Nurinkurinen tilanne

0

Laitilan kaupunki on erikoisessa tilanteessa. Kuntalain mukaan kunnanhallituksen pitäisi hyväksyä tilinpäätös maaliskuun loppuun mennessä. Laitilan kunnanhallitus joutui 29.3. toteamaan, ettei tilinpäätös ole valmistunut ajoissa. Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus ennakoi Laitilan Sanomille, että tilinpäätös voitaisiin hyväksyä vihdoin ensi maanantaina 12.4. Tällä viikolla Kattelus totesi, ettei tilinpäätöksen valmistumisesta ole vieläkään varmuutta (L-S 8.4.).

Kaupunki on ostanut syyskuusta 2019 alkaen kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelunsa kuntien ja kuntayhtymien taloushallintoon erikoistuneelta Sarastia Oy:lta. Kun Sarastia ei ole kyennyt hoitamaan niitä palveluja, jotka kaupunki on yhtiöltä ostanut, kaupungin pitää nyt rekrytoida mahdollisimman nopeasti kaksi omaa kirjanpitäjää. Tilanne on nurinkurinen.

Sarastian toimimattomuudesta on ollut ilmassa merkkejä aiemminkin. JHL:n Etelä-Suomen aluetoimistoon on tullut yhteydenottoja palkanmaksun takkuilusta. Kunnat ovat kuitenkin luottaneet Sarastiaan, sillä yhtiön taustalla ovat kunta-alan konkarit KuntaPro ja Taitoa, jotka yhdistivät voimansa keväällä 2019.

Tänä vuonna Sarastialla on ollut myös huonoa tuuria. Sarastian verkkosivustolla havaittiin tietoturvaloukkaus maaliskuun alussa. Yhtiö arvioi, että murtautuja saattoi päästä käsiksi noin tuhannen henkilön ja 72 asiakasorganisaation palkanmaksuun liittyviin tietoihin. Tilanne on nyt selvitetty ja sivusto avattu uudestaan asiakaskäyttöön.

Laitilan kaupungille Sarastian ongelmat eivät ole aiheuttaneet mitään lopullista vahinkoa. Tilinpäätöksen myöhästymisestä tuskin koituu seuraamuksia ja jos syntyy, kustannukset voi periä Sarastialta.