Keltainen liiketalo on kuin television Varuhuset

0
Keltainen liikerakennus herättää ohikulkijan mielenkiinnon.

Laitilan keskustassa on viehättävä keltainen kivitalo. Talo tuo mieleen television ruotsalaissarjan Varuhuset, jota esitettiin 1980-luvulla. Sarja kertoi Öhmanin hienosta tavaratalosta. Ehkä tässäkin talossa on ollut aikanaan fiini liike.

Keltainen talo on kuin pala Vanhaa Porvoota, vastaavia kauniita liikerakennuksia on siellä useampiakin.

Mikä on tämän keltaisen talon historia, kotiseutuneuvos Jukka Vehmas?

– Kauppias Rikhard Rantala rakennutti vuonna 1928 Laitilan kirkonkylän ”parhaalle liikepaikalle” seudun ensimmäisen kivirakenteisen liiketalon. Tyylikäs, 1920-luvun klassismia edustava rakennus seisoo yhä paikallaan alkuperäisessä tehtävässään. Ensimmäisessä kerroksessa on kolme liikehuoneistoa ja kahdessa ylemmässä kerroksessa on yhteensä kuusi asuntoa. Kellarikerroksessa on aputiloja.

Rantalan talon suunnittelijaa ei tiedetä. Aikakauden tyylin mukaan siinä on rapattua pintaa, julkisivujen symmetriaa ja vaaleita listoituksia. Urbanisoituvassa Laitilassa tarvittiin asuntoja uusissa palveluammateissa toimiville. Elettiin vielä 1920-luvun hyvää aika ennen suurta lamaa.

Talo on ensimmäisiä asemakaavalla suojeltuja rakennuksia Laitilassa. Kun se vuonna 1978 siirtyi Laitilan Osuuspankin omistukseen, sitä pidettiin huonokuntoisena ja arvottomana. Rakennuslainsäädännön uudistus 1980-luvun puolivälissä toi kaavoituksen lähtökohdaksi olemassa olevan ympäristön ja sen kulttuuriarvot. Pankki peruskorjasi rakennuksen vuonna 1992 säilyttäen sisätiloissa ja julkisivussa kauniita detaljeja. Tänä päivänä Rantalan talo on asunto-osakeyhtiö Laitilan Rikunpiha. Historian säilyminen katukuvassa antaa paikkakunnalle omaleimaisuutta ja viihtyisyyttä.

– Heti vuoden 1929 alussa uuteen taloon muutti Eerola & Rantasen kangaskauppa ja pukimoliike. Talossa oli alkuvuosina myös kahvilatoimintaa, parturi-kampaamoita, hattu- ja neulomaliike sekä lihakauppa. Keväällä 1929 tiloihin muutti Salli Verasen kahvila ja leipomo – ajan hengen mukaisesti kahvilan nimeksi valittiin Radio: ”Puhtaimman musiikin lumoissa maistuvat varmaan tuotteemme entistä paremmin. Gramofonilevyjen viimeisimmät uutuudet varastossa.”

Laitilan Sanomien 28.6.1929 ilmestyneessä erikoisnumerossa, jossa oli muutama valokuvakin, ”liikemies R. Rantalan uusi liiketalo” ja Pilppulan uusi asuinrakennus pääsivät kuvaan.

Laitilan Osuuskassa muutti Rantalan talon kirkonpuoleiseen päähän kunnantalon ahtaudesta vuonna 1932 toimien tiloissa vuoteen 1955. Postitoimisto oli sijoittuneena taloon vuosina 1942-1955. Pitkäaikaisia liikkeitä ovat myöhemmin olleet Laitilan Lankaliike, Laitilan Lastenpukimo ja Rinteelän huonekaluliike.

Juttusarjassa muualta tullut päätoimittaja Teija Uitto kuvaa ja ihmettelee Laitilan kauniita paikkoja ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kertoo niiden tarinan.