Kevät ei ole maatalouskaupassa kiireisin sesonki – Läntmannen Agro laajensi toimintaansa Laitilan alueelle

0
Läntmannen Agro-ketjuun kuuluvalla Mylenin Kauppa Oy:lla on Varsinais-Suomessa kaksi liikettä. Kuvassa maatalouskoneiden myynnistä vastaava Antti Eura (vas.), Laitilan alueen myyntiedustaja Anna Vuola sekä kauppias Kari Mylén.

Vuoden vaihteessa viljelijöitä palveleva maatalouskaupan yritys laajensi toimintaansa Laitilan alueelle. Läntmannen Agro -ketjuun kuuluvalla Mylenin Kaupalla on liikkeet Turussa ja Loimaalla. Kauppiaana toimii Kari Mylén.

Tammikuussa yrityksen palveluksessa aloitti Anna Vuola, joka toimii Laitilan alueen myyntiedustajana. Laitilalaissyntyisellä Vuolalla on pitkäaikainen suhde maatalouteen sekä ammatin että perhesuhteiden kautta.

– Olen syntynyt maatilalla. Jatkoimme mieheni kanssa kotitilaani. Kun sukupolvenvaihdos tehtiin, meillä oli munintakanoja, mutta niitä ei ole enää vaan meillä on pelkkää peltoviljelyä, Vuola kertoo.

Lukion jälkeen Vuola opiskeli agrologiksi ja työskenteli nykyistä vastaavassa tehtävässä ennen kuin jäi kuusi vuotta sitten perhevapaalle.

– Annan taustassa toteutuu tälle alalle kaksi tärkeää asiaa. Hänellä maatalousalan tuntemusta ja alan koulutus. Lisäksi Anna on paikkakuntalainen, Mylén kertoo.

Läntmannen Agro tekee Laitilan suunnalla yhteistyötä toisen maatalouskaupan kanssa, mutta alkuvuodesta alkaen he ovat tarjonneet omia palveluitaan myös suoraan laitilalaisille viljelijöille. Mylenin Kauppa on keskittynyt Varsinais-Suomessa viljakauppaan, viljan viljelyyn liittyviin tuotteisiin ja maatalouskoneisiin.

Läntmannen Agro on ruotsalaisomisteinen ketju, joka osti vuonnna 2017 Keskolta K-maatalouden liiketoiminnan. Ketju toimii Keskon tavoin kauppiasvetoisesti, mikä tarkoittaa sitä, että Mylenin Kauppa on itseasiassa varsinaissuomalainen yritys.

Iso osa myynnistä tehdään joko tilavierailuina tai etämyynnillä ja tuotteita toimitetaan suoraan tiloille.

– Tämä on liikkuvaa työtä eli käymme asiakkaiden luona tiloilla, maatalouskonemyynnistä vastaava Antti Eura kertoo.

Toisin kuin äkkiseltään luulisi, kevät ei ole maatalouskaupalle erityisen kiireistä aikaa. Tämä johtuu siitä, että maatalouskaupan vuosikalenteri edistää 2–6 kuukaudella.

– Kylvöt on tehty ja nyt on käynnissä kasvinsuojeluaineiden ennakkomyynti, mutta niiden kausimyynti alkaa vasta toukokuulla, Mylén kertoo.

Heinäkuussa alkaa seuraavan sadon lannoitteiden myynti.

– Samalla kun vuoden 2021 sato kasvaa, aletaan miettiä jo seuraavaa vuotta, Mylén kertoo.

Loppuvuodesta käynnistyy maatalouskoneiden ennakkokauppa. Maatalouskoneet ovat yrittäjille isoja investointeja. Niiden hankkimista harkitaan usein pitkään.

Neljä viidestä myydystä koneesta räätälöidään asiakkaan tarpeisiin.

– Enemmän kuin itse konetta, asiakas miettii siihen liitettäviä lisävarusteita, Mylén sanoo.

– Koneiden käyttöaika on pitkä. Asiakkaan täytyy nähdä vähintään viiden vuoden päähän ja miettiä, mitä hän tarvitsee koneeltaan tulevaisuudessa, Antti Eura sanoo.

Koneet myös kehittyvät koko ajan. Maatalouskoneissa käytetään yhä useammin myös tietotekniikkaa ja automatiikkaa.

– Maatalous on ehkä siitä yllättävä ala, että se on viime vuosina ottanut kärkipäässä käyttöön uutta teknologiaa, Mylén sanoo.

Koronakriisi ei ole Mylénin mukaan isommin näkynyt maatalouskaupassa.

– Viljelijät toimivat vuosikellon mukaan. Hehtaarit kylvetään myös poikkeusoloissa ja ruualle on riittänyt menekkiä suhdanteista huolimatta.

Läntmannen Agro ja Mylenin Kauppa Oy

  • Läntmannen Agro on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Läntmannen-konsernia.
  • Ketjulla on Suomessa 66 liikettä sekä 31 kauppiasyrittäjää eri puolilla Suomea sekä koetila ja siemenkeskus Hauholla.
  • Mylenin Kauppa Oy on loimaalaisen K.Mylen Oy:n tytäryhtiö. K. Mylen vastaa Loimaalla K-Raudan liiketoiminnasta.