Pääkirjoitus: Allergiaa vai koronaa?

0

Viime viikolla laitilalaislapset palasivat etäopetuksesta lähikouluun, nuorimpien alakoululaisten maskisuosituksesta luovuttiin ja yhä useampi lapsi saattoi palata liikuntaharrastuksensa pariin. Tällä viikolla puolestaan höllentyivät anniskelu- ja ruokaravintoloiden aukiolomääräykset, vaikka ne voivatkin vain supistetuin aukioloajoin ottaa rajoitetun määrän asiakkaita.

Rajoitusten löyhentyessä ei pidä sortua ajattelemaan, että tilanne koronaviruksen suhteen olisi jotenkin Laitilassa tai maakunnassa olennaisesti muuttunut paremmaksi. Siitä kertovat omaa kieltään Laitilan viime viikon joukkoaltistumiset ja lisääntyneet koronatartunnat.

Koronatilanteessa ei pienissäkään flunssaoireissa pitäisi mennä töihin, kouluun tai hoitoon. Alkanut siitepölykausi tuo tilanteeseen omat haasteensa, sillä monet allergikot kärsivät niin nenän vuotamisesta, aivastelusta kuin kurkkukivustakin.

Parhaillaan koivu aloittelee kukintaansa, mutta aikaisemmin kukkivan lepän siitepölyä on ilmassa jo runsaasti. Siitepölytilanne vaihtelee vuosittain ja tänä vuonna puiden on ennustettu jälleen kukkivan erityisen runsaasti.

”Siitepölylle altistuminen voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia.”

Tärkeää onkin käydä herkästi koronatestissä ja tunnistaa myös omat allergiaoireensa.

Siitepölyltä kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan suojautua. Yle nimittäin kertoi viime kuussa kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan koronavirusta ilmenee enemmän, kun ilmassa on runsaasti siitepölyä. Turun yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen tiedote puolestaan totesi, että siitepölylle altistuminen voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia. Ilmiö ei ole tiedotteen mukaan yhteydessä kuitenkaan siitepölyallergiaan, vaan yleisesti siitepölylle altistumiseen.

Juuri nyt maski nenän ja suun edessä suojaa sekä viruksilta että siitepölyltä.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi