Kustannustukea tuli toisella kierroksella Laitilaan, Pyhärantaan ja Uuteenkaupunkiin parillekymmenelle yritykselle – Kolmas hakukierros käynnistyy kuun lopussa

0
Finn Lamex on saanut kustannustukea sen molemmilla hakukierroksilla. Arkistokuva: Jane Iltanen

Valtiokonttori on käsitellyt lähes kaikki kustannustuen toisen kierroksen tukihakemukset. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 30 prosenttia koronaviruksen vuoksi.

Tuella korvataan vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Kustannustuen kolmas hakukierros käynnistyy yrityksille 27. huhtikuuta.

Kustannustukea on maksettu yrityksille yhteensä noin 181 miljoonaa euroa tuen toisella hakukierroksella. Kustannustuen ensimmäisellä kierroksella viime kesänä tukea maksettiin noin 124 miljoonaa euroa. Yhteensä tukea on siis maksettu tällä hetkellä yli 300 miljoonaa euroa.

Laitilassa tukea saivat toisella kierroksella Sabr-Auto Tmi 3 400, Laitilan Kievari Ky 21 000, Juhani-Matkat Ky 8 600, Juletec 13 000 ja Finn Lamex Safety Glass Oy 107 000 euroa. Tammikuussa uutisoimme toisella hakukierroksella siihen mennessä myönteisen tukipäätöksen saaneet South Festivals Oy 98 000, Ohjelmanurkka 15 000 ja Suunnittelutoimisto Papukaijamerkki 2 800 euroa sekä Pyhärannasta Framecomp Oy 40 000 ja Project Tube Oy lähes 43 000 euroa.

Uudestakaupungista tukea toisella kierroksella saivat Toiminimi Kati Vanhanen 3 700, Golden SG Oy 45 000 euroa, Ka-Bir Oy 10 000, Jyvä Capital 3 000, Oy Matka Galleria Ab 16 000, Osakeyhtiö Kuljetin 87 000 euroa ja Finish Liner Oy 5 000 euroa. Tammikuussa kustannustuesta kertovassa uutisessa kerroimme tukea myönnetyn uusikaupunkilaisyrityksille Bar Muki Oy 5700, Peeärrä Oy 2 700 ja Rakennusurakointi A. Lehtonen Oy 8 800 euroa.

Useita hakemuksia Laitilasta, Pyhärannasta ja Uudestakaupungista hylättiin sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella. Valtionkonttorin mukaan toisella kierroksella hakijoiden määrä kasvoi 43 prosenttia. Hakijoista 38 prosenttia sai myönteisen päätöksen.

Kustannustuen ensimmäisellä hakukierroksella kesällä 2020 hakemuksista hyväksyttiin 27 prosenttia. Ensimmäisellä kierroksella tukea saivat Laitilasta Finn Lamex Safety Glass 175 000, Laitilan Kievari Ky 13 000, Linja-autoliikenne J. Salminen 9 800, Laitilan Terveyskoti 6 200, Maikaar Oy 4 900, Nurkkagym 4 600 ja Ohjelmanurkka Oy 2 400 euroa.

Uudestakaupungista kustannustukea ensimmäisellä kierroksella saivat Valmet Automotive Oy 500 000, Barona Autonrakentajat 127 000, Nordic Soya Oy 87 000, Soifa Oy 19 000, Uudenkaupungin Romuliike Oy 9 800, Uu-Korihait ry 7800, Uudenkaupungin Automuseon kannatusyhdistys ry 7 800, T&T takuutyö oy 6 800, Kirpputori Kauppapaikka kp 5 800, C-Hammas Oy 3 600, Logger Sea Lines Oy 3 000, M & R Suominen Oy 3 400 ja Kuntosalin Oy 2 600 euroa.

Toisella kierroksella eniten tukea maksettiin ravitsemistoimialalle ja matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien toimialoille. Lukumäärällisesti eniten hakijayrityksiä oli maaliikenne ja putkijohtokuljetuksen sekä ravitsemistoiminnan toimialoilta.

Valtiokonttorin mukaan toisella kierroksella kustannustukea voitiin myöntää myös määritellyn toimialalistan ulkopuolelle, mikäli yritys perusteli liikevaihdon yli 30 prosentin laskun johtuvan pandemiasta.

– Lakiin kustannustuesta on tehty muutoksia toisen hakukierroksen palautteen perusteella. Niiden seurauksena tukea voidaan myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille, Valtiokonttorista kerrotaan

Valtiokonttori odottaa kolmannelle kierrokselle suurempaa hakemusmäärää kuin aiemmilla. Suurempaan hakemusmäärään on valmistauduttu aloittamalla tiivis yhteistyö Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkoston kanssa. Apu on luottamuksellista ja yrittäjälle maksutonta.

– Ukipolis auttaa alueen yrityksiä, ja minä toimin ensisijaisesti yhteyshenkilönä meillä, kertoo Heidi Jaakkola.

Vakka-Suomessa neuvoja saa myös kuntien elinkeinopalveluista.

– Tuki aukeaa haettavaksi tosiaan 27.4., ja siihen voivat yrittäjät valmistautua jo nyt hakemalla valmiiksi kirjanpidosta liikevaihdon ja kiinteät kustannukset esittävän kirjanpitoajon ajalta 1.11.2020–28.2.2021 ja vertailuajankohdasta 1.11.2019–28.2.2020. Näistä sitten katsotaan onko liikevaihto laskenut vaadittavan 30 prosenttia ja kiinteitä kustannuksia kertynyt vähintään 2000 euron edestä, joka on edellytys tuen saamiselle, Heidi Jaakkola kertoo.

Myös sulkemiskorvaus ja tapahtumatakuu valmisteilla

  • Laki kustannustuesta sisältää myös pykälän yrityksille maksettavista sulkemiskorvauksista. 12. huhtikuuta voimaan tulleen kustannustukilain mukaisesti suljetuiksi määrätyt mikro- ja pienyritykset eli alle 50 työntekijän yritykset voivat hakea tukea Valtiokonttorista 12. toukokuuta alkaen. Suurten yritysten sulkemiskorvaus on valmisteilla erikseen.
  • Lisäksi valmisteilla on ehdotus tapahtumatakuusta. Ehdotettu tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos viranomainen määräisi tapahtuman peruttavaksi, korvausta maksettaisiin etukäteen ilmoitetuista toteutuneista kustannuksista.
  • Uusia tukimuotoja koskevat lait ovat parhaillaan valmisteltavina. Niiden edistymistä voi seurata työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.