Kodisjoella tehtiin viimeviikolla useita susihavaintoja

0
Susihavainto tehtiin muun muassa Etumaisella Metsäjärvellä.

Kodisjoella tehtiin viime viikolla useita susihavaintoja. Liikkeellä on ollut mahdollisesti kaksi eri susiparia.

Ensimmäinen havainto tehtiin lähellä Laitilantietä noin Vaimarontien ja Padontien risteyksestä Kodisjoen suuntaan. Paikkakuntalainen mies oli havainnut sudet pellolla, josta ne olivat jatkaneet matkaa metsään. Tiistaina susihavainto tehtiin myös Etumaisen Metsäjärven rannalla, jossa liikkunut susi pääsi kuvaan.

Torstaina susipari havaittiin varhain aamulla noin neljänsadan metrin päässä Kodisjoen koulusta. Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Miika Yli-Karro kertoo itsekin ehtineensä nähdä susiparin ennen kuin se meni metsään.

Yli-Karro epäilee, että kahden päivän sisällä tehdyt havainnot eivät ole vain yhdestä susiparista.

– Kysyin toiselta havainnnon tehneeltä tietoja susien värityksestä. Hän kertoi susien olleen samanvärisiä. Ne sudet, jotka itse näin, olivat selvästi erivärisiä.

Petoyhdyshenkilö Osmo Uuttera kertoo, että Kodisjoen susihavainnot on kirjattu Laitilan alueella toimivaan Petonettiin. Laitilan seudun susitilanne on Uutteran mukaan vakaa eli susia on.

– Niille kuitenkin riittää ruokaa eivätkä ne ole häijyllä päällä missään, Uuttera lisää.

Uuttera epäilee, että Kodisjoella havaitut sudet saattavat olla edellisvuotisia pentuja.

– Uteliaisuus ihmisiä – tai paremminkin ihmisten ihmisten taluttamia koiria kohtaan – ja päiväsaikaan näyttäytyminen ovat tyypillisiä juuri ylivuotisille pennuille. Sellaisenkin olen kuullut, että kyllä sudenpennut juhannukseen mennessä oppivat tietämään olevansa susia ja ryhtyvät käyttämään suden tavoin, Uuttera kertoo.

Koska havainto tehtiin niin lähellä Kodisjoen koulua, Yli-Karro ilmoitti siitä koulun rehtorille, joka lupasi ilmoittaa asiasta oppilaiden vanhemmille. Yli-Karro kertoo, että myös Rauman kaupungilta oltiin häneen yhteydessä ja pyydettiin asiasta lisätietoja.

Liikennesuunnittelija Julius Tavasti vahvistaa, että kaupungilla ollaan tietoisia susihavainnoista ja asiaa seurataan.

– Jos havaitaan, että tulee suurempi tarve järjestää koulukuljetuksia niin niitä voidaan järjestää. Toistaiseksi toimenpiteitä ei ole tehty, seuraamme tilannetta, Tavasti kertoo.

Kodisjoella seurataankin nyt tarkkaan, näyttäytyvätkö sudet uudelleen kylän liepeillä.

– Susihavainnoista voi ilmoittaa myös minulle. Jos tulee akuutti hätätilanne tai susi tekee vahinkoa, täytyy ottaa yhteys hätänumeroon 112, Yli-Karro kertoo.

Susihavainnot eivät ole Kodisjoella uusi juttu vaan satunnaisia kulkijoita on siellä nähty ennenkin.

– Yleensä sudet tulevat Ihoden suunnasta Otajärven rantoja pitkin, jatkavat matkaa Siloon ja Padolle ja sieltä takaisin Ihodeen. Nyt sudet tulivat kuitenkin liian lähelle asutusta, Yli-Karro kertoo.

Yli-Karro on ollut susihavainnoista yhteydessä Suomen riistakeskukseen, ja sieltä kehotettiin seuraamaan tilannetta. Poliisille hän ei ole ilmoittanut havainnosta.

– Jos sudesta ei ole aiheutunut vahinkoa, poliisilla ei ole perustetta puuttua asiaan.

Jos susista on häiriötä, poliisi voi antaa karkotusluvan. Jos karkotus ei auta ja eläin on uhka kotieläimille tai alueen asukkaille, sudelle voi hakea myös kaatolupaa.