Yritysten määrä kasvussa, yrittäjien ei

0
Juha-Matti Päivölä uskoo, että Kasitien eritasoliittymän ympäristöön voisi syntyä myös uusia yrityksiä.

Elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä seisoo auringonpaisteessa Laitilan keskustassa. Samalta kuin sää näyttää, tuntuu myös hänestä:

– Meillä Laitilassa on toistakymmentä yritystä, jotka työllistävät yli 50 ihmistä eri toimialoilla. Se on äärettömän positiivinen asia. Kaupunki ei ole yhden tukijalan varassa.

Ukipolis julkaisi pari viikkoa sitten tiedon, että uusia yrityksiä on syntynyt alkuvuodesta Vakka-Suomeen enemmän kuin vuosi sitten. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tiedon mukaan tänä vuonna Laitilaan on perustettu jo kymmenen uutta yritystä.

Hyvää uutiseen liittyy kiinnostava ilmiö: vaikka yritysten määrä kasvaa, yrittäjien ei.

– Yrittäjät perustavat usein useita yrityksiä. Yrittäjämäiseen asenteeseen kuuluu, että jos näkee mahdollisuuksia, niihin myös tarttuu, Päivölä selittää ilmiötä.

Samanaikaisesti kun osa yrittäjistä laajentaa liiketoimintaansa, toisesta päästä on luonnollista poistumaa, yrittäjiä jää eläkkeelle tai toiminta lakannut muusta syystä. Tämä selittää osaltaan yrittäjien kokonaiskuvaa yrittäjien määrän suhteen. Kaikkia yrityksiä ei myydä, eikä kaikille löydy jatkajaa. Laitilan yrityskenttä on kuitenkin toimiva ja toimialoilla on hyvä tasapaino, myös uusille avauksille on aina tilausta.

Laitilassa oli iso uutinen, kun Munax Oy:n koko osakekanta myytiin helmikuussa tanskalaiselle kananmuna-alan markkinajohtajalle. Päivölä haluaa nähdä asian positiivisena mahdollisuutena. Hän uskoo, että yhtiön ja tuotteiden innovatiivinen kehittäminen jatkuu ja työpaikat säilyvät Laitilassa jatkossakin.

Päivölä muistuttaa myös Coreplastista, jonka osakekanta niin ikään myytiin tanskalaiselle yhtiölle pari vuotta sitten. Kaupan jälkeen Coreplast on investoinut lisää Laitilaan.

Laitilalla on muutenkin hyvät näkymät. Valmet Automotiven laajentaminen akkutehtaaseen ja jälleen uudet rekrytoinnit näkyvät myös Laitilassa.

– Täältä pendelöi nyt se noin 300 työntekijää autotehtaalle. Viimeksi kun autotehtaalle rekrytoitiin väkeä enemmän, vuokra-asuntojen kysyntä kasvoi selvästi myös Laitilassa.

Päivölä muistuttaa myös, että kun Laitilasta löytyy lisäksi suuria alkutuotannon muun muassa varhaisperunoiden ja -porkkanoiden tuottajia, niin onhan se huippua. Lisäksi Laitilassa on paljon metalliteollisuutta ja erikoistunutta yritystoimintaa.

Kaikki Laitilassa toimivat yritykset edustavat pk-sektoria.

– Yhdessäkään yrityksessä ei ole tällä hetkellä yli 250:ttä työntekijää, mikä on pk-yrityksen yläraja. Suomessa raja on alhainen, muualla maailmassa sitäkin pidetään vielä pienenä yrityksenä.

Kasitien eritasoliittymän rakentamista on lobattu vuosikausia. Jos hankkeelle saadaan rahoitus vihdoin ensi vuonna, rakentaminen voisi alkaa 2022. Päivölä uskoo, että liittymä toisi Laitilaan myös uusia mahdollisuuksia ja liittymän ympäristöön syntyisi varmasti uusia yrityksiä.

– Liikennemäärät Laitilan kohdalla ovat noin 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Esimerkiksi Turusta laivalta lähdettäessä pohjoiseen, Laitila on matkan varrella monasti ensimmäinen pysähdyspaikka. Raisio ja Masku ovat turhan aikaisin, hän kuvaa kaupungin hyvää sijaintia.