Kaikkien aikojen mökkikesään valmistaudutaan yhteistuumin

0
Villa Honkalan terassilla yhteiskuvioita pohtivat Mikko Honkala (vas.), Outi Järvi, Marianne Ojanen, Matti Becker ja Riitta Saloniemi koiriensa Taiston ja Hämyn kanssa.

Pirkko Varjo

Lahdenvainiossa, Kaljasjärven rannalla on Mikko Honkalan ja Outi Järven kesäpaikka. Soma hirsimökki on saanut seurakseen saunan, kompostoivan huussin ja puuvajan. Pihalla seisoo myös palju ja rannassa vene odottaa soutajaa. Vesi ympäröi mökkitonttia kolmesta suunnasta.

Lahdenvainiosta kotoisin oleva Mikko ja Outi asuvat Tampereella. Mökillä he viettävät aikaa niin paljon kuin pystyvät ja usein seurana on lapsia tai lastenlapsia. Nukkumapaikkoja löytyy jopa kahdeksalle. Osan kesästä mökki on kuitenkin ollut tyhjillään ja kaksi vuotta sitten omistajat laittoivat sen Airbnb-vuokraukseen.

– Suosio yllätti. Ensimmäisenä kesänä valtaosa vieraista oli ulkomaalaisia, viime vuonna koronan takia kotimaasta. Nyt odotan oikein kaikkien aikojen mökkikesää, Honkala kertoo.

Airbnb-vuokrauksesta pariskunnalla oli jo ennestään kokemusta, sillä he ovat vuokranneet paritalonsa toisella puolella olevaa huoneistoa. Kokemukset ovat hyviä. Kun vuokraus sitten laajeni maaseudulle, huomattiin nopeasti, että vieraat kaipaavat muutakin kuin luonnon rauhaa.

– Vuokraamme mökin vähintään kolmeksi yöksi kerrallaan. Välissä pidämme aina yhden tyhjän päivän, että ehdimme käydä siivoamassa. Yhden yön vuokraaminen kerrallaan tulisi liian raskaaksi, kun tulemme Tampereelta asti. Annamme ihmisille aina myös vinkkejä siitä, mitä kaikkea lähiympäristössä voi tehdä ja vieraat ovat olleet hyvin kiinnostuneita niistä. Oudolle paikkakunnalle tulleet ihmiset ovat muuten aika hukassa siitä, mitä kaikkea täältä löytyy.

Honkalan vinkkilistalla on jo ollut luontoasiantuntija Matti Becker , joka on järjestänyt luonto- ja kanoottiretkiä Villa Honkalan vieraille. Tänä kesänä yhteistyössä ovat mukana myös Saloniemen tila sekä Lahdenvainiossa asuva ja työskentelevä hieroja ja vyöhyketerapeutti Marianne Ojanen. Yhteistyö on käytännössä sitä, että tilaisuuden tullen osapuolet suosittelevat toistensa palveluja ja tarvittaessa järjestävät aikataulunsa siten, että yhteen päivään mahtuu vaikkapa luontoretki, käynti juustomyymälässä ja päivän päätteeksi rentouttava hieronta. Vapaamuotoiseen yhteistyörinkiin otetaan mielellään lisää jäseniä, sekä vuokraajia että tapahtumien ja palvelujen tuottajia.

– Tällaista yhteistyötä pitäisi maaseudulla tehdä enemmän, kaikki hyötyvät siitä. Joskus kun katson näiden rantojen tyhjiä mökkejä mietin, että voisin ihan hyvin ryhtyä isännöimään useammankin mökin Airbnb-vieraita; miksi ihmiset seisottavat mökkejään tyhjillään, kun saisivat vuokrauksesta rahaa niiden ylläpitoon ja korjauksiin, Honkala kysyy.

Riitta Saloniemelle Honkalan kutsu tuli kuin tilauksesta, sillä oman tilansa kehittämisessä hän on törmännyt majapaikkojen puutteeseen. Tilan päätyö on juustola, mutta kysyntää olisi myös matkailutoiminnalle.

– Olen joskus järjestänyt esimerkiksi vaellusratsastusta, jonne ihmiset tulevat omien hevostensa kanssa. Näille olisi tulijoita vaikka kuinka, mutta vastaan tulee se, etten pysty osoittamaan ihmisille tarpeeksi yöpymispaikkoja.

Marianne Ojanen muutti Lahdenvainioon kaksi vuotta sitten. Uudelle yrittäjälle on tärkeää löytää yhteistyökumppaneita ja olla avoin uusille ideoille. Ojanen työskentelee omalla vastaanotollaan, minkä lisäksi hän tekee kotikäyntejä.

– Suunnitelmissa on opiskella myös jäsenkorjausta, Ojanen kertoo.