Puunsorvauksen taidonnäytteitä esillä kirjastossa

0
Mikko Kanervamäki on tehnyt satoja erilaisia esineitä puusta sorvaamalla.

Pirkko Varjo

Laitilan pääkirjastossa on huhtikuun ajan esillä turkulaisen Mikko Kanervamäen puutöitä. Sorvaamalla tehdyt työt syntyvät Mudaisissa sijaitsevalla kesäasunnolla, jossa metallialan ammattiopettajana työuransa tehnyt Kanervamäki on viihtynyt jo lähes 30 vuotta.

– Olen tehnyt noin 500 sorvaustyötä. Niistä oli viime vuonna näyttely Maskun kirjastossa, muuten en ole esitellyt niitä kuin Instagramissa, missä on parisataa kuvaa, Kanervamäki kertoo.

Taidokkaiden ja huippuunsa viimeisteltyjen töiden salaisuus on usein itse tehty työkalu; Kanervamäki on suunnitellut ja rakentanut useita puun sorvaamiseen tarkoitettuja erikoistyökaluja.

– Se on melkein tärkeämpää kuin nämä puutyöt. Työkaluja on mennyt muillekin alan harrastajille. Puutyöt ovat jääneet itselle, ja jonkun verran niitä on myös annettu lahjoiksi.

Vauhtia ja oppia puun sorvaamiseen Kanervamäki on hakenut puuseppämestarien vuotuisilta leireiltä, joihin hän on osallistunut ainakin 15 kertaa. Leirit ovat olleet eri puolilla Suomea, ja opettajina on usein ollut ulkomailta tulleita alan huippuja.

– Suomessa puuta ei ehkä arvosteta materiaalina kovin korkealle, kun täällä on sitä niin paljon.

Sorvaamiseen Kanervamäki käyttää mieluiten visakoivua. Siinä on hänen mielestään mielenkiintoinen pinta verrattuna muihin kotimaisiin puulajeihin. Työssä tarvitaan tarkkaa kättä ja kärsivällisyyttä, hyvin teroitettuja työkaluja sekä kykyä hahmottaa valmis työ vaikka kädessä on vasta pala puuta.

Sorvaustyön taidonnäytteisiin voi tutustua kirjaston aukioloaikoina. Kirjastossa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.