Vahva usko Laitilaan, vahva usko tulevaan – ravintolarajoituksia ollaan keventämässä

0
Ravintoloitsija Fatih Polat, ääni- ja valosuunnittelija Matias Heikkilä ja ravintolapäällikkö Marleen Viira suunnittelevat Kukonkulman uudistuksia, mutta saattaa olla, että ravintolasulku päättyy, ennen kuin remontti on valmis.

Arto Kanerva

Laitilalainen ravintoloitsija Fatih Polat kuulostaa omituiselta tyypiltä, kun seurataan uutisointia koronarajoitusten vaikutuksista ravintola-alaan. Monenlaisten rajoitusten kanssa on eletty jo toista vuotta, ja ne ovat vaikuttaneet erityisen pahasti ravintoloiden, tapahtumajärjestäjien ja esiintyvien taiteilijoiden työhön ja elämään.

Moni yrittäjä on jo lopettanut pakon edessä tai tehnyt jopa konkurssin, Fatih sen sijaan käyttää ravintolasulun laittaakseen ravintolansa sisätilat uuteen uskoon. Jo viidettä kertaa omalla Kukonkulma-urallaan.

– Kun kerran ravintola on pakko pitää kiinni, niin nythän on tällaisten töiden tekemiseen hyvää aikaa. Ja aina parempi, kun pystyn siinä samalla antamaan töitä paikallisille yrittäjille. Nyt näyttää siltä, että ravintolasulku loppuu ennen kuin ravintolan remontti tulee valmiiksi, mutta baari aukeaa heti, kun laki sallii, olkoon remppa vaikka vähän kesken.

Ravintolapäällikkö Marleen Viira halusi uutta ilmettä ja vaihtelua ravintolan sisätiloihin, ja ääni- ja valosuunnittelija Matias Heikkilä halusi nähdä Laitilassa kerrankin kunnon yökerhon. Fatih oli ilmeisesti helppo puhua ympäri. Sen seurauksena sekä yökerhon että pubin sisätilat ovat menossa aika tavalla uusiksi.

– Loosit ja sohvat korvaavat vanhat pöydät. Karaokelaulajille ja trubaduureille tulee oma esiintymislava. Jääkiekkokatsomo ja biljardiharrastus pysyvät aika lailla entisellään. N- arikalle on rakennettu oma tilansa. Baaritiski taitaa olla ainoa, mikä jää remontissa entiselleen, Fatih kertoo.

– Laitila on minulle koti ja täällä teen töitä. Jos kerran minulla on mahdollisuus kehittää omaa toimintaani ja siinä samalla auttaa toisia paikallisia yrittäjiä, niin miksi en tekisi sitä? Ravintolatilojen uudistaminen toivottavasti lisää asiakkaiden mielenkiintoa ja saadaanhan siinä samalla piristettyä hiukan henkilökunnankin mieltä, Fatih pohtii.

Marleen kertoo käyneensä säännöllisesti paikalla seuraamassa remontin etenemistä ja keskustelemassa Fatin kanssa suunnitelmista.

– Siinä keskustellessa kummaltakin tulee ideoita ja suunnitelmat ovat muuttuneet matkan varrella moneen kertaan. Jopa sellaiseen tahtiin, että rakennusmiehet ovat välillä tuntuneet aika tuskastuneilta koko hommaan, Marleen nauraa.

Ääni- ja valovelho Matias Heikkilä harmittelee Kukonkulmaan tarvittavien laitteitten saatavuutta, mutta sanoo samaan hengenvetoon, että hyvää kannattaa odottaa. Ääni- ja valosysteemit tulevat nykyaikaiseksi tietokoneohjauksineen, ja jos DJ innostuu huudattamaan laitteita liian kovalla volyymilla, voi tarjoilija tiskinsä takaa puuttua asiaan ja palauttaa äänen siedettävälle tasolla.

– Onhan tämä hienoa, että pääsee näitä töitä tekemään tässä koronasulun aikana, Matias kehuu.

– Esiintyjiin ja bändeihin tämä sulku on varmasti iskenyt pahemmin kuin ravintoloihin, koska esiintyjien tuomista kuluista on varmasti ensimmäiseksi karsittu.

Matias arvioi, että isolla osalla ravintoloissa esiintyvistä artisteista on joku toinenkin työ, mutta on myös ammattilaisia, joille on todella kova paikka, kun alustavasti loppuun myyty kesäkausi onkin yhtäkkiä ilman keikan keikkaa.

Yökerhon puoli aukeaa vasta, kun aukioloajat saavat palata rajoituksia edeltäneen ajan tasolle.

– Kai tuohon yökerhon eteen olisi hyvä vetää joku verho, niin että asiakkaat pääsevät näkemään sen vasta sitten joskus avajaisissa. Saattaa mennä syksyyn, ennen kuin aukioloaikoja vapautetaan tarpeeksi.

Haastattelua tehtäessä alkoi valtiovallan suunnasta tulla merkkejä rajoitusten vähentämisestä, mutta mitään varmaa ja vielä vähemmän tietoja aikataulusta ei ollut. Fatin mukaan tilanne on kaikkien kannalta hankala, ei ole mitään tietoa aletaanko rajoituksia helpottaa vai jatkuuko tilanne entisellään.

– Tautitilanne voi muuttua hetkessä ja se vaikuttaa suoraan rajoituksiin. Moni ravintola on jo joutunut laittamaan lapun luukulle lopullisesti, itse tässä näyttää jotenkin selviävän ja toivon kaikkea hyvää jokaiselle paikalliselle yrittäjälle.

Kahvilat ja lounaspaikat maanantaista alkaen auki

Ravintolasulku päättyy sunnuntaina, mutta koska Varsinais-Suomi on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitetaan edelleen. Lopullinen tieto rajoituksista saadaan vasta tänään perjantaina, kun hallitus antaa asiasta lakiesityksen eduskunnalle.
Torstain tietojen mukaan anniskeluravintoloiden pitää sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintoloiden kello 19. Ruuan ulosmyynti on ilmeisesti sallittua kello 19 jälkeen. Kahvilat ja lounaspaikat voivat olla maanantaista lähtien auki melko normaaliin tapaan, tosin niissäkin rajoitetaan asiakaspaikkojen määrää.
– Tuollaisella aukioloajan rajoituksella minulle jäisi vain kaksi tuntia myyntiaikaa. Sellaisen takia ei baaria avata lainkaan, kertoo ravintoloitsija Fatih Polat.
Polatin mukaan tuntuu kohtuuttomalta, että Turun tautitilanteen vuoksi määrättävät rajoitukset koskevat myös Laitilaa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan epidemiatilannetta ja mahdollisuuksia rajoitusten purkuun katsotaan jatkossa kahden viikon välein.