Nuori sopuli

0

Oikeastaan vähän harmittaa, etten muista tarkkaan, mitä lasten sanomalehtikerhossa tehtiin. Muistan vain, että kotikuntani paikallislehti Koillissanomat oli perustanut lapsille lehtikerhon, ja minä osallistuin innokkaana, kuten lähes kaikkiin paikkakunnalla tarjolla oleviin harrastusmahdollisuuksiin. Muistan vain kerhon nimen Sopulit.

Kerho oli ensimmäinen, joskin hyvin hatara, kosketukseni journalismiin. Vasta vuosien kuluttua, 16-vuotiaana, kävelin uudelleen toimituksen ovesta sisään. Tällä kertaa haaveilin jo kesätoimittajan työstä. Kokemusta minulla ei ollut, ja paikan päällä minulle selvisi, että Tutustu työelämään ja tienaa tonni -paikat oli jo jaettu.

Pääsin kuitenkin toimituspäällikön juttusille. Hän pahoitteli, ettei paikkoja ole enää. Minä poistuin paikalta pohtien, mihin hakisin seuraavaksi. Viikkoa tai kahta myöhemmin puhelimeni soi ja minua pyydettiin Koillissanomiin töihin. Tietämättäni olin ottanut ensimmäisen askeleen kohti tulevaisuuden ammattiani.

Ensimmäinen juttuni oli katastrofaalinen. Haluaisin sanoa olleeni kirjoittamisessa virtuoosi jo ensimmäisestä näppäimistön painalluksesta alkaen, mutta se ei voisi olla kauempana totuudesta.

Minulla ei ollut aavistustakaan lehtikirjoittamisesta. Kirjoitukseni oli toimitussihteerin sanoja muistellakseni kuin kouluaine. Kuuntelin palautteen ja aloin tutkia – ehkä muutaman päivän liian myöhään – sitä, millaisia tekstejä lehdessä onkaan. Sittemmin alan koulutus ja työkokemus ovat tuoneet kirjoittamiseeni varmuutta.

Nuorena toimittajana tein juttuja muun muassa roolipelaamisesta, kamppailulajeista, penkkareista, kesätöistä ja muodista. Lisäksi tein toki kaikkea muutakin mitä pyydettiin, kuten kiersin erilaisissa kylätapahtumissa. Mieleen on jäänyt sekin, että valtaosa esittämistäni juttuideoista meni läpi ja pääsin toteuttamaan ne.

Jo muutaman vuoden ajan minulla on ollut haaveena perustaa nuorten oma sivu Laitilan Sanomiin . Uskon, että Laitilasta ja Pyhärannasta löytyy nuoria, jotka haluavat vaikuttaa ja tuoda esiin heidän ikäisiään kiinnostavia asioita. Haluaisin, että nuoret tuntisivat lehden omakseen ja lehdessä kuuluisi kaikenikäisten ääni.

Ilokseni löysin Varppeen koulusta yhteistyökumppaniksi Varppeen koulun opettajan. Ilman hänen työpanostaan tänä keväänä julkaistut nuorten sivut eivät olisi valmistuneet. Nuar Plari -sivu ilmestyi ensimmäisen kerran maaliskuun lopussa ja toinen osa löytyy tästä lehdestä sivulta 10. Nyt haaveilen siitä, ettei tässä lehdessä julkaistu sivu ole lajissaan viimeinen.

Kirjoittaja on nuori sopuli, josta tuli isona Laitilan Sanomien toimittaja.