Laitilassa viime viikolla kaksi lasten joukkoaltistumista – viikonloppuna testattiin kymmeniä päiväkoti- ja alakouluikäisiä

0
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot osoittavat, että Laitilassa on ollut koronatartuntoja runsaasti tänä vuonna. Yksi tolppa näyttää yhden viikon tartunnat joulukuun alusta eli viikosta 49 viime viikkoon eli viikkoon 15 asti. Taulukko: Johanna Käkönen

Laitilassa on viime viikonloppuna testattu viitisenkymmentä koronavirukselle altistunutta päiväkoti- ja alakouluikäistä lasta. Altistumiset ovat tapahtuneet viime viikolla tiistain ja torstain välisenä aikana. Ne ovat koskeneet lähinnä yhtä Kappelimäen koulun kolmannen luokan opetusryhmää sekä yhtä Pähkinäpensaan päiväkodin ryhmää.

Maanantaiaamuna tunnelmat olivat niin kymmenissä laitilalaiskodeissa kuin terveyskeskuksessakin jännittyneet:

– Nyt odotetaan testien tuloksia ja jännitetään, ovatko nämä joukkoaltistumiset johtaneet viruksen leviämiseen, kuvasi tartuntataudeista vastaava hoitaja maanantaiaamun tunnelmia Taisa Bragge.

Altistuneet ovat karanteenissa eikä maanantain aikana Laitilan koronatilastoihin kirjattu uusia tartuntoja.

LAITILAN ylilääkäri Tuuli Kuisma muistuttaa, että koronavirus ei uinu Laitilassa pinnan alla, vaan on edelleen aktiivinen ja taudin ilmaantuvuusluku – todettujen tartuntojen määrä 100 000 ihmistä kohti kahden viikon ajanjaksolla – on varsin korkea.

– Vaikka tilanne on kevään mittaan parantunut, niin edelleen sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on samoissa lukemissa kuin joulukuussa, Kuisma vertaa.

Ja edelleen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ollaan leviämisvaiheessa: – Ei pidä kuvitella, että koronatilanne olisi olennaisesti parantunut.

KORONAVIRUKSEN aiheuttamaa covid-19-tautia todetaan Laitilassa jatkuvasti ja varmistetut tautitapaukset ovat myös lähipäivinä lisääntyneet. Kun 1.–15.4. Laitilassa todettiin kaikkiaan viisi koronavirustartuntaa, niin viime viikonlopun aikana positiivisia koronavirustestejä varmistui seitsemän.

Koko koronaepidemian aikana Laitilassa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoihin merkitty tiistaiaamuun mennessä 132 varmistettua tautitapausta. Luku oli sama kuin vuorokautta aiemmin.

“Koronaa on edelleen runsaasti liikkeellä ja tartuntoja on kaikissa väestöryhmissä.”

LAITILASSA kaikki oppilaat palasivat viime maanantaina etäopetuksesta lähikouluun. Samalla viikolla myös alakoulun nuorimpia koskenut maskisuositus purettiin ja nuorten liikuntaharrastamiseen liittyneitä rajoitteita löyhennettiin. Tällä viikolla kevennettiin esimerkiksi ravintoloiden ja kahviloiden sulkuja, vaikka rajoituksia onkin voimassa.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa alkoholin tarjoilu loppuu kello 17 ja tuntia myöhemmin anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot, sulkevat ovensa. Ruokaravintolat voivat olla avoinna kello 19 saakka.

Lisäksi anniskeluravintolat voivat ottaa vain kolmanneksen normaalista asiakasmäärästään. Ruokapaikoissa tuoleista tyhjiksi tulee jättää puolet. Asiakkaiden tulee myös istua ravintolan sisätiloissa paikoillaan ja esimerkiksi tanssi- ja karaokekielto on voimassa koko maassa.

KUISMA muistuttaa, että viime vuoden lopulla, kun oltiin koronan suhteen nykyisissä lukemissa, aloitettiin tilanteen hillitsemiseksi kiristää rajoituksia. Nyt, kun rajoituksia höllennetään, saattaa tilanne vaikuttaa olennaisesti parantuneen.

– Niin ei kuitenkaan ole. Tautia on edelleen runsaasti liikkeellä ja tartuntoja on kaikissa väestöryhmissä.

Kuisma muistuttaakin, että koronatilanne ei tule kesän myötä helpottamaan ilman tuttuja toimia: – On pidettävä etäisyyttä muihin, käytävä lievienkin infektio-oireiden vuoksi koronatestissä, käytettävä suojainta sekä huolehdittava hyvästä käsihygieniasta.

“Nyt ei pidä olla töissä, päiväkodissa tai koulussa, jos on vähäisiäkään flunssan oireita.”

LAITILASSA on viime aikoina tehty runsaasti koronatestejä.

– Testiaikoja varataan nyt runsaasti. Olemme ottaneet käyttöön sähköisen ajanvaraussysteemin, josta voi varata itse testiajan, kertoo tartuntataudeista vastaava hoitaja Taisa Bragge.

Hän muistuttaa, miten vaikea koronavirustilannetta on ennustaa.

– Kun yhtenä viikkona näyttää paremmalta, voi seuraava olla jo jotakin ihan muuta. Joskus jo vuorokauden aikana on tapahtunut iso muutos.

NIINPÄ Braggekin painottaa niiden aivan samojen taudin leviämistä hillitsevien keinojen tarpeellisuutta kuin ylilääkäri Tuuli Kuisma – siis hakeutumisesta herkästi koronatestiin, etäisyyksien pitämistä, maskien käyttöä ja käsihygieniasta huolehtimista.

– Ja korostaisin, että nyt ei pidä olla töissä, päiväkodissa tai koulussa, jos on vähäisiäkään flunssan oireita. Koronavirus voi olla hyvin lieväoireinen ja sitten yhtäkkiä onkin tilanne, että altistuneita on useita kymmeniä.