Harrastuksena aikaraudat

0

Tatu Ujula

Sitä ensin kiinnostuu ja kohta ihastuu. Lopulta huomaa, ettei osaa olla ilmankaan. Jokainen kellokärpäsen pureman kokenut tietää kyllä, mistä minä puhun. Nimittäin rannekelloharrastuksesta.

Jokaisella lienee oma kokemuksensa ja mielipiteensä aikaraudoista. Osaa ei voisi kellotouhu vähempää kiinnostaa. Miksi pitää ranteessaan kapinetta, kun tarkan ajan näkee pienellä vaivalla oman puhelimensa näytöltä? Siinäpä kysymys.

Oma mielenkiintoni kelloja kohtaan ei lähde liikkeelle pelkästä tarpeesta tietää, mitä kello kulloinkin on. Kello ja sen koneisto on itsessään taideteos. Upeaan ulkonäköön yhdistyy parhaassa tapauksessa myös korkea laatu. Voi sanoa, että kelloharrastuksessa yhdistyy samaan aikaan tunne ja järki.

Markkinoilla on tällä hetkellä runsas valikoima kelloja. Älykellot kuten Apple Watch ovat kasvattaneet suosiotaan. Älykelloissa on kasapäin ominaisuuksia sykkeen mittauksesta alkaen.

Älykellojen akkuja ladataan kuten älypuhelimia ja jos kello jää lataamatta, hupi loppuu kuin seinään. Itseäni älykellot eivät puhuttele. Näen ne enemmänkin apuvälineinä urheilusuoritusten aikana.

Toinen kellotyyppi on vaivaton ja tavanomainen kvartsikello. Kvartsikelloissa kellon viisari siirtyy eteenpäin tasaisen kuuliaisesti kerran sekunnissa. Tyypillinen kvartsikello toimii paristolla, joka täytyy muutaman vuoden välein vaihtaa uuteen.

Kvartsikellon paras puoli on sen täsmällisyydessä ja käytön helppoudessa. Kello pysyy tarkasti ajassa.

Kolmas, erityisesti kelloharrastajien suosima tyyppi, ovat mekaaniset kellot. Mekaaninen kello sisältää koneiston, joka nimensä mukaisesti on täynnä liikkuvia osia.

Osa valmistajista onkin tehnyt kelloista ja niiden valmistuksesta käsityötä sisältävän taiteenlajin, jossa jokainen yksityiskohta on hiottu. Toisaalta mekaanista kelloa tulee olla valmis huoltamaan. Monet maailman tunnetuimmista kellobrändeistä kuten Rolex, Omega ja Patek Philippe valmistavat mekaanisia kelloja. Osa kuuluisista merkeistä pitää silti mallistossaan myös kvartsikelloja.

Mitä tehdä, jos kiinnostus kelloharrastusta kohtaan herää? Suosittelen rohkeasti tutustumaan erilaisiin kellomalleihin eri hintaluokista. Nälkä tunnetusti kasvaa syödessä, joten älä ylläty, jos ensimmäinen kellosi ei jääkään viimeiseksi.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana

tatu.ujula@gmail.com