Avagro Oy muutti reilusti isompiin tiloihin

0
Avagro Oy:n toimitusjohtaja Anssi Väättänen on tyytyväinen, sillä yrityksen muutto sujui hyvin ja kaikille toiminnoille saatiin reilusti lisää tilaa taustalla olevasta entisestä Matti-Oven hallista.

Arto Kanerva

Avagro Oy:n toimitusjohtaja Anssi Väättänen esittelee yrityksensä uusia tiloja silminnähden tyytyväisenä. Käytävät ovat leveät, ja niiden vieressä seisovat korkeat varastohyllyt. Lavoissa ja häkeissä ovat laput, joiden isosta tekstistä näkee selvästi, mitä tavaraa missäkin on.

Muutto oli sinänsä helppo. Matkaa ei ollut kuin muutama kymmenen metriä, koska viereisellä tontilla tyhjillään ollut entinen Matti-Oven kiinteistö oli sopivasti vapaana.

Vanhassa hallissa oli tilaa 1 200 neliötä ja uudessa peräti 5 000, josta 3 500 neliötä on Avagron käytössä. Yksi vuokralainen on jo löytynyt ja toiselle saattaa vielä löytyä tilaa.

Uusiin tiloihin siirtyminen alkoi hiljalleen helmikuun alussa, ja kiireisin vaihe oli helmi-maaliskuun vaihteessa. Pari viikkoa sitten muutto oli valmis, mutta uusissa tiloissa riittää vielä työtä.

Valtatienpuoleinen seinä on maalattu, ja Varppelan puoleiselle julkisivulle tulee isoja ikkunoita. Myyjien työtila on rakenteilla, ja rakennuksessa riittää monenlaista korjattavaa ja uusittavaa.

Kohta 31-vuotias Avagro on ollut Väättäsen omistuksessa pian 21 vuotta. Yritys lähti alkuun kastelulaitteiden myyjänä, ja se on edelleen toiminnan ydinaluetta, vaikka työkoneiden myynti on myös iso osa toimintaa.

– Silloin parikymmentä vuotta sitten tuotevalikoima laajeni aika äkkiä erikoisviljelyn työkoneisiin. Vihannesten, marjojen ja perunanviljelyssä on esimerkiksi maanmuokkaukselle omia eritysvaatimuksia. Mukaan valikoimaan ovat tulleet myös biohajoavat kasvihuone- ja peltokalvot.

Kaikki tilat ovat nyt kolminkertaiset entiseen verrattuna. Sen ansiosta sekä uudet että vaihtokoneet saadaan nyt sisätiloihin. Hallin eteläpäädyssä olevaan pressuhalliin sopivat kaikkein suurimmat koneet, joita aikaisemmassa toimipisteessä varustettiin tai huollettiin ulkosalla.

– Tällä hetkellä meitä on täällä yhdeksän henkilöä, joista viisi myynnissä. Rakennukseen on tehty uusia väliseiniä niin, että myymälävarastolla, muilla varastotiloilla ja tuotannolla on omat osastonsa. Tuotanto on eristetty muista tiloista automaattisilla palo-ovilla. Rakennuksen lämmityksessä käytetään haketta, ja uusiutuvan energian käyttö onkin kaikella tapaa hyvä asia.

Remontin teko on Väättäsen mukaan helppoa, koska Varppela ja IP-Työ ovat aivan vieressä ja paikallinen urakoitsija teki sähkötyöt. Läheiseen risteykseen hallin seiniin tarvitaan vielä opasteita muun muassa rekkaliikennettä varten. Lisäksi myymälän turhan korkealle kynnykselle pitää tehdä jotain, mutta kaikesta huolimatta työt olivat uusissa tiloissa täydessä käynnissä jo ennen pääsiäistä.

Väättänen seuraa alan kehitystä tiiviisti ja ottaa myyntiin kiinnostavia uusia tuotteita. Esimerkiksi Avagron tavarantoimittajana jo yli 20 vuotta ollut saksalainen RKW kehittää parhaillaan uudentyyppistä harsoa, joka on huomattavasti vahvempaa kuin vanhat. Uuden harson luvataan kestävän jopa peurojen askellusta.

– Toinen uutuustuote, minkä pitäisi tulla meille pääsiäisen jälkeen, on uudentyyppinen lannoite, joka suojaa kasvustoa hallan tuhoilta. Espanjassa tästä tuotteesta on saatu hyviä kokemuksia puuvartisilla kasveilla ja mansikalla. On kiinnostavaa nähdä, miten se toimii perunalla, Väättänen kertoo.

– Lannoite ruiskutetaan kasvustolle vuorokausi tai kaksi ennen odotettavissa olevaa hallaa ja ellei pellolla ole kastelulaitteita hallan torjuntaan, on hyvä pitää tätä lannoitetta varalla purkki hyllyssä.