Hieno ele

0

Laitilassa kaupungin työntekijä saa palkallisen vapaapäivän hänen lapsensa aloittaessa peruskoulun. Äiti tai isä pääsee siis osallistumaan lapsen ekaan koulupäivään. Laitilassa on kokeiltu tätä kahden vuoden ajan ja nyt kaupunginhallitus päätti tehdä käytännöstä pysyvän. Kaupungilta satsaus ei ole taloudellisesti suuri, silti se on merkittävä. Kahden vuoden aikana kaupunki tarjosi 32 palkallista vapaapäivää.

Kaupunginhallitus perusteli ratkaisuaan hyvällä henkilöstöpolitiikalla ja työnantajakuvan parantamisella, mutta on ele hieno muutenkin. Näinkin pieni, yksittäinen päätös vaikuttaa rekrytoinnin lisäksi myös kaupungin imagoon. Onhan päätös hyvinkin lapsimyönteinen ratkaisu.

Mitä lapsimyönteisempi imago kunnalla on, sitä varmemmin se houkuttelee lapsiperheitä kuntaan. Lapsiperheissä mietitään veroprosenttia enemmän, minkälainen koulu ja päiväkotitarjonta kunnassa on, mitä kunnassa voi harrastaa ja miten kunnassa ylipäätään suhtaudutaan lapsiin. Se on koettu esimerkiksi Vehmaalla, jonka veroprosentti on maakunnan korkein. Vehmaan uusi hirsikoulu ja lapsimyönteinen ilmapiiri ovat houkutelleet uusi lapsiperheitä kuntaan. Hyvä maine kauas kiirii.

Myös hyvä henkilöstöpolitiikka on kunnissa näinä päivinä yhä tärkeämpää, kun kaikkiin virkoihin ja toimiin ei ole enää jonossa tulijoita. Laitilaan on saatu esimerkiksi hoitajia helposti, vaikka muilla kunnilla on ollut rekrytointivaikeuksia. Asiaan löytyy selitys: sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokkaan mukaan Laitila maksaa hoitajille parempaa palkkaa kuin alueen muut kunnat (LS 30.3.). Kun palkka houkuttelee kuntaan töihin, töissä on mukavaa ja kaupungista saa muutenkin hyvän kuvan, saattaa muuttokuormakin päätyä Laitilaan.

Teija Uitto