Huokaus on mieluinen muistolehto

0
Puutarhatyöntekijät Birgit Sukari ja Jaana Ruohomäki kertovat, että muistolehdosta on tullut paljon myönteistä palautetta.

Laitilan Laessaaren hautausmaalla otettiin vuosi sitten käyttöön muistolehto Huokaus. Pyhämaalaisen arkkitehdin Marko Kivistön suunnittelemasta muistolehdosta on tullut suosittu käyntikohde. Puutarhatyöntekijät Birgit Sukari ja Jaana Ruohomäki kertovat, että hautausmaalla vierailleet ovat kehuneet muistolehtoa kovasti.

Muistolehdon suosio on näkynyt myös kukkien määrässä. Seurakunta on tästä syystä teettänyt muistolehdon yhdelle seinämälle lisää paikkoja kukille. Muistolehtoon kuuluu muistelualue, jossa on penkki ja lisäksi omat paikat kynttilöille, sekä tuhkansirottelualue.

Hautausmaavastaava Tapio Junnila kertoo, että sirotteluhautauksen suosio on muistolehdon myötä selvästi kasvanut. Jo ennen muistolehtoa seurakunnalta kyseltiin mahdollisuutta sirotteluun, nyt kun se on mahdollista, yhä useampi päätyy tähän ratkaisuun.

– Ihmiset eivät enää halua jättää lapsilleen hautaa hoidettavaksi, etenkin jos lapset asuvat toisella paikkakunnalla. Sirottelualueelle hautaaminen on silloin hyvä ratkaisu.

Muistolehdossa on jo 13 nimilaattaa ja lisää on jo varattu. Osa omaisista ei halua muistolaattaa, vaan ainoastaan sirotteluhautauksen. Sirottelualue on lähellä muistolehtoa. Seurakunta hoitaa sirottelun niin, etteivät omaiset ole paikalla.

Junnila kertoo, että Laitilassa hautauksista jo valtaosa on tuhkauksia. Viime vuonna hautauksista noin 60 oli tuhkauksia ja nelisenkymmentä arkkuhautauksia. Tänä vuonna tuhkattavaksi on lähetetty jo noin parikymmentä vainajaa.

Uurnalehto Elämänpuu on alkanut vähitellen täyttyä, mutta Junnilan mukaan hautapaikkoja riittää vielä useiksi vuosiksi. Hautausmaalla on varattu lisää tilaa myös arkkuhautauksille.

Laitilan Laessaaren hautausmaalle on tulossa suuri uudistus, kun kappelirakennus saneerataan. Päätöstä remontin aikataulusta ei ole vielä tehty. Kellotapuli on jo peruskorjattu.

Laitilaa lähimmät krematoriot sijaitsevat Turussa ja Raumalla. Molemmat krematoriot ovat hakeneet uutta ympäristölupaa ja nyt niiltä vaaditaan tiukempia päästönormeja. Kovemmat päästövaatimukset merkitsevät, että krematorioissa on tehtävä muutoksia. Turun krematorio ilmoitti viime kesänä, ettei se ota enää vainajia polttohaudattavaksi lähikuntien ja Ahvenanmaan ulkopuolelta, koska vainajien määrä nykypäästöillä on enintään 3 000 vainajaa.

Laitilan seurakunta ostaa tuhkauspalvelut Raumalta, jossa sielläkin on ollut ruuhkaa.

Hautausmaavastaava Tapio Junnila kertoo, että Laitilan seurakunta on saanut kuitenkin hoidettua tuhkaukset normaalisti.

– Tuhkaus on hoidettu noin viikon kuluessa siitä, kun vainaja on siunattu.