Pyhärannan valtuustoon pyrkivistä valtaosa uusia – Nykyisistä valtuutetuista toistaiseksi vain viisi tavoittelee jatkokautta

0
Yhteisen Pyhärannan vaalipäällikkö Miikka Roos palautti ryhmän ehdokaslistan tiistaina.

Tiistaina Pyhärannan kunnantalolle jätettiin kaksi ehdokaslistaa, joista pisin oli valitsijayhdistys Yhteisellä Pyhärannalla.

Ensimmäistä kertaa vaaleihin osallistuvalla ryhmällä oli 18 ehdokasta, mikä on 11 ehdokasta enemmän kuin vaaliliiton muodostaneilla kokoomuksella ja perussuomalaisilla on yhteensä. Kokoomuksesta listalla on viisi ja perussuomalaisista kaksi ehdokasta.

Kuulutuksessa ilmoitettiin, että ehdokaslistoja otetaan vastaan tiistaina kello 13–16. Listan sai kuitenkin jättää myös muina aikoina. Perussuomalaiset ja kokoomus olivatkin palauttaneet listansa keskusvaalilautakunnan sihteerille vs. talous- ja hallintojohtaja Rauno Maaningalle jo aamupäivällä ennen päivystysajan alkamista.
Kahden aikoihin Yhteisen Pyhärannan vaalipäällikkö Miikka Roos tuli kunnantalolle palauttamaan ryhmänsä listan. Vaalien siirto aiheutti Roosin mukaan hämmennystä siitä, pitääkö listat palauttaa tiistaina vai ei. Lopulta asiaa oli tiedusteltu oikeusministeriöstä asti ja vastaus oli, että pitää.

Yhteisen Pyhärannan listalla on jo 18 ehdokasta, mutta Roos kertoo, että listaa täydennetään tarvittaessa. Osa kiinnostuneista ei ollut vielä varma ehdolle asettumisesta, joten vaalien siirto antaa heille lisää miettimisaikaa.

Vaalien siirto vaikuttaa myös kampanjointiin. Roos arvelee, että kampanjointiin tulee tauko, ja vaalityö aloitetaan vasta ehdokasasettelun päätyttyä eli 4. päivä toukokuuta.

– Kampanjoimisesta ei ole kuntavaaleissa hyötyä näin aikaisessa vaiheessa.

Kampanjoimisesta ei ole kuntavaaleissa hyötyä näin aikaisessa vaiheessa.

Kaikkiaan ehdolle asettui tässä vaihessa 25 ehdokasta. Se on kymmenen ehdokasta vähemmän kuin vuosi sitten. Ehdokkaista 12 on naisia. Listat eivät ole kuitenkaan täysin verrattavissa viime vuoteen, koska niitä voi täydentää toukokuun alkuun asti.

Edellisvaaleissa Pyhärannan valtuustoon povattiin suurta uudistumista, mutta tänä vuonna muutos näyttäisi olevan vielä suurempi. Tähän mennessä ehdolle on asettunut vain viisi nykyistä valtuutettua. Peräti 14 valtuutettua vaikuttaa olevan luopumassa luottamustehtävästään.

Nykyisistä valtuuston jäsenistä ehdolla ovat Ville Aerila (Yhteinen Pyhäranta), Heidi Arvonen (kesk), Sari From (Yhteinen Pyhäranta), Helka Huttela (kesk) ja Pauli Laivo (kesk). Tosin Arvonen, Huttela ja Laivo ovat tulevissa vaaleissa ehdolla Yhteisen Pyhärannan eivätkä keskustan listalla.

Kunnanhallituksen jäsen Jyrki Nurmi (Yhteinen Pyhäranta) on niin ikään ehdokkaana. Nurmi pääsi läpi jo edellisissä vaaleissa, mutta hän joutui eroamaan valtuustosta kesällä 2018, koska hänet ylennettiin vesihuoltolaitoksen päälliköksi. Sittemmin hänen ammattinimikkeensä muutettiin takaisin vesihuollon asiantuntijaksi.

Keskusta ja edellisvaaleissa kaikki ehdokkaansa läpi saanut SDP eivät jättäneet tiistaina listoja lainkaan.

Valtuustosta näyttäisivät olevan jäämässä pois yhtä lukuun ottamatta kaikki valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat. Ainoastaan valtuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimiva Arvonen tavoittelee jatkokautta.

Valtuustosta näyttäisivät olevan jäämässä pois yhtä lukuun ottamatta kaikki valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat.

Yhteisellä Pyhärannalla ei ollut vuonna 2017 vaaleissa listaa. Valtuutetut Aerila, From ja Mikko Räsänen erosivat kokoomuksen valtuustoryhmästä ja perustivat oman ryhmän keväällä 2019. Ryhmän nimeksi tuli Yhteinen Pyhäranta.

Sittemmin kuntaan on perustettu samanniminen poliittinen yhdistys.

Kokoomuksen ehdokasmäärä putosi eniten edellisvaaleista. Vuonna 2017 kokoomuksen riveistä ehdolle asettui 19 henkilöä, joista kymmenen valittiin valtuustoon. Tulevissa vaaleissa kokoomuksesta on viisi ehdokasta, joista yksikään ei ole valtuuston varsinainen jäsen tällä vaalikaudella. Nyt ehdolla olevat Antti Heikinniemi ja Taija Malmstein ovat valtuuston varajäseniä. Toisaalta tiistaina palautetusta listasta ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä puolueilla on oikeus täydentää ehdokaslistojaan toukokuun alkuun asti.

Kokoomuksen kanssa vaaliliiton muodostaneella perussuomalaisilla on kaksi ehdokasta, kuten edellisissäkin vaaleissa, mutta tällä kertaa kumpikin heistä on uusia. Kolme kautta valtuustossa istunut Iiris Peltomaa ilmoitti jo Laitilan Sanomien haastattelussa ( Laitilan Sanomat 2.2. ), ettei hän aio asettua näissä vaaleissa ehdolle.

Jos ehdokaslistoja ei täydennetä, Yhteiselle Pyhärannalle voi tässä vaiheessa ennustaa enemmistöä valtuustoon. Vaikka kaikki nyt ehdolla olevat kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat pääsisivät läpi, Yhteiselle Pyhärannalle jäisi 12 paikkaa Pyhärannan 19-paikkaisessa valtuustossa.

Listojen täydennysmahdollisuuden vuoksi ehdokkaiden määrä saattaa kuitenkin vielä merkittävästikin kasvaa Pyhärannassa. Toukokuussa nähdään, miten puoleet ja ryhmät ovat hyödyntäneet vaalien siirrosta saamansa lisäajan.

Pyhärannassa ehdolle ovat asettuneet…

Kokoomus

Heikinniemi Antti
Kajander Jone
Laine Markku
Laurikkala Elo
Malmstein Taija

Perussuomalaiset

Laukkanen Arto
Vilponen Jouko

Yhteinen Pyhäranta

Aerila Ville
Alitalo Mika
Arvonen Heidi
From Sari
Halminen Tino
Huttela Helka
Höyden-Kalli Katja
Kaupinsalo Sirpa
Koegh Kaisa
Koivula Hannele
Laivo Pauli
Lehto Elsi
Lunden Emmi
Mäkimattila Maria
Niemi Tiia
Nurmi Jyrki
Roos Miikka
Saarnio Juha

Tällä kaudella valtuustossa istuvien nimet on lihavoitu.