Kotikuusi vaurioitui Vaimarossa – Rakennustarkastaja: “Laitilassa ollaan hyvin kuuliaisia ja kaava-alueella puiden kaatoon pyydetään viranomaisen lupa”

0
Kotikuusi ennen myrskyjä. Tässä kuvassa Kosti Ala-Kailan istuttama kotikuusi on vielä komeassa kunnossa.

Myrskyt ovat tänä talvena tehneet vahinkoa Veikko Laihin pihakuuselle Vaimarossa. Tammikuinen myrsky katkaisi 22 metrisen kuusen kolmesta kilpalatvasta ensimmäisen haaran. Maaliskuun 14. päivän myrsky vei toisen. Kuuseen jäljelle jäänyt latva on toispuoltainen ja vähäoksainen.

– Pihakuusi on Suomen itsenäisyyden muistopuu. Sen istutti vuonna 1917 vielä kouluikäinen Kosti Ala-Kaila, kertoo hänen vävynsä Veikko Laihi.

Kuusi talon päädyssä on vuosikymmenet toiminut niin ukkosen johdattimena kuin ukkosen sieppaajana. Viisi vuosikymmentä sitten kuuseen lyönyt salama iski latvan poikki, minkä seurauksena siihen kasvoi kolme pitkää kilpalatvaa. Salamaniskujen jälkiä näkyy myös puun rungossa.

– Kilpalatvat ovat lihoneet vuosikymmenet ahtaassa tilassa ja puskeneet toisiaan. Joka vuosi on tullut lisää tuuheutta, pituutta ja tuulipinta-alaa. Vahvin kilpalatva on nyt jäljellä, sanoo Veikko Laihi.

“Kotikuusen kartanolle isät ammoin jo istuttivat… ” Opettaja ja muusikko Veikko Laihi (89) muistaa vielä hyvin sävelen ja sanat lauluun, joka kuvaa mitä parhaimmin suomalaista pihapuiden arvostusta.

– Kotikuusi on suojellut taloa myös Vaimaron aukealla joinain kesinä syntyneiltä trombeilta, uskoo Veikko Laihi.

Pihakuusta ja sen vaurioita katsomaan oli Veikko Laihi kutsunut asiantuntijan. Puutarhateknikko Raimo Oksanen vastasi kysymykseen, pitäisikö kuuselle tehdä jotakin.

– Jäljelle jääneestä kilpalatvasta kannattaa ottaa kolmasosa pois, jotta puu kasvaisi kauniita kilpalatvoja. Nykyinen latva kyllä pysyy puussa, kun purjepinta-alaa pienennetään, lupaa Raimo Oksanen.

Ensimmäinen latvan lyhennysyritys oli 31.3. Vaimaroon työtä suorittamaan saapuivat metsuri Markku Mäkelä ja nosturillaan urakoitsija Jari Toivonen. Nosturilla ei kuitenkaan päästy riittävän korkealle. Seuraava yritys on sään salliessa pääsiäisen jälkeen.

Puiden kasvuun liittyvät asiat tuntee Raimo Oksanen. Hän neuvoo istuttamaan uuden puun vanhan puun lähelle. Tällainen “hoivapuun” tekee “saattohoitoa” vanhan vieressä. Siten vanhaa kaadettaessa on seuraava puu jo hyvässä kasvussa.

– Hätäisiä päätöksiä ei pitäisi tehdä. Rampaa puuta ei kannata kaataa, jos se ei ole vaaraksi. Puussa voi olla kauneusarvoja, sanoo Raimo Oksanen.

Kaava-alueella puiden kaatamiseen tarvitaan maisematyölupa

Laitilan kaupungin rakennustarkastaja Tapio Lindén toivoo ajateltavan puun kokoa jo puuta istutettaessa. Ennakoida pitäisi sitä, että paljonko puu isona ja voiko puusta aikanaan olla haittaa naapurille.

– – , kiittelee Tapio Lindén.

Laitilan kaupungin puistoissa ja katujen varsilla on vanhoja puita, jotka ovat talojen lähistöllä. Tarpeen vaatiessa niiden kaatamisista vastaa kaupungin työpäällikkö Petri Hautakoski . Kaupungin omat puistotyöntekijät hoitavat puiden kaadot, mutta vaativimpien ja suurten puiden poiston suorittavat metsänhoitoyhdistyksen ammattilaiset.

– Isojen puiden takia riittää tehtävää, sanoo Petri Hautakoski.

Sunnuntaina 14.3. tuulessa kaatui Terveystalon pihalle suuren kuusen toinen haara. Koko puu poistettiin maanantaina.

Tiistaina poistettiin edellisen lähistöltä toinenkin kuusi. Sen kaataminen kummastutti muutamia kaupunkilaisia, koska puu oli terve. Laitilan kaupungin kiinteistöjen alueilla kasvavien puiden poistoista vastaa kaupungin rakennusinsinööri Eva Nurmi .

– Tämä iso kuusi oli kasvanut niin vinoon, että se oli vaaraksi rakennukselle. Kallistunut puu voi lumipeitteessä kovalla tuulella ottaa suuren tuulikuorman ja kaatua, perustelee Eva Nurmi kuusen kaatamista.

Puiden kaataminen: Laitilan kaupungin rakennusjärjestyksen 6. luvun 12 §

  • Kaava-alueella puiden kaatamiseen tarvitaan maisematyölupa, yksittäisen ja vaikutuksiltaan vähäisen puun kaatamiseen voidaan ryhtyä ilman maisematyölupaa tai rakennusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta.
  • Jokaisen kiinteistönomistajan velvollisuuteen kuuluu huolehtia siitä, että maisema pysyy riittävän puustoisena ja viihtyisänä, sekä vastaavasti, ettei puusto liikaa haittaa tai varjosta rakennuksia ja naapurin kiinteistöä.
  • Silminnähden havaitun lahon, puun huomattavan kallistumisen tai muuten sen kuntoa selkeästi heikentävän tekijän vuoksi, tulee puu tai sen osa poistaa mahdollisimman pian riskitekijän havaitsemisesta.
  • Puiden kaataminen tulee antaa ammattilaisten tehtäväksi ja toimenpiteessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta henkilö- ja omaisuusvahinkojen välttämiseksi.
  • Tien kunnossapidosta vastaavalla on oikeus poistaa katualueelta liikennettä, liikenneturvallisuutta ja kadun kunnossapitoa haittaavat puut ja pensaat ja niiden oksat.

Kotikuusi

Kotikuusen kartanolle isät ammoin jo istuttivat iloks’ itselleen sekä muille ja sitä hellien hoitelivat.
Ja se kasvoi kauniiksi puuksi, missä linnut laulella voi.
Ja sen varjossa vilvas ol’ olla, ja se tuulilta turvan toi.

Ei onnen päiviä aina tämä kuusemme nähnyt – ei;
Näki vainiot ja säihkehet säilän; vilu viljan kun pellolta vei.
Mutta allansa istuville sepä neuvoja kuiskata ties,
Ja sen juurelta uusin toivein taas lähtenyt on moni mies.

Ja suureksi vartuttuansa se ollut on turvamme,
Niin monta jo myrskyä, hallaa se on suistanut soiltamme.
Siis terve, terve sä kuusi, satavuotias onnemme puu.
Sua koskea ei saa kirves, väkivalta, ei vaara muu.

Juho Ranta