Korona on vauhdittanut kulttuurialan digitalisaatiota – Laitilan kulttuuritoimen podcast löytänyt hyvin yleisöä

0
Huomenna ulos tulevassa podcast-jaksossa vs. kulttuuripäällikkö Antti Maantiehinnon (oik) vieraana on graafinen suunnittelija, taiteilija Jari Nieminen (vas). Podcast-sarjan teknisestä toteutuksesta vastaa tapahtuma-alan yrittäjä Matias Heikkilä (kesk).

Korona-aika on merkinnyt isoa haastetta kulttuurialalle, sillä tapahtumia ei ole voinut entiseen malliin järjestää eivätkä esimerkiksi taidegalleriat tai museot ole voineet pitää oviaan auki totuttuun tapaan. Kulttuurialalle onkin syntynyt korona-ahdingossa aivan uudenlaisia toimintamuotoja.

– Korona on vauhdittanut kulttuurialan digitalisaatiota ja viimeisen vuoden aikana erilaiset striimit ja virtuaalitapahtumat ovat yleistyneet, iloitsee Laitilan kaupungin vs. kulttuuripäällikkö Antti Maantiehinno.

UUDENLAISIA toimintamuotoja on pohdittu myös Laitilan kulttuuritoimessa. Tuloksena on syntynyt podcast-sarja, joka kantaa nimeä Ammattina kulttuuri ja taide.

“VIIMEISEN VUODEN AIKANA kulttuurialalla striimit ja virtuaalitapahtumat ovat yleistyneet.”

Sarjan kussakin jaksossa Maantiehinno keskustelee vieraansa kanssa tämän kuulumisista ja tekemisistä. Vieraikseen hän on pyytänyt laitilalaislähtöisiä ja laitilalaisia kulttuurialalla tavalla tai toisella toimivia ihmisiä.

Maaliskuun alkupuolella startanneen sarjan Antti Maantiehinno kertoo tavoittaneen mukavasti yleisöä ja kirvoittaneen hyvää palautettakin. Hän on iloinen myös kevään yllätyspestistään eli kulttuuripäällikön viransijaisuudesta, joka jatkuu toukokuulle saakka.

– Olen sijaisuuteni aikana saanut aika vapaat kädet ideoida ja minua on rohkaistu kokeilemaan uusiakin juttuja. Sen tuloksena oikeastaan tämä podcast-sarjakin syntyi, hän kertoo ja jatkaa:

– Olen saanut itsekin opetella tässä ihan uutta, ja sarjaa on ollut kiva tehdä.

SARJAN jaksot myös kuvataan ja ainakin toistaiseksi podcastia on mahdollisuus seurata vain suorana kulttuuritoimen Facebook-seinällä. Uusi jakso on tavoitteena saada julkaistuksi parin viikon välein. Seuraava jakso on kuunneltavissa ja katsottavissa huomenna.

“Korona-aika tarjoaa mahdollisuuden innovoida ja kehittää uudenlaisia tapoja toimia.”

Maantiehinno kuulisi mieluusti ihmisten kertovan, millaista sisältöä he toivoisivat kulttuuritoimen tuottavan.

– Itselleni oli yllätys, että nämä podcastit ovat saaneet niin hyvän vastaanoton. Olisi hienoa kuulla ihmisten toiveita.

HÄN SANOO ymmärtävänsä kulttuurialan ahdinkoa koronakurimuksessa.

– Tietenkin tässä on alkanut valjeta, miten monenlaisia ongelmia koronatilanteesta on alalle koitunut. Toisaalta kuitenkin näen, että tämä aika tarjoaa mahdollisuuden innovoida ja kehittää uudenlaisia tapoja toimia.

Yksi esimerkki on se, miten kulttuurialalla digitaaliset sisällöt ovat yleistyneet.

– Se on kehitys, joka toivottavasti jää elämään, vaikka korona otettaan hellittäisikin. Näin voidaan tavoittaa uudenlaista yleisöä, joka ei syystä tai toisesta osallistuisi yleisötapahtumaan.

“Kulttuurialan toimijoiden pitäisi oppia rohkeammin hinnoittelemaan omia tuotteita.”

DIGITAALISUUS mahdollistaa uudenlaisia lähestymistapoja, mutta liittyy digitaalisuuteen toki haasteitakin.

– Yksi keskeinen asia monissa kulttuuritapahtumissa on esiintyjän ja yleisön välinen vuorovaikutus. On tärkeää miettiä, miten tunnetta vuorovaikutuksesta ja yhteydestä voidaan saada, jos konkreettista kohtaamista ei kuitenkaan ole.

Kädet taskussa ei Antti Maantiehinnon mielestä saa vain odottaa niin sanotun normaaliarjen paluuta, vaan kulttuurialalla on ryhdyttävä aktiivisesti innovoimaan ja kokeilemaan uudenlaisia esittämisen tapoja.

– Lisäksi pitäisi oppia rohkeammin hinnoittelemaan omia tuotteita. Kyllähän esimerkiksi erilaisista verkossa toteutettavista yritysluennoista tai koulutuksista ollaan valmiit maksamaan, hän vertaa.

Siitä Maantiehinno on vakuuttunut, että kulttuuria tarvitaan kaikkina aikoina.

– Se lisää hyvinvointia ja on jopa ihmisen mielenterveydelle hyvä asia.

Ammattina kulttuuri ja taide -podcast-sarjan seuraava jakso julkaistaan huomenna perjantaina 2.4. kello 15 Laitilan kaupungin kulttuuritoimen Facebook-sivuilla. Antti Maantiehinnon kanssa on keskustelemassa graafinen suunnittelija, taiteilija ja muusikko Jari Nieminen.

Antti Maantiehinno: ”Kulttuuriala on mun juttuni”

Laitilan vs. kulttuuripäällikkönä tammikuusta toimineen Antti Maantiehinnon, 28, pesti jatkuu vielä reilun kuukauden verran. Hän kuvailee saamaansa työtilaisuutta innostuneena.

– Kyllähän se aluksi pelotti ja jännitti, mutta tosi paljon olen tykännyt. Päätin tehdä työtä omalla tyylilläni, mutta olen ollut säännöllisesti yhteydessä sekä nykyiseen että entiseen viranhaltijaan.

Hän muistuttaa, että monet toimivat kulttuurialalla sydämen palosta. Hänen oma intonsa leimahti, kun hän kuusivuotiaana tarttui isänsä akustiseen kitaraan ja innostui musiikista ja sen harrastamisesta. Myöhemmin mukaan tuli muun muassa bänditoiminta ja teatteriharrastus.

– Minua pyydettiin soittamaan bassoa Kaivolan kesäteatteriin ja seuraavana vuonna minulle oli näytelmässä pieni rooli. Sitten vuosina 2018 ja 2019 roolini ovat olleet aika isoja, hän kertoo nauraen.

Hän on mukana myös monessa muussa, talkoilemassa muun muassa JazzKukko-festivaalin tapahtumissa sekä vaihtelevissa rooleissa myös muissa kulttuuri- ja taidetapahtumissa.

– Tykkään tehdä ja osallistua. Osa sitä viehätystä tulee siitä, että usein mukana on hyvin samanhenkistä porukkaa.

Maantiehinno opiskelee parhaillaan kulttuurituottajaksi.

– Kulttuurituottajista on kova kysyntä ja monet revittäisiin työelämään kesken opintojen, hän tietää.

Tutkintoaan hän suorittaa verkko-opintoina.

– Minulla on pienet lapset ja asun Laitilassa, mutta kouluni on Helsingissä. Ilman mahdollisuutta verkko-opintoihin yhtälö ei onnistuisi.

Alan hän sanoo tuntuvan itselleen oikealta.

– Olen valmistunut lähihoitajaksi ja tehnyt viitisen vuotta työtä kehitysvammaisten parissa. Viihdyin siinäkin työssä hyvin ja varmasti tulen tekemään keikkaluontoisesti sen alan töitä. Mutta kyllä se on selväksi käynyt, että kulttuuriala on se mun juttuni.