Kansanmusiikin kyydistä tanssin pyörteisiin

0
Fiktio Faktan eli Marko Laihisen ja Maestro Markuksen eli Markus Rantasen keikat päiväkodeissa ja kouluissa ovat olleet tauolla pandemian takia.

Jussi Vaajasaari

Laitilalaislähtöiset Markus Rantanen ja Marko Laihinen ovat yhdessä käsikirjoittaneet jo kaksi lasten kuvakirjaa ja kolmaskin on työn alla.

Ensimmäinen kuvakirja Maestro Markus ja Fiktio Fakta Kansanmusiikin kyydissä! ilmestyi vuonna 2018. Kirjan tapahtumat on kotiseutuhenkisesti sijoitettu Laitilaan Kauppilan umpipihalle.

Toinen Markus Rantasen ja Marko Laihisen käsikirjoittama lasten kuvakirja Maestro Markus ja Fiktio Fakta Tanssin pyörteissä! ilmestyi joulukuussa. Sen punaisena lankana ovat Suomessa suositut kansantanssit, suomalainen tanssikulttuuri ja niihin liittyvät tavat ja soittimet. Kirjassa on tanssikulttuuriin liittyviä historiatietoja, kuten tanssikielto sotien aikaan ja sen jälkeen.

– Kirjaa tehdessämme ei kyllä ollut ajatuksissa, että tanssiminen loppuu lähes tykkänään, ja 1.3. alkoi taas Suomessa tanssikielto, päivittelee Marko Laihinen.

Tanssin pyörteissä -kirjan tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Kakrumäen päiväkoti. Kirjalla on kuitenkin vankka todellisuuspohja, koska Maestro ja Fiktio ovat vuodesta 2014 asti tehneet lähes 600 keikkaa enimmäkseen päiväkodeissa.

– Suomalaisen tanssikulttuurin parissa olemme Markuksen kanssa pyörineet lähivuosina paljonkin. Toteutimme EU-hankkeen Kiertävä tanssikoulu! Siihen sisältyi 147 esitystä lapsille ja senioreille, kertoo Marko Laihinen.

Seuraava, jo työn alla oleva teos, on tarinallinen lastenlaulukirja. Sen uusien laulujen aiheet on kerätty lasten suosikkiaiheista päiväkotiammattilaisten avulla.

– Lounais-Suomessa on paljon päiväkoteja, joissa olemme esityksillämme vuosien mittaan vierailleet, sanoo Marko Laihinen.

Rantasen ja Laihisen kuvakirjat tarjoavat tietämystä hauskassa paketissa. Ne on alusta asti suunniteltu sekä lapsille että aikuisille. Kirjojen kuvakerronnan on tehnyt ammattikuvittaja Elina Jasu.

– Jasun työjälkeen olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Hän on kuvituksillaan kyennyt tuomaan kirjoihimme paljon lisäarvoa ja hauskuutta, kiittelee Marko Laihinen.

Rantanen ja Laihinen tekivät viime vuoden keväällä ja syksyllä hieman keskiaika-keikkoja. Mutta sen jälkeen he ovat tehneet muita leipätöitä.

– Siinä mielessä olemme olleet onnekkaita, että niitä muita töitä on. Monella esiintyjällä ja tapahtuma-alan ihmisellä on tällä hetkellä käytännössä konkurssimeininki, sanoo Marko Laihinen.

Markus Rantanen toimii musiikinopettajana Turun Konservatorio & Musiikkiopistossa. Marko Laihinen tekee etsivän nuorisotyötekijän sijaisuutta Uudessakaupungissa.

– Etsivän nuorisotyön palvelut ovat nuorelle täysin vapaaehtoisia, ja autamme työparin kanssa nuoria muun muassa tukiviidakoissa, terveyspalveluiden saamisessa ja kouluun liittyvissä haasteissa. Etsivä nuorisotyö on monipuolista yksilö- ja pienryhmätyötä. Meillä on koulujen kanssa tiivistä yhteistyötä esimerkiksi yhteishaun merkeissä.

Markus Rantasen ja Marko Laihisen kuvakirjoja saa hankittua kustantajalta, tekijöiltä tai Booky.fi -palvelusta.