Vähän vaisumpi vappu

0

Suomessa työläisten vappumarsseilla on pitkä perinne. Takavuosina vappumarssien iskulauseissa vaadittiin työläisten olojen parantamista, sittemmin on otettu kantaa politiikkaan. Viime vuosina vapputilaisuuksia suurissa kaupungeissa ovat järjestäneet myös muut kuin vasemmistopuolueet. Vapulla on ollut vahva poliittinen leima, vaikka onhan vappu myös opiskelijoiden juhlaa ja kevään karnevaalihumua.

Koronan varjossa isoja tapahtumia ei voida vieläkään järjestää, mutta onneksi kevään juhlariemua halutaan ylläpitää. Laitilassa Kattesen kivi saa jälleen lakkinsa. Tänä vappuna sitä lämmittää villamyssy. Poukan pälkkiaidalle ilmestyy myös paikallisten osaajanaisten kutoma tai virkkaama särppi eli kaulaliina. Laitilan soittokunta kruunaa juhlatunnelman järjestämällä soittoa ja marssiaskelia kuultavaksi videoinnin kautta. Video on nähtävissä vapunpäivänä Vakka-Suomen musiikkiopiston Youtube-kanavalla.

Silti tuntuu kuin jotain vapusta puuttuisi. Kun kuntavaalit ovat heti kesän alussa, luulisi, että myös politiikka näkyisi jotenkin tänä vappuna. Vaisulta kuitenkin vaikuttaa. Kun kuntavaalit siirrettiin, myös ehdokkaat vetäytyivät vaalityöstä. Kovin on ollut hiljaista, kannanottoja ei ole kuulunut, mielipidekirjoituksiakin on rustattu politiikan kentältä vähän ja somessakin keskustelu on rauhallista. Sama ilmiö näkyy kaikissa kunnissa. Turussa käydään pormestarikisaa, maakunnassa muut ehdokkaat odottelevat ennakkoäänestyksen alkamista.

Vai onko korona muuttamassa vapun viettoa pysyvästi ja vappu muuttumassa vain karnevaalijuhlaksi? Vai voisiko ensi vuonna poliittinen vappu innostaa taas väkeä liikkeelle? Vaikea ennustaa. Nyt ainakin vietetään välivuosivappu.

Teija Uitto