Korona vie kesätyöpaikkoja – Virvoitusjuomatehdas ei avaa kesäravintolaa

0
Limonaadikujan baari aukeaa seuraavan kerran todennäköisesti vasta kesällä 2022.

Pandemia verottaa kesätöitä. Useat yritykset palkkaavat kesätyöntekijöitä tänä vuonna vähemmän kuin aiempina vuosina. Onneksi on myös työpaikkoja, joihin korona ei vaikuta.

Esimerkiksi Munax hakee ensi kesäksi yhteensä 12 työntekijää tuotannon tehtäviin sekä toimistoon ja siivoukseen.

– Tämän kesän määrä on melko tarkkaan sama kuin aikaisempinakin kesinä, ei merkittävää muutosta, tuotantojohtaja Petri Varjonen Munaxilta kertoo.

Munaxin rekrytoinnit ovat pitkällä, suurin osa kesätyöntekijöistä on jo valittu.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas työllistää normaalisti kesäisin 30–35 määräaikaista työntekijää. Tehdaspäällikkö Tommi Suutari sanoo, että tälle kesälle palkataan kuitenkin nyt vain parikymmentä henkilöä.

– Tulevana kesänä kesätyöntekijämäärä on normaalia alhaisempi, sillä olemme päättäneet pitää panimoravintolan suljettuna ja näin ollen kokeille ja tarjoilijoille ei ole tälle kesälle tarvetta. Toivottavasti kesällä 2022 panimoravintola voidaan avata taas normaalisti.

Kahvila- ja ravintola-alalla tilanne on ylipäätään niin epävarma, että alan kesätyötilanne selkenee vasta kesän kynnyksellä.

Wirvoitusjuomatehdas tarvitsee kuitenkin parikymmentä kesätyöntekijää panimon oluenvalmistukseen, juomanvalmistusosastolle, laboratorioon, tuotekehitykseen, logistiikkaan, myyntipalveluun, toimistotöihin ja tehtaanmyymälään. Tehdas käynnistää kesärekrytoinnit jo tammikuussa, jotta uudet työntekijät ehditään perehdyttää riittävän hyvin.

– Kesätyöntekijämme ovat tehtaanmyymälää lukuun ottamatta jo valittu, Suutari sanoo.

Korona vie kesätyöpaikat kokonaan Vemeltä. Tuotantopäällikkö Tatu Grönros sanoo, että Veme on palkannut normaalisti kesäisin 3–5 kesätyöntekijää erilaisiin vaihetöihin.

– Tänä kesänä emme valitettavasti palkkaa kesätyöntekijöitä vallitsevasta tilanteesta johtuen.

Laserkeskuksen kesärekrytointeihin pandemia ei vaikuta:

– Meillä ei tavallisestikaan ole montaa kesätyöpaikkaa täytettävänä ja tänäkin vuonna niitä oli vain neljä tuotannon vaihetöihin. Korona ei ole vaikuttanut meidän kesätyöpaikkojen määrään ollenkaan, tuotantojohtaja Frans Rantapere kertoo.

Laserkeskuksen työpaikat on täytetty ja osa kesätyöntekijöistä on jo aloittanutkin työt.

Coreplast Laitila Oy palkkaa yleensä kesäksi 5–10 henkilöä tuotannon keskeytyvään kolmivuoroon. Työtehtävät ovat pääasiassa tuotteiden laadunvalvontaa ja pakkausta.

– Tämä koskee myös tulevaa kesää. Kesän 2021 rekrytoinnit päätetään huhtikuun aikana. Hakemuksia on jo tullut ihan mukavasti. Lisää otamme vastaan, toimitusjohtaja Mikko Toivonen rohkaisee kesätyön hakijoita.

 

Kaupunki tukee nuorten työllistymistä

Laitilan kaupunki tukee laitilalaisia yrityksiä ja maatalousyrittäjiä, jotka tarjoavat laitilalaisille 2002–2006 syntyneille nuorille kesätyöpaikkoja.

Tuen määrä on 300 euroa nuorta kohden. Tukea voi hakea 31.5. asti ja tuet myönnetään saapumisjärjestyksessä.

Lisäksi kaupunki tukee laitilalaisia nuoria, jotka työllistävät itsensä toimimalla 4H-yrittäjinä kesällä. Lisätietoja tuesta saa Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksestä.