Efraim Elon koululla kunnostetaan keittolarakennusta – ”Vähän on pitänyt soveltaa, että saa suoran vaikutelman”

0
Keittolan seinustalla ähertävät Pekka Tuuna-Väiskä, Martti Tuominen ja Rauno Hällynen.

Jussi Vaajasaari

Soukaisten kyläyhdistys kunnostaa Efraim Elon koulun piharakennukset. Laitilan kaupungilla ei pitkään aikaan ole ollut niille tarvetta, mutta niistä aiheutuu ylläpitokustannuksia. Rakennukset ovat osittain suojeltuja.

Kyläyhdistys on tehnyt kaupungin kanssa vuokrasopimuksen, jossa piharakennukset siirtyvät yhdistyksen käyttöön kymmeneksi vuodeksi. Ehtona on se, että yhdistys hoitaa rakennusten kunnossapidon tuona aikana.

– Kyseessä on ”win-win” -tilanne, jossa molemmat osapuolet hyötyvät tilojen käyttösopimuksesta, iloitsee yhdistyksen sihteeri Ari Ruoho.

Efraim Elon koulun molemmat piharakennukset kunnostetaan talkoilla varastointikäyttöön. Soukaisten virkeälle kyläyhdistykselle on kertynyt monenlaista alueen asukkaiden käyttöön tarkoitettua vuokrattavaa kalustoa.

– Kaluston käyttö on ollut hankalaa, sillä kalustoa on tilan puutteen vuoksi hajasijoitettuna useaan paikkaan.

Pienempi kahdesta piharakennuksesta on vanha koulukeittola. Sen eteläseinällä on laajennusosa, jonka pystylaudoitus on ajan mittaan joutunut lähelle maata, ja lautojen päät ovat lahonneet.

Kyläyhdistyksen hyväntuulinen ja vetreä talkooporukka kunnosti keittolarakennusta viime tiistaina. Eteläseinustan laudat katkaistiin ikkuna-aukon alareunan tasolta. Keskelle seinää asennettiin kalteva vaakajuoksu. Vaakajuoksun alapuolelle kiinnitettiin uudet pystylaudat.

– Me matkimme keittolan ulkoseinien korjauksessa koulurakennuksen seinien rakennustapaa. Tyyli sopii pihapiiriin, ja tekotapa on helppo, selittää Martti Tuominen.

Kunnostustyöt on tänä keväänä aloitettu keittolan raivaamisella sinne ajan mittaan kertyneestä tavarasta. Rakennuksen tiilikattoa on myös korjattu aiemmin keväällä. Kattoa on oiottu ja vahvistettu. Tiiliä on vaihdettu. Rakennuksen viereltä on kaadettu suuret puut. Viime tiistaina aloitettiin ulkolaudoituksen uusiminen.

– Vähän on pitänyt soveltaa, että saa suoran vaikutelman. Vatupassia ei ole kannattanut katsoa, naureskelee Antero Alin, jonka kotitalo on koulun vieressä.

Talkootöitten tekijöinä ovat pääosin olleet kylän toimeliaat eläkeläiset, jotka ovat käyneet Elon koulua 1950- ja 1960 -luvuilla.

– Silloin kuri oli kovaa, mutta ilmeisesti tuo ei ole traumoja aiheuttanut silloisille oppilaille ja nykyisille eläkeläisille. Ihan leppoisaa tekemistä, rupattelua ja yhdessäoloa tämä on ollut, sanoo Ari Ruoho.

Talkooporukka muistaa hyvin, miten koulu toimi heidän lapsuudessaan. Elon koulussa opiskelivat 1–2-luokkalaiset. Uudessa koulurakennuksessa opiskelivat 3–4-luokkalaiset ja 5–7-luokkalaiset. Koulu oli kolmiopettajainen.

– Luokkajärjestäjät hakivat ämpäreillä keittolasta ruuan emaloiduissa ämpäreissä. Op ettaja jakoi ruuan, kertoo Antero Alin.

Talkooporukka saa palkakseen kahvia, pullaa ja täytettyjä sämpylöitä. Tarjoilusta huolehtii kyläyhdistyksen puheenjohtaja Taija Vuorio. Hän on koko talkoitten ajan seuraamassa kunnostustyön reipasta edistymistä.

– Remonttihommat etenevät virkeitten eläkeläisten toimesta hyvin. Rakennuksen maalausvaiheeseen toivon tulevan muutakin porukkaa, sanoo Taija Vuorio.

Soukaisten kyläyhdistys saa toimintaansa varoja vuokraamalla rantasaunaa. Langjärven rantasaunalla on iso kokoustila ja hyvä keittiö. Viime kesä oli kaikkien aikojen vilkkain. Rantasauna oli koko ajan loppuunmyyty.

– Usko siihen, että menemme kohti ”uutta normaalia” on voimakas, ja osittain siksi uusittiin yhdistyksen vuokrakalustoa hankkimalla 100 kappaletta uusia juhlasalituoleja vanhojen rupsahtaneiden tilalle. Seuraavana suunnitelmissa on toteuttaa sähköttömiin piharakennuksiin aurinkosähkövalaistus, kertoo Ari Ruoho.