Euran uusi salaattitehdas tekee yhteistyötä Vihannes-Laitilan kanssa

0
Mäkitalon Esa perheineen kasvattaa kaaleja tilallaan Eurassa. Raaka-aineet salaatteihin saadaan lähituottajien verkostosta, johon kuuluu myös Vihannes-Laitila.

Koronapandemia on vauhdittanut muutosta monien ruokakauppaostoksissa. Ruokaa laitetaan enemmän itse, toisaalta ruokaa ostetaan enemmän myös valmiina.

Euraan on perustettu uusi salaattitehdas, jossa valmistetaan Mäkitalon Farmin annossalaatteja. Salaattitehtaan perusti Euran Mannilassa sijaitsevan Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Porkkanat ja sipulit salaatteihin tulevat Vihannes-Laitilasta.

Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo on viljellyt keräkaalia Euran Mannilan kylässä 20 vuotta. Mäkitalon Farmilla istutetaan tänäkin keväänä miljoona kaalintaimea.

Varhaiskaalia kerätään pelloista kesäkuusta syyskuuhun. Varastokaalin sato korjataan syys–lokakuussa. Mäkitalon farmin kylmävarastoissa varastoidaan talven yli noin 700 000 kiloa keräkaalia. Mäkitalon Farmin vuotuinen sato on kaikkiaan 1–1,5 miljoonaa kiloa keriviä kaaleja.

– Pitkään oli mielessä kaalin jatkojalostaminen. Keräkaalissa makukin vain paranee varastoidessa, kun kaalin sokerit lähtevät liikkeelle, kertoo Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo.

Mäkitalon mukaan monet kaipaavat nykyään helppoja ja nopeita ruokia, mistä hänelle tuli ajatus mahdollisimman kotimaisten annossalaattien valmistamisesta.

– Koska kaalien lisäksi salaatteihin tarvitaan myös muita raaka-aineita, lähdin ottamaan yhteyttä tässä lähellä oleviin muihin tuottajiin. Ideani uuden salaattibrändin perustamisesta sai heti innostuneen vastaanoton.

Kaikki Mäkitalon Farmien annossalaattien pääraaka-aineet ovat kotimaisia ja tulevat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta: jääsalaatit Härkälän Puutarhalta Köyliöstä ja Oksasen Puutarhalta Turun Paattisilta. Porkkanat ja sipulit tulevat Vihannes-Laitilasta Uudestakaupungista, kananmunat Satamunasta Euran Paneliasta ja salaatinkastikkeet At Sauce Oy:ltä Turusta.

– Minulle on kunnia-asia, että myös kaikki salaattien liharaaka-aineet ovat suomalaisia, Mäkitalo kertoo.

Ihan kaikkia Mäkitalon Farmin annossalaattien raaka-aineita ei pysty viljelemään ympärivuotisesti Suomessa. Joitakin raaka-aineita, kuten jäävuorisalaattia, paprikaa ja maissia tulee EU:n alueelta osan vuotta.