Hiljennä ja muista turvaväli hevosen ohituksessa

0
Ohjeet hevosen ohittamiseen ovat selkeät: hiljennä vauhtia ja pidä riittävä turvaväli. Arkistokuva.

Laitilan Sanomiin toivottiin juttua siitä, miten kohdata hevonen liikenteessä.

– Ihmiset eivät ymmärrä hiljentää, jos hevonen tulee vastaan. Saatetaan ajaa 80 km/h ohi. Tämä on asia joka tulee joka vuosi vastaan hevosen kanssa maastossa kulkevia, juttuvinkin antanut lukija kertoi.

Liikenneturva muistuttaa, että tiellä liikkuvaan ratsukkoon tai hevoskärryihin on suhtauduttava huomaavaisesti. Vauhtia tulee hiljentää ja hevonen ohittaa rauhallisesti riittävällä turvavälillä. Jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä, autoilijan ei kannata lähteä ohittamaan.

Ratsastajan ja ohjastajan on pääsääntöisesti noudatettava samoja liikennesääntöjä ja liikennemerkkejä kuin moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajien.

Tavallisesti rauhallisesti käyttäytyvä ja koulutettu hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joka voi säikähtäessään käyttäytyä arvaamattomasti. Keskikokoinen hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, joten sen ohittamiseen on syytä suhtautua varovaisuudella.

– Maastossa ja maanteillä toistuvasti liikkuvat hevoset ovat tottuneet autoihin ja muuhun liikenteeseen, mutta hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästi pärisevistä mopoista tai moottoripyöristä. Myös auton äänimerkki voi säikäyttää hevosen, Liikenneturvasta muistutetaan.

Katsekontaktin ottaminen ratsastajaan tai ohjastajaan rauhoittaa tilannetta. Jos ratsastaja pyytää autoilijaa pysähtymään nostamalla käden pystyyn, kannattaa ohjetta totella. Takaa voi olla tulossa lisää ratsukoita tai eläin voi olla säikähtänyt.

Ratsukon taakse ei ole syytä jäädä turhaan odottelemaan. Vaikka hevosella on rajallinen näkökenttä, sillä on erittäin hyvä kuulo, joten todennäköisesti se on kuullut lähestyvän ajoneuvon.