Varsinais-Suomen koronaryhmä: koronan ilmaantuvuus on hieman laskenut, mutta tilanne on edelleen vakava

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä jatkoi kaikkia voimassa olevien suosituksia pääsiäisen jälkeisen viikon ajan eli 11.4. saakka. Ryhmä suosittelee siis myös etäopetuksen jatkamista, mutta kunnat tekevät oman koronatilanteensa mukaisen päätöksensä asiassa.

Koronatilanne on edelleen vakava Varsinais-Suomen alueella. Koronan ilmaantuvuusluku sataatuhatta ihmistä kohden on hieman laskenut, mutta on edelleen korkea.

Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa kahden viikon seurantajaksolla on nyt 245,4. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 250,8. Eilen uusia tapauksia todettiin 42, kun aikaisemmin niitä on ollut jopa 100 päivässä.

– Tilanne on silti edelleen huolestuttava. Ilmaantuvuus on kymmenkertainen verrattuna siihen, mitä se oli vuosi sitten keväällä pahimmillaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Positiivisten osuus testatuista on hieman laskenut. Positiivisten osuus oli viime viikolla 5,4 prosenttia, edellisellä viikolla 5,8 prosenttia.

Perhe ja lähipiiri ovat edelleen merkittävimmät tartunnan lähteet, mutta näissäkin ryhmissä tartunnat ovat vähentyneet viime viikon aikana.

– Rajoitukset ovat maksimissaan olleet jo jonkun aikaa eli olisi aikakin, että tartuntamäärät alkaisivat laskea, Rintala sanoo.

Taudin jäljittäminen Varsinais-Suomessa on saatu jälleen pienen notkahduksen jälkeen hyvälle tasolle. Viime viikolla kolme neljästä tartunnasta saatiin jäljitettyä. Myös opiskelijoiden tartuntarypästä on saatu jäljitettyä.

– Vaihto-oppilaiden osalta Turku on saanut hyvässä yhteistyössä korkeakoulujen kanssa leviämisen kuriin, Rintala uskoo.

Etelä-Afrikan variantin muunnos, joka löydettiin opiskelijoiden joukosta Turusta viime viikolla, on havaittu toistaiseksi pelkästään yhdessä ryppäässä. Siinä on todettu 108 positiivista.

– Tauti on ilmeisesti herkästi levinnyt opiskelijoiden joukossa. Onneksi näyttää siltä, ettei se ole ainakaan toistaiseksi levinnyt tämän yhden tautiryppään ulkopuolelle, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo.

Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 29 potilasta, joista kuusi tehohoidossa. Keinovalikoimaa koronan hillitsemiseksi tarvitaan.

– Olemme edelleen tiukasti leviämisvaiheessa, ja sairaaloidemme kuormitus on korkealla. Liikkumisrajoituksiin ei tällä hetkellä ole tarvetta, mutta on tärkeää, että sekin keino on otettavissa käyttöön, ja tarvittaessa mahdollisimman nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronarokotusten määrät Varsinais-Suomessa on saatu hyvälle tasolle yli 75-vuotiailla. Rokotukset etenevät nyt nopeasti myös 70–74-vuotiailla. Kaikille rokotuksen haluaville yli 70-vuotiaille saadaan tämänhetkisen arvion mukaan ensimmäiset rokotusannokset annettua huhtikuun puolivälin paikkailla.

– Rokotusten alueellinen painotus olisi tärkeää ottaa käyttöön. Rokotukset ovat meille tärkeimpiä keinoja korona-ajasta pois pääsemiseksi, Pietilä toteaa.