Vauhdikas startti-tauko-tauko-kauden päätös ja uuden alun odotus – Tyngäksi jäänyt ringettekausi saatiin pakettiin

0
Läpyt napataan myös vaihtopenkiltä.

Kesän kääntyessä kohti syksyä Jyskeen ringettejoukkueet starttasivat kauden 2020–2021 yhteisen Kick Off -tapahtuman merkeissä. Jo perinteeksikin muodostunut elokuinen kauden aloitustapahtuma avasi jääurheilujoukkueiden jäätreenikauden.

Jäälle pääsyä joukkueet olivatkin jo odottaneet vesi kielellä kesäisten treenien jatkeeksi. Aloitustapahtuman jälkeen pyörähtivät käyntiin malttamattomina odotetut viikoittaiset harjoitusvuorot, joilla suurinta hokkareiden poltetta päästiin lievittämään tehokkaasti. Tutulla ja turvallisella JääKukko-Areenalla ovat harjoitus- ja otteluolosuhteet olleet koko kauden ajan erittäin laadukkaat.

Alkusyksystä tyypillisesti pelattiin harjoitusotteluita sekä omilla jäävuoroilla että myös kutsuttuina muille paikkakunnille. C-joukkue tiivisti osan harjoituspeleistä Syysturnaukseensa, jossa osallistujina Jyskeen lisäksi oli kolme vierasjoukkuetta. Turnauksessa Jyskeen joukkue sijoittui hieman yllättäenkin toiseksi, mistä saatiin loistavaa itsevarmuutta jatkaa kohti sarjapelejä.

Joukkueita ringeten sarjoihin saatiin jalkeille melkein jokaiseen sarjaan, ainoana puuttuvana sarjatasona nuorimmat eli G-juniorit. F-, E- ja D-ringeten joukkueet ilmoittautuivat länsi-Suomen aluesarjoihin.

C-, B- ja naisten joukkueet osallistuivat Suomen Ringetteliiton järjestämiin kilpasarjoihin. Myös Ringettekoulu käynnistyi normaalisti syksyn aikana ja kokoontui kaksi kertaa viikossa.

F-ringette osallistui aluesarjaan kahdella ryhmällä. Sarjaa pelattiin turnausmuotoisena. Syyskaudella Jyske musta osallistui enemmän pelanneiden neljään turnaukseen. Vähemmän pelanneiden joukkue, Jyske valkoinen, osallistui niin ikään neljään turnaukseen. Mukavasti nuorimmat ringeten pelaajat pääsivät osallistumaan sarjaan ja nauttimaan ringeten pelaamisesta.

E-ringette joukkueen sarjatoiminta käynnistyi lokakuun alkupuolella. Lievän alkutahmeuden jälkeen pelit alkoivat sujumaan mukavasti.

Kesken jääneeseen kauteen ei tällä kertaa sisältynyt kuin seitsemän ottelua, mutta jo näidenkin otteluiden perusteella on odotettavissa myös jatkossa huimaa kehitystä ja ringettetaitojen oppimista.

D-ringette pääsi sarjaotteluiden pariin jo syyskuun lopulla ja kauden kokonaisottelumääräksi merkittiin seitsemän. Jyske lähti kauteen ilahduttavan runsaalla kokoonpanolla.

Joukkueen ottelut sujuivat mallikkaasti. Harmillisesti kauden jäädessä kesken ei päästy loppusijoituksista taistelemaan.

C-ringette aloitti kautensa syyskuun lopulla ikäluokkansa alkusarjan lohkossa A. Melko kapealla, mutta sitäkin tiiviimmällä ryhmällä sarjan ensimmäiset ottelut sujuivat nihkeästi.

Lokakuun lopulla tapahtui suuri käänne, ja joukkue toisensa jälkeen joutui taipumaan Jyskeen vahvan ja tiiviin joukkuepelaamisen edessä. Harmillista, että kausi päättyi joukkueen saavutettua pelillinen intensiteetti ja voitontahto.

B-ringette starttasi kauteen tavoitteenaan paikka SM-sarjaan. SM-karsintasarjassa pelattiin 12 ottelua. Jyskeen otteet olivat lupaavia joukkueen lunastaen selkeästi paikkansa SM-sarjaan sijoittuen tasaisessa karsintasarjassa neljänneksi. SM-sarja ei päässyt alkamaan lainkaan, ja kauden isot odotukset vaihtuivat pettymykseen.

Naisten kausi alkoi Ykkössarjassa. Joukkue oli asettanut kauden porrastetun tavoitekartan ensi stepiksi pääsyn SM-karsintasarjaan. Joukkue sijoittui sarjassa toiseksi ja pääsi näin mukaan SM-karsintasarjaan.

SM-karsintasarjassa joukkue lähti tavoittelemaan sitä toista tavoitetta eli kotietua nousuplay-off peleihin. Myös tämä tavoite toteutui.

Nousuplay-off sarjassa vastaan asettui Ilves Tampereelta. Kauden aikana joukkueen pelaajat hitsautuivat yhtenäiseksi joukkueeksi tavoite kirkkaana mielessä. Voitontahto oli huipussaan, minkä tuloksena joukkue voitti kolme Ilves-ottelua. Kauan odotettu paikka ringeten ylimmällä sarjatasolla oli saavutettu.

Sarjat keskeytyivät kaikkien joukkueiden osalta harmillisesti marraskuun lopulla. Koronan hillitsemiseksi määritellyt rajoitukset mahdollistivat sarjatoiminnan jatkon ainoastaan naisten joukkueen osalta.

Harjoittelu kuitenkin jatkui melko normaalisti, kunnes valitettavasti C- ja B-nuorten harjoittelu jouduttiin keskeyttämään. Nuorempien junioreiden sekä Ringettekoulun jäävuorot jatkuivat koko kauden ajan melkein keskeytyksettä, mikä on todella positiivista lasten hyvinvoinnin kannalta. Treeneissä saatiin pidettyä yllä positiivista harjoitushenkeä. Melko mukavasti pelaajat jaksoivat harjoitella, vaikkei pelejä ollut näköpiirissä.

Ringettekausi 2020–2021 on ollut jopa edellistä poikkeuksellisempi, mutta onneksemme nuorimpien harrastajien liikuntamahdollisuudet on pystytty takaamaan rajoitustenkin puitteissa.

On huomioitavaa, että seuroissa tapahtuva lasten ja nuorten toiminta on erityisesti vaikeina aikoina sekä taloudellinen että sosiaalinen voimavara ja merkityksellisyyden tuottaja kaikille suomalaisille. Monen lapsen ja harrastajan kaveripiiri muodostuu harrastusryhmästä. Lasten ja nuorten aktiivinen harrastustoiminta ennaltaehkäisee yksinäisiä iltapäiviä, passiivista elämäntapaa ja syrjäytymistä.

Nyt on hyvä hetki toivoa kesän jo esittäessä ensimerkkejään, että lapset ja nuoret pääsisivät lähiaikoina mukaan normaaliin harrastustoimintaan. Toistaiseksi ryhmäharjoittelun ollessa 2007 syntyneiltä ja sitä vanhemmilta ikäluokilta kielletty, haasteena on tarjota tarpeeksi motivoivaa ja idearikasta omatoimiharjoittelupankkia pelaajille.

Toivon mukaan kesällä olisivat pesäpallon, jalkapallon ja yleisurheilun sekä muiden kesäisten lajien harrastajat hymy kasvoilla liikunnan parissa täysipainoisesti. Näin myös talvilajien harrastajat pääsisivät joukkueena rakentamaan peruskestävyyskuntoa suunnitellusti.

Liikunnallisin terveisin

Juha Kiviö, jääurheilujaosto pj.

Sirpa Karkkonen, ringeten lajivastaava