Laitilalaistiloille tulee runsaasti ulkomaalaisia kausityöntekijöitä – koronatilanne tuonut erikoisjärjestelyjä

0
Sonkkilan pensasmustikkapellot työllistävät kausityöntekijöitä pääosin heinäkuusta alkaen parin kuukauden ajan.

Laitilaan on perinteisesti tullut alkutuotantoon, muun muassa marja- ja vihannestiloille, kevään ja kesän aikana paljon kausityöntekijöitä maan rajojen ulkopuolelta. Viime keväänä moni tila oli ahdingossa, kun maailmanlaajuinen koronaviruspandemia vaikeutti kausityöntekijöiden tuloa Suomeen. Esimerkiksi monella marjatilalla tuskailtiin, ettei satoa saada poimittua, kun kausityöntekijöiden määrä oli jäämässä normaalia paljon pienemmäksi.

Tilanne alkoi kuitenkin helpottaa kesällä, jolloin myös koronaviruksen leviäminen hidastui Suomessa. Vaikka tänä keväänä tilanne viruksen leviämisen suhteen on ollut huonompi kuin vuosi sitten, on kertynyt kokemus helpottanut tilannetta.

– Viime keväänä tilanne oli kaikille uusi, mutta nyt kun edessä on toinen koronakesä, kaikki ovat vähän viisaampia, vertaa Laitilan Salon kylässä pensasmustikkaa viljelevä Sauli Sonkkila.

Heidän tilalleen kausityöntekijät saapuvat pääosin vasta heinäkuussa ja suurin osa heistä tulee Ukrainasta, mistä ylipäänsä valtaosa suomalaisille tiloille tulevasta ulkomaisesta työvoimasta on kotoisin.

SONKKILA pitää ymmärrettävänä, että uudessa ja haastavassa tilanteessa vuosi sitten kausityöntekijöitä työllistäville tiloille annetut ohjeistukset olivat osin puutteellisia.

– Nyt ohjeistus on ollut selkeää, hän kiittelee.

Mutta itse virustilanne elää koko ajan ja luo epävarmuutta.

– Kukaan ei tietenkään tiedä, mihin tämä tilanne tästä menee. Uskon kuitenkin, että kesästä tulee samantapainen kuin viime kesästä eli viruksen leviäminen tästä hidastuu. Lisäksi kesällä rokotekattavuuden pitäisi olla Suomessa jo varsin hyvä, hän muistuttaa.

Kausityöntekijöitä tulee Suomeen esimerkiksi marja- ja vihannestiloille.

LAITILALAISILLE tiloille on jo tänä keväänä tullut kymmeniä ulkomaalaisia kausityöntekijöitä ja tahti kiihtyy kesää kohden. Aiemmasta poiketen yrittäjän on nyt ilmoitettava jokaisesta maahan saapuneesta kausityöntekijästä Laitilan tartuntataudeista vastaavalle henkilölle tietyt tiedot, muun muassa se, milloin työntekijä on saapunut Suomeen ja onko hänelle tehty jo rajalla koronatesti.

– Menettely helpottaa terveydenhuollon työtä etenkin silloin, jos joku kausityöntekijöistä sairastuu koronaan. Lisäksi tiedämme ilmoituksen perusteella, onko työntekijälle tehtävä Laitilassa yksi vai kaksi koronatestiä, kertoo Laitilan tartuntatautien yhdyshenkilö, terveydenhoitaja Taisa Bragge.

Suomeen tulevan kausityöntekijän on oltava 14 vuorokautta karanteenissa ennen kuin työt saa aloittaa, mutta näin pitkän karanteenin voi välttää antamalla kaksi negatiivista koronatestitulosta. Käytännössä tulijat valitsevat kahden viikon karanteenin sijaan kaksi koronatestiä.

– Kahden testin välissä on oltava vähintään 72 tuntia. Suositeltavaa on, että ensimmäinen koronatesti tehdään rajalla heti Suomeen saapumisen jälkeen ja toinen sitten täällä Laitilassa.

“Kahden viikon karanteenin voi välttää antamalla kaksi negatiivista koronatestitulosta.”

VAIKKA seuranta on tarpeen, muistuttaa Bragge sen myös työllistävän terveydenhuoltoa paljon – etenkin, kun kausityöntekijöitä saapuu olemassa oleviin resursseihin nähden paljon.

– Meidän on käytävä jokaisesta kausityöntekijästä tehty ilmoitus läpi ja esimerkiksi tarkistettava, onko hänelle tehty jo rajalla koronatesti. Jokaiselle on tehtävä Laitilassa yksi tai kaksi testiä. Lisäksi meidän on tehtävä jokaisesta henkilöstä raportti Tyksiin.

Laitilassa kausityöntekijöiden koronatestit tehdään keskitetysti kahtena päivänä viikossa.

– Mutta jos kausityöntekijöitä tulee kerralla iso joukko, eivät meidän normaaliresurssit heidän testaamiseensa mitenkään riitä. Niinpä viimeksikin hoidimme testaukset varsinaisen työpäivän jälkeen, Bragge kertoo.

“Laitilalaiset viljelijät ovat hoitaneen todella hienosti uusien ohjeiden velvoitteet.”

ULKOMAALAISIA kausityöntekijöitä työllistävän yrityksen tulee myös laatia terveysturvallisuussuunnitelma. Suunnitelmassa edellytetään, että työpaikalla tulee olla työnantajan nimeämä terveysasioiden kontaktihenkilö, jonka vastuulla on esimerkiksi huolehtia tulovaiheen karanteenin toteuttamisesta sekä siitä, että työntekijöillä on käytössään kasvomaskeja ja käsien desinfiointiainetta.

– Laitilalaiset viljelijät ovat hoitaneen todella hienosti nämä uusien ohjeiden velvoitteet. Ilmoitukset kausityöntekijöistä ovat perusteellisia ja myös terveysturvallisuussuunnitelmia on tehty esimerkillisesti, Laitilan tartuntatautien yhdyshenkilö Taisa Bragge kiittelee.

Monilla tiloilla kausityöntekijöiden asumisjärjestelyt ovat iso haaste, sillä on tavallista, että työntekijät asuvat tiiviisti.

– Olennaista on esimerkiksi se, että eri aikoina maahan tulleet eivät ole keskenään tekemisissä ennen kuin karanteeni on ohi tai kaksi negatiivista testiä on otettu. Laitilalaisilla tiloilla on kuitenkin paneuduttu tähänkin ja tehty hyvät suunnitelmat.

VAIKKA viime kesä oli tavallaan täysin poikkeuksellinen, ei arki Salon kylässä sijaitsevalla Sonkkilan pensasmustikkatilalla juuri eronnut aikaisemmista.

– Kesä oli oikeastaan melko normaali. Vaikka ulkomaisten kausityöntekijöiden tuloon liittyi monenlaisia käänteitä, niin näin jälkikäteen ajatellen aika vähällä me selvisimme, Sauli Sonkkila luonnehtii.

Hän sanoo, että mutkia matkaan aiheuttivat esimerkiksi ohjeistusten muuttumiset, Ukrainan päätös laittaa rajat hetkeksi kiinni sekä koronakeskusteluun liittyvä disinformaatio.

– Konkreettinen ongelma oli viime vuonna lupakäsittelyjen ruuhkautuminen.

Sonkkila kertoo lupien saamiseen liittyviä ongelmia olleen myös tänä vuonna.

– Moni kausityöntekijä tuleekin nyt maahan ensin lyhytaikaisella luvalla, joka ei vaadi käyntiä suurlähetystössä. Sillä saa olla Suomessa kolme kuukautta ja jos on tarpeen, luvalle voi hakea jatkoa.