Hankkeen kautta vanhakin nuortuu tai ainakin notkistuu

0
Nuorten jutskalla on oma Facebook-sivu. Maaliskuun lopussa sivulla kerrottiin, että ilmoittautuminen hankkeeseen on auki.

Maija Ala-Jääski

Tämän vuoden alussa alkanut Nuortenjutska – Polkuja yhdistystoimintaan -hanke pyrkii yhdistämään jo olemassa olevat vakkasuomalaiset yhdistykset, alueen nuoret ja uudet toimintaideat.

– Nuoret ideoivat kanssamme vapaa-ajan toimintaa, jota haluaisivat itse toteuttaa tai johon haluaisivat osallistua. Nuoret ja heidän toimintaideansa linkitetään olemassa oleviin yhdistyksiin, jotka ovat kiinnostuneita nuorisotoiminnasta, tiivisti hankkeen perusajatuksen projektityöntekijä Joni Tanhuanpää.

Puolitoista vuotta kestävä hanke antaa nuorille myös koulutusta yhdistystoiminnasta, viestinnästä sekä tapahtumatuotannosta.

– Lisäksi nuoret saavat tietoja ja taitoja toiminnan toteuttamisesta, projektin hallinnasta sekä rahoittamisesta. Kaikki ovat taitoja, joista heille mitä todennäköisemmin on hyötyä myös tulevaisuudessa ja työelämässä, lisäsi Tanhuanpää.

Mikäli kaikki menee suunnitellusti, niin hankkeen kautta pitäisi syntyä uusia yhdistystoimijoita, uusia tähän päivään tuotuja toimintamuotoja yhdistyksiin, yhdistystoiminnan “maineen” nousua nuorten keskuudessa ja uutta tietotaitoa yhdistyksiin.

Kohderyhminä ovat edellä mainittujen kuntien vapaaehtoistoimijat ja järjestöt sekä 13–25-vuotiaat nuoret.

– Havahduimme 4H-yhdistyksessä siihen, että aktiiviset yhdistystoimijat ikääntyvät ja uusille yhdistystoimijoille on huutava tarve. Monien yhdistysten toiminta ei vetoa nuorempaan sukupolveen, ja nuoret eivät tiedä niistä eivätkä koe yhdistystoiminnan olevan myöskään vaikuttamisen väline, selvitti Laitila–Pyhäranta 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Laura Vuola.

Kuitenkin erityisesti haja-asutusalueella yhdistykset ovat niitä, jotka järjestävät asukkaille edes jotain toimintaa.

Heti kun koronatilanne sallii, aikoo Joni Tanhuanpää jalkaantua kouluihin ja nuorisotiloihin kertomaan hankkeesta.

– Nyt tietoa saa hankkeen omilta sosiaalisen median sivuilta, jotka löytyvät tunnisteella #nuortenjutska. Lisäksi kontaktoimme mahdollisimman kattavasti eri kuntien yhdistysaktiiveja, mutta hienoa olisi myös jos itse olisivat aktiivisesti meihin yhteydessä, etenkin jos ja kun toiminta nuorten kanssa herättäisi kiinnostusta, toivoi Joni Tanhuanpää.

Nuortenjutska – Polkuja yhdistystoimintaan

  • Hanketta ovat toteuttamassa Meri-Vakka ja Laitila–Pyhäranta 4H -yhdistykset ja mukana Leader Ravakka ja Leader Varsin hyvä.
  • Toimialue kattaa kunnat Nousiainen, Mynämäki, Vehmaa, Laitila, Pyhäranta, Uusikaupunki ja Taivassalo.