Huhtikuun viimeiset päivät kuluvat koleassa ja epävakaisessa säässä – Huhtikuun sää on tavallisestikin vaihteleva

0
Kauniin keväiset päivät ovat huhtikuussa vaihtuneet räntäsateeseen. Kuva: Keijo Väänänen

Vappu jo lähestyy, mutta sitä ennen huhtikuun lopun sää on ajankohtaan nähden kolea, kertoo säätalo Foreca. Meteorologien mukaan vesi- ja lumikuuroja tulee pitkin maata. Keskimääräistä vähän kylmempi matalapainesää voi jatkua vielä vapun ylikin.

Tiistaina vesi- ja lumikuuroja tulee varsinkin Länsi- ja Pohjois-Suomessa, ja illalla sää alkaa muuttua lännessä selkeämmäksi. Keskiviikkona kuurosateita tulee laajemmin pitkin maata lumena, vetenä ja räntänä.

Päivälämpötila on tiistaina ja keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa 4–8 astetta. Öisin heikkoa pakkasta on etelää myöten.

Ennusteen mukaan torstaina ja vappuaattona perjantaina pilvisyys vaihtelee ja kuurosateita tulee edelleen, sekä lumena että vetenä. Lämpötila voi nousta jo etelässä paikoin lähelle 10 astetta, mutta muuten ei ole suurta muutosta alkuviikkoon verrattuna. Samantyyppinen sää jatkuu tämänhetkisen ennusteen mukaan vielä vappunakin.

Tänä vuonna huhtikuussa on ollut sekä keväisen lämmintä korkeapainesäätä että kylmää ja lumista. Kuukauden sää vaihtelee Suomessa tilastojenkin valossa talvisesta jopa kesäiseen. Pelkästään 2000-luvulla lämpötila on käynyt muutaman kerran lähellä hellettä ja laskenut kylmimmillään lähes 30 pakkasasteeseen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta huhtikuun lämpöennätyksestä, joka on 27.4.1921 Jyväskylässä mitattu 25,5 astetta. Kylmyysennätys on vielä vanhempi, 2. ja 9. huhtikuuta Sodankylässä ja Kuusamossa vuonna 1912 mitattu -36,0 astetta.

Vapun aikoihin keskimääräinen päivän korkein lämpötila on tilastojen mukaan maan etelä- ja keskiosassa noin kymmenessä asteessa tai pari, kolme astetta sen yläpuolella, pohjoisessa 5–10 asteessa.

Tänä vuonna vapun sää jäänee siis vähän tätä kylmemmäksi ja pakkasta voi olla yöllä etelässä asti. Viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan kolea sää jatkuu vielä toukokuun ensimmäisellä viikolla.