Laitilan nuorisovaltuusto täyttää kymmenen – tavoitteena viedä nuorten ideoita eteenpäin

0
Antti Vuorio toimii Laitilan nuorisovaltuuston puheenjohtajana tämän ja ensi vuoden.

Tinja Jalonen

Laitilan nuorisovaltuusto viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi haastattelin nuvan edellistä sekä nykyistä puheenjohtajaa. Vuosien varrella Nuva on toteuttanut monia nuorten toiveita ja myös sen tulevaisuus vaikuttaa valoisalta.

Erika Lahtonen, 20 toimi nuorisovaltuuston puheenjohtajana vuosina 2017–2019. Kotonaan Erika sai pienestä asti poliittista kasvatusta, sillä hänen äitinsä toimi kaupunginvaltuustossa.

Lukiossa opiskellessaan Erika toimi oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Sitä kautta hän innostui myös kunnallisesta vaikuttamisesta.

Nuorisovaltuustossa on paljon erilaisia mahdollisuuksia toimia esimerkiksi luottamustehtävissä, joita ei normaalisti olisi. Kuitenkin joskus tehtävien hoitaminen on yksin raskasta, eikä itseään saa aina ymmärretyksi.

Nuvassa hän on saanut parannettua esiintymistaitojaan, oppinut miten arvovaltaisten ihmisten kanssa keskustellaan ja miten virallisia sähköposteja kirjoitetaan. Nuorisovaltuuston puitteissa Erika on päässyt järjestämään vaaleja, Suomi 100 -tilaisuuden yhteisen kokouksen lukion opiskelijakunnille sekä ylä- ja ala-asteen oppilaskunnille sekä kirjoittamaan kuntalaisaloitteen mielenterveyden parantamisesta.

Erikan kohdalla nuorisovaltuustossa toimiminen on toiminut ponnahduslautana poliittiselle uralle.

– Suosittelen kovasti nuorisovaltuustoon liittymistä jos sitä miettii, sillä se toimii hyvänä poliittisena pohjana ja auttaa esimerkiksi eri järjestöihin liittymisessä. Erika kehottaa.

Antti Vuorio, 16, on nuorisovaltuuston tämänhetkinen puheenjohtaja. Hän liittyi nuorisovaltuuston toimintaan vuonna 2019.

Antti oli kaverinsa kanssa nuokkarilla, kun nuvan sihteeri Noora Mantere kysyi, josko heillä olisi kiinnostusta lähteä mukaan nuorisovaltuuston toimintaan ja siitä se sitten lähti.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajana Vuorion tehtäviin kuuluvat pöytäkirjojen tarkastaminen, kokouksen pitäminen sekä nuorison äänenä toimiminen Laitilan kunnallispolitiikassa.

– Ollessani Nuvassa, olemme saaneet muutamia nuoria valiokuntiin sekä järjestäneet monia tapahtumia ja tempauksia. Nyt 10-vuotisjuhlavuotena aiotaan tuoda nuvan toimintaa paremmin esille, kertoa sen historiasta sekä aikaansaamista asioista.

– Vaikken itse olekaan kovin innostunut lähtemään poliittiselle uralle, nuorisovaltuusto on todella hyvä aloitus ilman puoluepoliittisia paineita, sillä sieltä saa esimakua politiikasta, Vuorio kertoo.

Laitilan nuorisovaltuusto ajaa nuorten asioita Laitilassa

  • Nuva koostuu 13–18-vuotiaista laitilalaisista nuorista.
  • Vuoden 2021 & 2022 valtuusto on valittu hybridimallilla. – Hybridimallilla tarkoitetaan nykyisille nuvan jäsenille annettua valintaa, jossa he saivat valita yhden ja kahden vuoden kauden välillä. Näin nuvaan avautuu paikkoja 2022 vaaleja varten, nuvan puheenjohtaja Antti Vuorio selvittää.
  • Nuorisovaltuuston jäsenet kaudella 2021 ja 2022: Antti Vuorio 2021–2022 PJ, edustaja valtuusto , Ville Valtonen 2021–2022 I. varapj , Jenna Hiltunen 2021 II. varapj, edustajam Anni Saloniemi 2021–2022, Iida Viherjälaakso 2021, Jenna Hiltunen 2021, Jere Kuusisto 2021, edustaja soteva, Maija Tiihonen 2021–2022, Niklas Tähtinen 2021–2022, edustaja tekva, Oliver Niiranen 2021–2022, Reeno Lomppi 2021–2022, Valtteri Valtonen 2021–2022, Verna Vuorela 2021–2022 sivva
  • Nuorisovaltuuston ensimmäiset vaalit järjestettiin päivälleen kymmenen vuotta sitten 20.4.2011. Ensimmäinen kokous pidettiin 3. toukokuuta ja kunnanhallitus vahvisti nuvan kokouksessaan 25.5.
  • Nuvan puheenjohtajina ovat toimineet Heidi Rinne, Lauri Heinonen, Oona Suominen, Erika Lahtonen, Niklas Laurila ja nyt Antti Vuorio.

Nuorten ideat käytäntöön

Nuorisovaltuusto juhlii kymmenvuotista taivaltaan koronapandemian takia sosiaalisessa mediassa, Facebookissa ja Instagramissa, jossa muun muassa esitellään aikaisempien vuosien puheenjohtajat sekä nykyiset nuorisovaltuuston jäsenet.

Huhtikuun alun kokouksessaan nuorisovaltuusto keskustelinuortenideat.fi-palvelun tehostamisesta. Siinä tavoitteena on, että jatkossa jokaisessa kokouksessa voitaisiin käsitellä nuorilta tulleita ideoita ja viedä niitä käytäntöön.

Nuortenideat -palvelussa voi ehdottaa aloitetta, peukuttaa sitä tai kommentoida. Palvelussa voi myös seurata miten idea etenee päätöksenteossa.