Lounais-Suomessa jo yli puolet ratista kärynneistä jää kiinni huumeiden tai lääkkeiden väärinkäytöstä

0
Arkistokuva

Huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on noussut tasaisesti koko 2010-luvun. Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä huume-epäillyt nousivat alkoholista johtuvien rattijuopumusepäiltyjen kanssa tasoihin ensimmäistä kertaa.

Alkoholista johtuvien rattijuopumusten määrä kasvaa tyypillisesti kesäisin, mutta viime kesänä kasvu oli aiempia vuosia vähäisempää. Samalla huumeista johtuvien rattijuopumusten määrä nousi ennätyslukemiin.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella todettiin vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla lähes 550 epäiltyä rattijuopumustapausta, mikä on toiseksi eniten koko Suomessa. Huumeet ja alkoholi olivat tasoissa epäiltyjen määrässä. Näiden lisäksi alueella todettiin 29 alkoholin ja muiden huumaavien aineiden yhteiskäytöstä johtuvaa rattijuopumusepäilyä.

Taustalla huumausaineiden yleistymiseen rattijuopumusepäilyissä on Lounais-Suomen poliisin mukaan kansainvälinen trendi.

– Jätevesitutkimusten tulosten perusteella on selkeästi havaittavissa, että huumausaineiden käyttö on maassamme lisääntynyt ja viime vuosina myös Lounais-Suomen alue on tullut samalle uralle kuin muu Suomi. On myös hyvä muistaa, että poliisin keinot havaita huumeista johtuvat rattijuopumukset ovat kehittyneet, liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista arvioi.

Peltolan mukaan alle 25-vuotiaiden alkoholista johtuvat rattijuopumusepäilyt ovat harvinaisempia kuin huumausaineista johtuvat.

– Edellä mainittua vanhemmassa ikäluokassa alkoholi on edelleen yleisin rattijuopumuksen aiheuttaja, Peltola kertoo.

Poliisin ohje auton rattiin nousemiselle on selkeä.

– Minkään ajokykyyn vaikuttavan aineen vaikutuksen alaisena ei pidä lähteä ajamaan. Myös ajoterveydestään on syytä olla tietoinen. Siihen liittyvät tekijät, kuten väsymys, ovat ylinopeuden ja rattijuopumuksen jälkeen liikennekuolemien yleisimpiä syitä. Mikäli siis on pienikin epäilys, ettei syystä tai toisesta ole ajokuntoinen, kannattaa jättää auto käynnistämättä. Päihtynyt henkilö aiheuttaa ratissa itselleen ja muille hengenvaaran, Peltola toteaa.

Rattijuoppo aiheuttaa samanlaisen vaaran itselleen ja muille riippumatta siitä, mistä päihtymys on aiheutunut.

– Jos kuljettaja aiheuttaa onnettomuuden päihtyneenä, hänelle itselleen maksettavaa korvausta saatetaan alentaa​ tai evätä, LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki muistuttaa.​