Sairaanhoitopiiri: Koronatartunnat kääntyneet laskuun – Yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset voinevat siirtyä ensi viikolla lähiopetukseen tai hybridimalliin

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen koronaryhmän mukaan ensi maanantaista alkaen yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset voivat siirtyä lähiopetukseen tai hybridimalliin, jos kunnat niin päättävät.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 194,7. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 254,1.

– Olemme päässeet avannosta ylös, mutta emme ole saaren rannassa, saati saunan lämmössä vielä, kuvailee Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila .

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on pääsiäisen aikana, kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään, todettu 206 uutta koronatartuntaa. 187 näistä raportoitiin Tyks Mikrobiologialta ja 19 muualta.

Pääsiäisen aikana näytteitä on otettu päivittäin noin 500–600, mikä on saman verran kuin tavallisina viikonloppupäivinä. Pääsiäisen aikana Tyksissä alkoi kymmenen uutta koronasairaalahoitojaksoa, joista uusia tehohoitojaksoja oli yksi. Samana aikana kahdeksan potilasta kotiutui sairaalasta tai siirtyi muualle toipumaan.

– Olen varovaisesti optimistinen. Olemme menossa parempaan suuntaan, mutta meidän kannattaa jatkaa etäopetusta vielä tämän viikon loppuun asti ja arvioida tilannetta sen jälkeen uudestaan, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä .

Alueen koronaryhmä haluaa aloittaa rajoitusten purkamisen nimenomaan lapsista ja nuorista.

– Jos koronatilanne kehittyy parempaan suuntaan tai pysyy nykyisen kaltaisena, arvioimme ensi viikolla, millaisia mahdollisuuksia on keventää nuorten harrastustoiminnan rajoituksia, Pietilä sanoo.

Positiivisuusaste vielä korkea

Tuorein kahden viikon näytteiden positiivisuusaste on 5,3 prosenttia. Viime viikon aikana ilmoitetuista tapauksista tartunnan lähde on tiedossa 71 prosenttia tapauksista, mutta osuus voi vielä hieman suurentua tietojen täsmentyessä.

Tiistaina 6.4. aamulla sairaalahoidossa Tyksissä oli 19 potilasta. Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on toistaiseksi hoidettu 283 koronapotilasta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on edelleen leviämisvaiheessa ja sairaaloiden kuormitus on korkealla.

Rokotukset edistyvät hyvin

Varsinais-Suomen kunnat arvioivat, että kaikki halukkaat 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen viimeistään ensi viikon loppuun mennessä. Laitilassa jaetaan rokotusaikoja kaikille yli 65-vuotiaille.

Varsinaissuomalaisten rokottaminen vauhdittuu ja laajenee edelleen sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää.