Kusnin kylä saa uusia asukkaita ja korumyymälän

0
Tytti Mikola, Joona Valtonen, Dallas sekä kuvasta puuttuva 9-vuotias Toni muuttavat taustalla näkyvään taloon Kusnin kylänmäelle.

Pirkko Varjo

Kusnin kylän keskeisimmällä paikalla oleva Pietilän talo on ollut pitkään asumaton. Talossa pidettiin vielä pari vuotta sitten kansalaisopiston kudontapiiriä, ja viime kesänä siellä majoittui läheisen marjatilan kausityöntekijöitä.

Nyt punamultansa parhaan hehkun aikoja sitten menettänyt talovanhus saa vihdoin uudet asukkaat, kun nuori yrittäjäpari Joona Valtonen ja Tytti Mikola tekee siitä kodin itselleen ja 9-vuotiaalle Tonille . Kylätien varressa oleva vanha aitta muutetaan puolestaan näyttelytilaksi ja myymäläksi, jossa jo kesällä on esillä Tytin tekemiä koruja.

Tytin juuret ovat Harjavallassa, jossa nykyinen koti vielä vähän aikaa on. Koulutukseltaan idearikas nainen on suurtalouskokki. Nykyinen intohimo, korujen valmistus, tuli elämään vasta vuosi sitten, mutta vei heti mukanaan.

– Teen kaikki koruni kokonaan kierrätysmateriaaleista. Korumassa on taikataikinaa ja kaikki muu on esimerkiksi roskalavoilta löydettyä. Kierrätys on muutenkin elämäntapa.

Joona on maanrakennusalan yrittäjä, jolta onnistuvat myös rakennus- ja metsätyöt. Hän on syntynyt Mynämäen Karjalassa, mutta Laitila ja Kusni ovat entuudestaan tuttuja, sillä isä asuu Kaivolantien varressa.

– Isä tämän talonkin ensin osti ja ajateltiin, että vanhempi veljeni muuttaisi tähän. Hän ei sitten halunnutkaan, ja minä päätin ostaa tämän, Joona kertoo.

Pitkänomaisen talon vanhin osa on rakennettu 1800-luvulla. Huonejärjestys on aikakaudelle tyypillinen: toisessa päässä tupa, toisessa sali ja välissä kaksi kamaria. Aikoinaan taloon on ollut kaksi sisäänkäyntiä, mutta jossain vaiheessa niiden paikalle on rakennettu elintasosiipi, johon sijoitettiin pesutilat.

– Se puretaan ja tilalle tulee vanhanmallinen kuisti.

Remontti on jo aloitettu. Joonan mukaan talo on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi vesijohtoputket on uusittava. Taloon tehdään uusi peltikatto ja sisälle rakennetaan kokonaan uudet pesutilat.

Öljylämmitys vaihdetaan kahteen ilmalämpöpumppuun. Talo lämpiää osittain myös puilla. Isossa tuvassa olevat keittiökaapit vaihdetaan ja lattiaa peittävä muovimatto otetaan pois.  Seiniä kiertää puolipanelointi, joka jää entiselleen.

– En halua liikaa muuttaa vanhaa tyyliä, jotain tapetteja tietysti voi vaihtaa.

Pihapiiriin kuuluu navetta, aitta ja varasto, joka korjattiin ja maalattiin jo viime kesänä. Navettaan Tytti suunnittelee eläimiä, ei kuitenkaan lehmiä.

– Aion kasvattaa lihakaneja. Ensimmäiset, Uuden Seelannin punainen -rotua olevat kanit ovat jo pian tulossa.

Jos kaikki Tytin haaveet toteutuvat, Pietilän tanhuvilla tulee vielä käyskentelemään monenmoisia eläimiä poneista aaseihin. Nyt perheessä on yhdeksän kuukauden ikäinen dalmatialaiskoira Dallas.

– Koko ajan tulee uusia ideoita siitä, mitä täällä voisi tehdä. Olen myös kiinnostunut yhteistyöstä muiden käsityöläisten kanssa tai kenen tahansa, jolla on hyvä idea, Tytti sanoo.

Lopullisesti perhe pääsee asettumaan Kusniin toivon mukaan loppukesällä. Muutto pieneen maalaiskylään tuntuu hyvältä.

– Me viihdymme kotona ja harrastamme retkeilyä, kalastusta ja puutarhanhoitoa.

Joona harrastaa lisäksi vanhoja ajoneuvoja. Pihalla on jo muutamia vanhoja maataloustyökaluja ja viimeisimpänä todella loppuun ja vielä siitäkin yli ajettu Humber vuodelta 1952.

– Näistä meillä vähän neuvotellaan. Minä laittaisin pihalle mieluummin kukkapenkkejä, Tytti huokaa.