Käsityöviikolla parsitaan

0

Tällä viikolla vietetään taidon ja käsityön viikkoa. Viikko on perinteisesti Laitilassa saanut näkyvyyttä, koska paikkakunnalla oli nelisenkymmentä vuotta paikka, josta sai käsityöneuvontaa ja johon pääsi kutomaan kangaspuilla.

Viime toukokuussa Taitokeskus Laitila lopetti toimintansa, kun Laitilan kaupunki päätti luopua Anttilantalosta, jossa taitokeskus toimi.

Laitilan seudulla vahva käsillä tekemisen perinne kuitenkin jatkuu. Sitä ylläpidetään kodeissa, suvuissa, kansalaisopiston kursseilla ja nykyään myös sosiaalisessa mediassa.

Koronavuonna käsityöt ja nikkarointi ovat tuoneet tekemistä ja lohtua omiin oloihinsa vetäytyneille ihmisille. Ilahduttavasti myös nuoret ovat innostuneet esimerkiksi kutomisesta.

Taitoliitto kertoo, että tämän vuoden käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus. Liitto muistuttaa, että korjaaminen, vaatehuolto ja paikkaaminen ovat tärkeitä ympäristötekoja.

Vanhan korjaaminen sopii myös niille, tai meille monille, joilla käsityöt tuppaavat jäädä kesken. Villasukan kantapään parsiminen on helpompi urakka saada valmiiksi kuin kokonaan uuden sukan kutominen.

Vaikka Laitilassa ei enää taitokeskusta, sen kursseja ja tapahtumia olekaan, tuo tietotekniikka Taitoliiton jäsenyhdistysten käsityöviikon noin tunnin kestoiset Parsintaklubi-tapaamiset jokaisen verkkoyhteyden omaavan ulottuville. Parsintaklubeissa ammattilaiset jakavat vinkkejä ja ideoita parsimiseen ja korjaamiseen. Lisätiedot tapahtumista löytyvät osoitteesta taito.fi.

Käsillä tekeminen kannattaa, sillä Taitoliiton sanojen mukaan ”käsityö on rakas harrastus, joka lisää onnellisuutta.”

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi