Demarien äänet uudelleenjaossa – Pyhärannassa jaossa kaikkiaan 833 ääntä eli lähes 80 prosenttia viime vaaleissa annetuista äänistä

0
Arkistokuva: Hanna Hyttinen

Pyhärannassa annettiin edellisvaaleissa 1 053 ääntä. Koska valtaosa valtuutuista on tänä keväänä luopumassa valtuustopaikastaan, kunnassa on runsaasti ääniä uudelleenjaossa. Kaikkiaan ääniä on jaossa peräti 833, mikä on lähes 80 prosenttia edellisvaaleissa annetuista äänistä.

Kokoomuksen ryhmällä oli vuoden 2017 vaaleissa 19 ehdokkaan lista, ja puolue onnistui saamaan yli puolet kaikista Pyhärannassa annetuista äänistä. Tämän tuloksen turvin puolue sai 19-paikkaiseen valtuustoon 10 valtuutettua. Kokoomus kasvatti suosiotaan yli 20 prosenttiyksiköllä verrattuna vuoden 2012 vaaleihin.

Tulevissa kuntavaaleissa asetelma vaikuttaisi olevan kokoomuksen kannalta toisenlainen, sillä ehdokaslista on lyhentynyt viiteen. Valtaosa edellisvaaleissa ehdolla olleista on joko luopumassa tehtävästä tai siirtynyt toiseen ryhmään.

Yhteinen Pyhäranta -yhteislistalla ovat ehdolla edellisvaaleissa kokoomusta edustaneet Sari From, Ville Aerila ja Jyrki Nurmi. Kolmikon yhteenlaskettu äänisaalis oli edellisvaaleissa 134 ääntä. Kokoomuksen viime vaalien ääniharava Sinikka Pirttinokka ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittautunut ehdolle.

Demarit otti vuonna 2017 neljäsosan kaikista kunnassa annetuista äänistä, nostatti kannatustaan vuoden 2012 vaaleista lähes 15 prosenttiyksiköllä ja sai viisi valtuustopaikkaa. Näissä vaaleissa puolue ei ole tähän mennessä asettanut ehdokkaita. Ehkä näiden vaalien kannalta kiinnostavinta onkin se, kenelle viime vaaleissa demareille annetut äänet menevät.

Demarien ryhmä sai edellisvaaleissa kaikki ehdokkaansa läpi yhteensä noin 250 äänellä. Ryhmän riveistä löytyi myös koko Pyhärannan äänikuningas Jukka Heinonen , joka sai yksin 89 ääntä.

Perussuomalaiset keräsi edellisvaaleissa 48 ääntä eli 4,6 prosenttia kaikista äänistä kahden ehdokkaan listallaan. Puolue oli – aivan kuten tulevissakin vaaleissa – vaaliliitossa kokoomuksen kanssa.

Vuonna 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten listalla olivat Juha Hyvärinen ja Iiris Peltomaa. Peltomaa pääsi läpi 26 äänellä. Kesän alussa järjestettävissä kuntavaaleissa perussuomalaiset pyrkivät valtuustoon kahden uuden ehdokkaan voimin. Valtakunnallisesti puolue on voimakkaassa nosteessa, ja onkin kiinnostavaa nähdä, millä tavalla tämä näkyy Pyhärannassa.

Keskustan ryhmällä oli edellisvaaleissa yhdeksän ehdokasta, joista kolme meni läpi. Kaikkiaan puolue keräsi taakseen 183 ääntä.

Tulevissa vaaleissa keskustalla ei ole omaa listaa. Kaikki kolme keskustan nykyistä valtuutettua, Pauli Laivo, Heidi Arvonen ja puolueen ääniharava Helka Huttela , ovat ehdolla Yhteinen Pyhäranta-yhteislistalla. Kolmikko sai edellisvaaleissa yhteensä 86 ääntä.

Yhteinen Pyhäranta -yhteislistalla on myös demarien valtuustoryhmässä useamman valtuustokauden istunut Sirpa Kaupinsalo , joka saattaa tuoda mukanaan ainakin osan demarien edellisvaalien äänistä. Paluun tekevä Kaupinsalo ei ollut ehdolla vuoden 2017 vaaleissa. Edellisen kerran hän on ollut valtuustossa kaudella 2012–2017.

Kesäkuussa järjestettävissä vaaleissa saattaa olla ehdokkaita myös Vasemmistoliitosta. Puolue on jättänyt ilmoituksen ehdokkaiden jättämisestä, mutta ei ehdokaslistaa. Tämän vuoden kuntavaaleihin on siis lupa odottaa myös vasemmiston ehdokkaita.

Kunhan laki vaalien siirtämisestä astuu voimaan, voi myös muita ryhmiä tai puolueita lähteä mukaan ennen kuin ehdokasasettelu päättyy toukokuun alussa.

Koska Pyhärannassa on ehdolla niin paljon uusia ehdokkaita, vanhojen äänimäärien perusteella on mahdotonta tehdä pitkälle meneviä arvioita tulevista vaaleista.

Ilahduttavaa on kuitenkin ollut se, että kunnassa on kuluvalla vaalikaudella kasvanut kiinnostus yhteisten asioiden hoitamista kohtaan. Kiinnostuksen kasvu on näkynyt valtuuston lehtereillä sekä valtuuston kokousten katsojamäärissä kunnan omalla Youtube-kanavalla.

On mielenkiintoista nähdä konkretisoituuko kasvanut kiinnostus myös ääniksi tulevissa vaaleissa ja nouseeko kunnan äänestysprosentti sen myötä edellisvaaleja korkeammalle.

Viime vaaleissa äänestysprosentti, joka oli 63, oli useamman prosenttiyksikön verran alhaisempi kuin kahdessa aikaisemmassa. Vuonna 2012 kuntavaaleissa äänesti 67,1 prosenttia äänioikeutetuista.