Koronakoordinaatioryhmä: Nykyisillä suosituksilla jatketaan vapun yli – Ryhmä kiittelee kuntien tartunnanjäljittäjiä ja nuoria

0
Maskien käyttö, turvavälit ja käsien pesu tai desinfiointi ovat koronan torjunnan tärkeimpiä toimia. Arkistokuva: Marttiina Sairanen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä teki vain pieniä muutoksia suosituksiin tänään pidetyssä kokouksessa. Aikuiset saavat harrastaa ulkona oman joukkueensa kesken ilman lähikontaktia. Näin Laitilassa on toimittu jo maanantaista alkaen.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa jatkaa rauhallista paranemistaan. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 101,9. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 114,7.

Positiivisten testien osuus on nyt 3,5 prosenttia, kun se viime viikolla oli 3,9 prosenttia.

– Positiivisten näytteiden osuuskin vähenee edelleen. Olemme silti vielä leviämisvaiheessa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Herkästi leviävät muuntovirukset ovat vallitseva virustyyppi alueellamme, minkä takia riski epidemiaryppäille on edelleen olemassa.

Tällä hetkellä on yksitoista potilasta hoidossa Tyksissä koronataudin vuoksi. Tartuntalähteet kyettiin tunnistamaan viime viikolla jopa 90 prosentissa tapauksista.

– Tämä on erittäin hyvä saavutus kuntien tartunnanjäljittäjiltä, joille kuuluu iso kiitos tehokkaasta toiminnasta, sanoo Rintala.

Vaikka kokonaistilanne paranee edelleen, on suotuisa kehitys hieman hidastunut.

– Kevennysten puolesta otamme kuitenkin pienen aikalisän. Lähestyvä vappu voi pahimmillaan lisätä tartuntoja, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Työväen- ja kansalaisopistojen, taiteen perusopetuksen ja näihin rinnastettavien suositellaan jatkamista etäopetuksessa. Suositus koskee 2000 syntyneille ja sitä vanhemmille ryhmässä annettavaa opetusta. Nuorimmat pääsevät osallistumaan taideharrastuksiin läsnäolevina.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä haluaa erikseen kiittää alueen nuoria, jotka ovat noudattaneet suosituksia tunnollisesti.