Huhtikuu alkoi hyvin lämpimänä ja päättyi viileänä – Keskellä kuuta Laitilassakin nautittiin lähes kesäisistä lämpötiloista

0
Eero Setälän säätilastot kertovat, että huhtikuussa oli runsaasti yöpakkasia.

Useilla säähavaintoasemilla etelässä ja lännessä kuukauden kylmimmät lämpötilat mitattiin vasta vappuaattoa edeltäneinä öinä, Ilmatieteen laitos kertoo. Laitilassa lämpötiloja ja sademääriä mittaavan Eero Setälän tilastot kertovat, että Laitilassa lämpömittari kävi viime viikon loppupuolella kuusi astetta pakkasella. Tosin Laitilassa hallaa on ollut huhtikuussa runsaasti.

Kokonaisuudessaan huhtikuu oli kuitenkin tavanomaista lämpimämpi suuressa osassa maata. Laitilassa kuukauden keskilämpötila oli hyvin lähellä tavanomaista. Kuun keskivaiheilla käytiin jopa kesäisissä lämpötiloissa, kun elohopea nousi korkeimmillaan +18 asteeseen.

– Siinä oli hyvä viikko, ja ihmisest ajattelivat, että nyt alkavat peltotyöt. Jonkin sortin takatalvi siitä sitten kuitenkin tuli, Eero Setälä kommentoi.

Laitilassa oltiin siis koko Suomen lämpimintä seutua, sillä Ilmatieteen laitoksen virallinen kuukauden ylin lämpötila, 18,0 astetta, mitattiin kolmena eri päivänä: 17. päivänä Kaarinassa, 18. päivänä Raumalla ja Porissa sekä 19. päivänä Seinäjoella. Alin lämpötila, -25,9 astetta, mitattiin 9. päivänä Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata sadekertymä oli tavanomainen tai tavanomaista suurempi. Laitilassa satoi huhtikuussa 28 millimetriä, kun kuukauden keskimääräinen sademäärä on 33 millimetriä.

Tavanomaista vähemmän satoi Ilmatieteen laitoksen mukaan lähinnä lounaissaaristossa ja paikoin maan itäosassa, joissa sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta. Vähiten sadetta kertyi Lappeenrannassa Lepolan havaintoasemalla, 11,3 millimetriä.

Kuukauden päättyessä maan etelä- ja keskiosassa oli lumetonta. Maan pohjoisosassa lunta oli vielä pääosin 20–40 senttimetriä, Kittilän Kenttärovalla jopa 83 senttimetriä.