Jazzkukko tavoittelee ennätysyleisöä – Kitaravirtuoosi Erja Lyytinen vetonaulana

0
Jukka Alkio ja Kari Antila arvioivat, että Jazzkukko voidaan järjestää. Loppukesästä koronatilanne on toivottavasti jo rauhoittunut.

Vaikka koronajarru on vielä ensi kesänä uhkana, jazz- ja rytmimusiikin festivaali Jazzkukko aiotaan järjestää. Jazzkukko juhli viisivuotissynttäreitään vuonna 2019. Viime vuonna tapahtuma kutistui koronan vuoksi, mutta tulevana kesänä tapahtuma järjestetään taas täysin palkein, mikäli pandemia sen mahdollistaa.

– Tämä huhtikuu on meille deadline, mutta siltä näyttää, että tapahtuma voidaan pitää ja odottaa jopa ennätysyleisöä, festivaalin taiteellinen johtaja ja tuottaja Kari Antila sanoo.

Myös Jazzkukon hallituksen jäsen Jukka Alkio uskoo, että jos sää vain suosii, Kirkkopuisto täyttyy.

– Kun Munamarkkinat päätettiin jättää tänä kesänä väliin, ihmiset ovat kovasti kyselleet Jazzkukkoa.

– Jazzkukko on kokoluokaltaan on sellainen, että se toivottavasti voidaan järjestää, vaikka suurtapahtumia joudutaan tulevana kesänä peruuttamaan.

Sen verran tapahtumaan on tulossa muutosta, että kävijöiden toivotaan tulevan pääkonserttiin lauantaina piknik-kori mukanaan. Sillä, mikäli koronapandemia jatkuu, turvavälejä on yhä noudatettava ja ruokailun järjestäminen voi olla siksi hankalaa. Sen sijaan juomamyynti pyritään järjestämään normaaliin tapaan.

Festivaalilla on takuuvarma vetonaula, kun jo viime kesäksi sovittu blues-kitaravirtuoosi Erja Lyytinen saadaan vihdoin Laitilaan.

Jazzkukko rikkoi viisivuotisjuhlissaan 2019 tuhannen kävijän rajan. Kirkkopuistoon mahtuisi useampikin tuhat, mutta Antila on toiveikas, että festivaali kasvaa vähitellen 1500–2000 kävijän tapahtumaksi. Laatuun satsaava tapahtuma tähtää kansallisesti merkittävien tapahtumien joukkoon.

– Jazzkukko voisi sijoittua samaan kokoluokkaan kuin esimerkiksi Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalit, Antila vertaa.

Alkio vitsailee, että Jazzkukko on ikään kuin Porin Jazzin “lämppäri”.

Tapahtuma on avattu jo aiempina vuosina Pakkahuoneella Uudessakaupungissa, vaikka muuten tapahtuma on keskittynyt Laitilaan.

Pakkahuoneen Uudessakaupungin konsertissa esiintyvät alunperin Vehmaalta kotoisin oleva pianisti Lassi Kouvo, kovassa nosteessa oleva basisti Kaisa Mäensivu ja Suomeen kotiututunut amerikkalaisrumpali Joe Peri. konsertti pidetään keskiviikkona 21.7. Pakkahuoneen iltatorilla alkaen klo 16

Keskiviikkoillan 21.7. avajaisilta jatkuu Untamalan Kasitorilla, jossa esiintyy mm. Niina Sallinen ja Jarmo Hynninen Country Duo.

Torstaina festivaali järjestää ilmaiskonsertin Laitilan iltatorilla, jossa esiintyy musiikkileirin oppilaita.

Perjantaina 23.7. järjestetään Laitilan kaupungintalolla Kari Antila Quartetin konsertti, jossa flyygelin ääreen istuutuu Aleksi Tuomarila, solistina on yllätysnimi, pop-tähtenäkin tunnettu Jennie Storbacka, joka on myös erinomainen jazzlaulaja.

Lauantaina 24.7. Kirkkopuiston konsertissa esiintyvät viime kesäksi sovittu blues-kitaravirtuoosi Erja Lyytinen yhtyeineen. Ennen häntä  lavalle nousevat mm. Lenni-Kalle Taipale Trio laulaja Sami Pitkämön kera sekä nousukiidossa oleva Peela, jonka nuoret muusikot tulevat Helsingistä.

Sunnuntaiksi on suunnitteilla perinteinen Laitilan torin jazzmessu, eli hengellinen musiikkitapahtuma. Tästä neuvottelut ovat vielä kesken.

Jazzkukon lipun myynti on jo alkanut. Liput ovat myynnissä ticketmasterin sivuilla.

Festivaali järjestää lähiviikkoina myös kyselyn, jossa kysytään mm. asiakkaiden kokemuksia aiemmilta vuosilta sekä toiveita tulevia tapahtumia ajatellen.

 

 

Jazzkukon isä on Laitilasta

 

Jazzkukon tarina sai alkunsa vuonna 2014, kun Laitilassa syntynyt Kari Antila valittiin Laitilan Sanomien äänestyksessä Vuoden Kukoksi.

Antila alkoi valinnastaan innostuneena ideoida Laitilaan uutta musiikkifestivaalia. Ensimmäinen Jazzkukko järjestettiin 2015.

Nykyisin Belgian Gentissä ja New Yorkissakin asunut Antila on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä jazzkitaristeja.

Antilan viides levy on tekeillä, josta maistiaisia tullaan kuulemaan jo Kaupungintalon konsertissa.