Musiikkiopistossa etsitään oppilaita moniin soittimiin

0
Vakka-Suomen musiikkiopiston viihdeorkesterin esiintyimässä vuonna 2015. Arkistokuva: Mauri Tenhonen.

Vakka-Suomen musiikkiopistoon otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä uusia oppilaita 3. toukokuuta kello 18 alkaen. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa vsmo.inschool.fi.

Tänä vuonna musiikkiopistoon etsitään oppilaita moniin soittimiin.

– Soitinvalikoimamme sisältää parisenkymmentä erilaista instrumenttia sekä lukuisia soitto- ja lauluporukoita, joihin pääsee mukaan harrastamaan edullisesti, musiikkiopistosta tiedotetaan.

Musiikkiopisto-opinnot ovat taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista, tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää toimintaa, jota valtio ja kunnat tukevat.

Opisto toimii laajalla kuuden kunnan toimialueella, suurimpina toimipisteinä Uusikaupunki ja Laitila. Pienemmät paikkakunnat, Kustavi, Taivassalo, Vehmaa ja Pyhäranta, tarjoavat soitonopetusta, mutta näiden paikkakuntien oppilaat voivat opiskella myös kaupungeissa.

– Soiton opiskelu sopii kaikille, kaiken ikäisille ja aloittamiseen ei tarvita valmista soittotaitoa tai edes soitinta. Sellaisen voi vuokrata musiikkiopistolta soittoharrastuksen alussa.

Tulevan lukuvuoden uutuutena musiikkiopistolla käynnistetään Soitinkaruselli. Se on oiva paikka tutustua eri soittimiin, jos ei vielä ihan tarkalleen tiedä mitä haluaisi soittaa tai jos entuudestaan ei tunne paljon erilaisia soittimia. Soitinkaruselli on tarkoitettu noin 7 -vuotiaille.

Musiikkiopiston mukana soittimen valinnan tärkeä asia on se, että soitin näyttää hyvältä ja siitä lähtee kaunis ääni. Siksi on tärkeää tutustua erilaisiin soittimiin ja kuulostella mikä ääni kutsuu soittajaa luokseen.

– Muistetaan, ettei ole erikseen tyttöjen ja poikien soittimia! Vuoden kuluttua tästä hetkestä Soitinkaruselliin mukaan lähteneet pitävät jo ensimmäisen konserttinsa.

Musiikin harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Musiikkiopiston nuorimmat oppilaat eivät ole vielä täyttäneet yhtä vuotta. He osallistuvat musiikin varhaiskasvatuksen ryhmiin, eli muskareihin.

Valtaosa oppilaista on kouluikäisiä ja useat heistä ovat aloittaneet oman instrumenttinsa noin seitsemänvuotiaina. Vielä yläkouluiässäkään ei ole liian myöhäistä aloitella, jos oma juttu musiikista löytyy silloin.

– Mukanamme on ilahduttavan paljon myös aikuisia, jotka ovat aloittaneet uudelleen nuorena kesken jääneet soitto- tai lauluopinnot ja vieläpä heitä rohkeita, jotka ovat tarttuneet ensimmäisen kerran unelmiensa soittimeen eläkepäivien koittaessa.

Soiton opiskelu etenee hitaasti, pala kerrallaan.

– Jo aivan alussa pääset mukaan omien taitojesi kannalta sopiviin ryhmiin opiskelemaan yhteismusisointia tai musiikin hahmottamisen asioita.

Esiintymiset ja yhteiset tapahtumat palkitsevat soittoa harrastavan.

– Tärkeitä asioita musiikin pitkässä matkassa ovat rinnalla kulkevat kaverit ja omat opettajat. Myös taito kulkee soittajan mukana -vaikka läpi elämän. Parasta!