Etätöissä työn ja vapaan raja hämärtyy helposti

0
Hyvinvoiva työntekijä kokee itsensä tarpeelliseksi ja innostuu työstään.

Korona-aika on merkinnyt monille sitä, että työpaikan sijasta jäädäänkin kotiin ja hoidetaan työt etänä. Nyt, kun poikkeusaika on kestänyt jo toista vuotta, etätyöstä on nähty sen hyvät ja huonot puolet. Kaikkea ei kuitenkaan välttämättä huomaa itse, ja kun ympäriltä puuttuvat työkaverit, kukaan ei ole sanomassa, jos työntekijällä ei mene hyvin.

Valtakunnallisten Puhallinpäivien asiantuntijaluennolla käsiteltiin etätyön mielekkyyttä ja mielettömyyttä. Musiikin maisteri ja psykologi Sanna Vuorinen ja musiikin maisteri ja musiikkipedagogi Anni Jääskeläinen kertoivat mistä tietää, että on syytä pysähtyä.

– Jos sellaiset asiat, joista aikaisemmin oli kiinnostunut, eivät enää kiinnosta, tarvitaan lepoa. Jos nukkuu huonosti, on ärtynyt eikä kestä ihmisten seuraa, voi alla ajautumassa tilaan, jossa tarvitaan muutosta.

Työn ei saisi antaa imaista mukaansa liikaa. Vaikka töissä jaksaisi hyvin, elämään pitää mahtua muutakin. Myös etätöissä voi huomauttaa työkaverille, joka tuntuu olevan aina ruudun toisella puolella ja tavoitettavissa.

Hyvinvoiva työntekijä kokee itsensä tarpeelliseksi ja innostuu työstään. Työ tuntuu onnistuvan ja siitä jaksaa innostua. Myös työstä saatava palaute on tärkeä osa hyvinvoinnin rakentumista.

Hyvinvoivassa työyhteisössä toimitaan avoimesti ja luotetaan toinen toisiinsa.

– Innostetaan ja kannustetaan, pidetään työmäärä aisoissa ja uskalletaan puhua ongelmista. Hyvinvoivassa työyhteisössä toimintakyky säilyy myös muutostilanteissa. Oman ryhmän yhteenkuuluvuutta voi etäaikanakin vahvistaa kysymällä kuulumisia ja kun kevät ehtii pitemmälle, voi työkaverien kanssa mennä vaikka retkelle.

Vuorinen ja Jääskeläinen ovat molemmat myös musiikinopettajia ja suuntasivat siksi luentonsa ensisijaisesti puhallinpäivien kollegoille. Etätyön mekanismit ovat kuitenkin kaikille samat ja ohjeet yleispäteviä. Yleiseen koronakyllästymiseen luennoitsijoilla oli siihenkin neuvo.

– Voi opetella jonkin uuden taidon. Esimerkiksi neulominen on nyt suuressa suosiossa.

Vakka-Suomen musiikkiopiston isännöimille Valtakunnallisille Puhallinpäiville 19.3. – 20.3. osallistui yli 50 puhallinmusiikkialan ihmistä Suomesta, Yhdysvalloista ja Norjasta. Päivät toteutettiin etänä verkossa.

– Osa päivien toteutuksesta, esimerkiksi nuottiesittelytilaisuudet, toimivat todella hyvin etänä. Luennot olivat mielenkiintoisia ja aika paljon niitä sävytti tämä korona-aika, Vakka-Suomen musiikkiopiston vs. rehtori Minna Kajander kertoi.

Ensi vuonna puhallinpäivät pidetään Jyväskylässä.