjauksen. Tämän vuoksi olemme päättäneet pidentää yhteishakua jatkumaan 7.4. asti niin, että lähiopetukseen ehditään palata ennen yhteishaun loppua ja omia hakuvaihtoehtoja on mahdollista käydä läpi oman koulun opinto-ohjaajan kanssa etäopetusjakson jälkeen, ministeri jatkaa.

Oppivelvollisuuteen liittyvä hakeutumisvelvoite tuli voimaan vuoden 2021 alusta lukien. Hakeutumisvelvoite vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla. Oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen.