Ihminen maskin takaa

0

Lauri Kattelus

Vuoden kierto tuo Laitilaan tutut keväiset tulijat. Vuosi toisen perään samoihin aikoihin leskenlehtien puhkeamisen kanssa kaupunkiin saapuu joukoittain kausityöntekijöitä puurtamaan pelloille ja pakkaamoihin. Laitilalainen porkkana ja sipuli eivät valloittaisi markettien vihannesosastoja ilman vuosittaisia apuvoimia.

Totuttu näky toi toista vuotta perä jälkeen varjon mukanaan. Kuinka maailmaa, Suomea ja Laitilaa piinannut koronapandemia roihahtaa paikallisesti, kun rajojen takaa saapuu joukko tuntemattomia vieraskielisiä?

Uutiset, kahvipöytien jutut ja myös viralliset tilastot kertovat kaikki merkittävän osan koronatartunnoista keskittyvän muualta tulleisiin vierastyöläisiin. Jutut ja juorut herättävät epävarmuutta, epäluuloa ja jopa pelkoa. Täytyykö tulijoita erityisesti karttaa? Katsonko heitä vähän pidempään ja tuimemmin tai kartanko kaupassa?

Ei tarvitse. Tai ei sen enempää kuin muitakaan ihmisiä. Virus ei valikoi kieliryhmää tai passia tarttuessaan. Se välittää ainoastaan rokotuksista, turvaväleistä, käsihygieniasta ja kasvomaskeista. Näihin voimme kaikki omilla valinnoillamme vaikuttaa. Omassa toiminnassamme ja esimerkillämme muille.

Testaamalla, karanteeneilla ja edelleen uusilla testeillä huolehditaan siitä, että tulijoiden mukana rajan yli mahdollisesti liikkuvan viruksen leviäminen saadaan estettyä mahdollisimman tarkasti. Kausityöntekijöiden tiiviit ja yhteisölliset asumisjärjestelyt tuovat tietysti oman aidon haasteensa. Tämäkin haaste on kuitenkin ratkaistavissa.

Haasteen edessä paikalliset työnantajat ja toimijat tekevät esimerkillistä työtä. Avainsanoja ovat jälleen oikea-aikainen testaus ja pitävä karanteeni. Ja jokaisen oma käyttäytyminen.

Koronavirus ja sen aiheuttamat vaikutukset ovat riittävän vaikea pala purtavaksi. Emme tarvitse tai halua sen varjolla yhtään lisää epäluuloa tai pelkoa ulkomaalaisia työntekijöitä kohtaan. Muistetaan, että ihminen se on vieraskielisenkin maskin takana.

Kausityöntekijät eivät ole ainoastaan välttämättömyys, maatalouselinkeinon edellytys ja kaupungin hyvinvoinnin rakennuksen osa – vaan myös tervetullut, toivottu ja erottamaton osa Laitilaa.

Kirjoittaja on Laitilan kaupunginjohtaja