Laitilassa maan kalleimmat pellot

0
Laitilassa on paljon varhaisvihannesten tuotantoa. Hyvä peltokohde kiinnostaa siksi viljelijöitä.

Pelloista maksettu keskihinta aleni viime vuonna vajaat 400 euroa hehtaarilta. Pellon keskihinta oli Maanmittauslaitoksen julkaiseman kiinteistöjen kauppahintatilaston mukaan 8 478 euroa.

Laitilassa ja naapurikunnassa Mynämäessä ei tähän hintaan peltoa kuitenkaan saa. Laitilassa nimittäin myytiin viime vuonna maan kalleimmat pellot. Peltokauppoja oli vain muutama, mutta pellon keskihinta nousi peräti 15 238 euroon hehtaarilta ja peltojen keskihinta oli 15 658 euroa.

Mynämäessä hinnat nousivat lähelle Laitilan tasoa. Pellon mediaanihinta Mynämäessä oli 13 575 euroa ja pelto keskihinta 15 069 euroa.

MTK-Laitilan puheenjohtaja Juho Aula ei kuitenkaan vetäisi hinnoista kovin suuria päätelmiä:

– Peltokauppojen kokonaisuus on kuitenkin pieni. Hinnat perustuvat pitkälti siihen, ettei kauppoja kovin montaa ole tehty ja osa pelloista on tehty niin sanotusti rajalta.

Peltojen hintatasoa saattaa kuitenkin nostaa Laitilan voimakas erikoiskasvituotanto. Tietyissä pelloissa on kova tuottoarvo.

Laitilassa viljellään paljon varhaisperunaa ja varhaisporkkanaa.

– Jos pelto on varhaisvihanneksille viljelykelpoinen, sen tyyppisistä pelloista on aina pulaa, Aula toteaa.

Varhaisvihanneksille paras pelto on hiekkainen etelärinne, jossa on kastelumahdollisuus.

Varhaisvihannesten ansiosta Laitilassa maatalousyrittäjän ei tarvitse kuitenkaan hankkia suuria peltoaloja, sillä pienemmätkin tilat voivat olla elinkelpoisia ja yrittäjä saada siitä riittävän elannon.

Varhaisperunan istutus on jo alkanut Laitilassa. Aula sanoo, että tämä kevät edustaa normaalia.

– Muutaman vuoden totuttiin, että perunaa päästään istuttamaan jo aikaisin, mutta nyt tilanne on jälleen normaali.

Aula arvioi, että Laitilassa varhaisperunaa on istutettu jo enemmän kuin Rymättylässä, jonka varhaisperunasadot nostetaan usein valtakunnan uutisiin. Varhaisperunaa ei Laitilasta vielä luvata ylioppilasjuhlapöytiin, mutta juhannuksena syödään jo laitilalaista uutta perunaa.

– Saadaanko varhaisperunaa ylioppilasjuhliin on säästä kiinni.